Doğum sonrası kilolarınızdan emzirerek kurtulun

Yaşam tarzınızda yapacağınız ufak değişikliklerle fazla kilolarınızdan kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Doğum sonrası kiloları tüm yeni annelerin korkulu rüyasıdır. Bu kilolardan kurtulmanın anahtarı aslında kendi elimizdedir.

Doğum sonrası emzirme dönemi metabolizmamızın en hızlı çalıştığı dönemdir. Vücudumuz süt oluşumunu sağlamak için enerji harcar. Yaşam tarzınızda yapacağınız ufak değişikliklerle fazla kilolarınızdan kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Doğum sonrası kilolarınızdan emzirerek kurtulun

1- Emzirin: Emzirmek aslında kilo vermenize de yardımcı olmaktadır. Emzirme ile birlikte bazal metabolizma hızı artar ve vücudun yaktığı enerji arttığı için annelere kilo vermede yardımcı olur.

2- Doğru beslenme ve egzersiz: Diyet doğum sonrası dönemde ne kadar önemliyse, düzenli egzersiz yapmakta o kadar önemlidir. Spor salonuna gidecek vaktiniz veya imkanınız yok ise bebeğinizi arabasına koyup onunla birlikte haftada en az 150 dakika yürüyüş yapabilirsiniz. Bebeğinizin uyuduğu dönemlerde ev işlerine zaman ayırabilirsiniz. Yapılan bazı araştırmalarda kadınların eski dönemlere göre teknolojiyi daha çok kullandığı ve ev işini daha az yaptığı gözlenmiştir. Bel çevresinde eski dönemlere göre genişleme olduğu gözlenmiştir. 1950’li yıllarda kadınların bel çevresi 71 cm iken; 2012’de bel çevresi ortalaması 86 cm olarak hesaplanmıştır.

Haberin Devamı

3- Şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durun: Toplumda şekerli yiyecek ve içeceklerin anne sütünü artırdığıyla ilgili yanlış bir inanış vardır. Bu sebeple emziklik döneminde; loğusa şerbeti, hazır meyve suyu, şeker eklenerek yapılmış komposto veya hoşaf, helva, tatlı, çikolata gibi besinler bol bol tüketilir. Bilindiğinin aksine anne sütünü artıran tek faktör sudur. Bu sebeple bu tarz yiyecekleri limitli miktarda tüketerek su tüketimine özen gösterin. Günde 10-12 bardak su için.

Doğum sonrası kilolarınızdan emzirerek kurtulun

4- Sofranızdan meyve, sebze ve salata grubunu eksik etmeyin: Sebze ve meyvelerin içeriğinde %80-90 oranında su bulunmaktadır. Bol bol sebze ve meyve tüketerek süt yapımınızı arttırabilirsiniz. Her yemeğinizin yanında salata tüketin. İçine mayonez, salata sosu gibi ekstraları koymadan tüketin. Nar ekşisi, limon, sirke ve 1 tatlı kaşığı yağ koyabilirsiniz. Yemek olarak ıspanak, pazı, karalahana, yeşil fasulye gibi sebzelere daha çok yer verin.

Haberin Devamı

5- İçecek tercihlerinize dikkat edin: Gün içerisinde 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu, 1-2 bardak ayran veya 1-2 kase cacık, 1 su bardağı süt, 1 şişe maden suyu, 1-2 fincan bitki çayını içecek olarak tercih edebilirsiniz.

6- Yağlı yiyeceklere dikkat edin: Kızartmalar, pasta ve tatlılar, börekler, kurabiyeler, cipsler, çerezler lezzet içeriği gibi kalori içeriği de yüksek olan besinlerdir. Bu besinleri limitli olarak tüketin. Haftanın 1 günü bu besinlerinden en sevdiklerinize yer verin. Böylece hem sevdiğiniz gıdalardan tatmış olursunuz hem de kilo verebilirsiniz.

Doğru yiyecek ve içecek tercihi ve hareketli bir yaşama geçiş ile haftada 1-1,5 kg verebilirsiniz. Sağlıkla kalın. 

Yazarın Tüm Yazıları