Beslenme çantasında ne olsun?

Araştırmalara göre, kahvaltı yapan çocuğun sınıf içerisindeki başarısının daha fazla olduğu belirtilmiştir.

Haberin Devamı

Öncelikli olarak beslenme çantasının önemini anlatmadan önce, çocuklar için kahvaltının önemine değinmek istiyorum. Araştırmalara göre, kahvaltı yapan çocuğun sınıf içerisindeki başarısının daha fazla olduğu belirtilmiştir. Ayrıca kahvaltı yapan çocuklar, beslenme yetersizliğinden oluşan hastalıklara daha az yakalanmakta ve şişmanlık riskleri düşmektedir. Bu sebeple çocuklara bu yaşlarda kahvaltı alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Kahvaltı örnekleri

• Beyaz peynirli tost + 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu

• Peynirli omlet + tam tahıllı ekmek + 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu

• Tam tahıllı ekmek + beyaz peynir + 1 bardak muzlu süt

• Az yağlı kek + 1 bardak süt + meyve

• 1 yumurta + beyaz peynir + 5 adet zeytin + tam tahıllı ekmek, domates ve yeşillik

• Tahin pekmez veya tahinli helva+ ekmek + 1 bardak süt

Okula götürülen beslenme çantasının dört ana besin grubunda bulunan besinlerden seçilerek hazırlanması yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için önemlidir. Bunun için dört ana besin grubundaki besinler her gün, her öğünde oluşturulmalıdır. Bu dört temel besin grubu; süt ve ürünleri grubu, et, tavuk ,balık - yumurta- kurubaklagil grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıl grubu olarak belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Beslenme çantasında sulu yemeklerin taşınması zordur. Bu nedenle kuru gıdalar yanında içecek en uygun seçim olacaktır. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için hazırlanan bir sandviçin içine haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış et veya tavuk gibi yiyeceklerden seçilen herhangi bir besin eklenebilir. Yanında mevsimine uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyveler bulunmalıdır. (Domates, salatalık, marul, havuç, mandalina, elma, muz, üzüm vb.). Bunların yanında beslenme çantasında fındık veya ceviz gibi besinlerin bulunması çocuğun beslenmesini destekleyecektir. İçecek olarak ise okul kantininden alınacak olan ayran veya sütün (veya varsa taze sıkılmış meyve suyu) tercih edilmesi sağlıklı bir seçim olacaktır.

Haberin Devamı

Ekmek arası sandviçe alternatif olarak 1-2 dilim az yağlı börek veya kek beslenme çantasına konulabilir. Hazırlanan börek okul kantininden alınan süt veya ayran ile tüketilmelidir. Bu durumda beslenme çantasında taze meyve veya sebze bulunması dört besin grubunun sağlanması açısından gereklidir.

Beslenme çantası örnekleri

• Peynirli, yumurtalı veya tavuklu sandviç + domates, salatalık gibi sebzeler + meyve veya taze sıkılmış meyve suyu

• Süt + az yağlı kek veya kurabiye + meyve

BESLENME ÇANTASININ VAZGEÇİLMEZLERİNDEN BİRİ OLAN KEKİ SEVMEYEN ÇOCUK YOKTUR. BU HAFTA ÇANTASINA HAVUÇLU KEK KOYMAYA NE DERSİNİZ? TARİFİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

Haberin Devamı

• Peynirli tost veya az yağlı peynirli börek + domates, salatalık gibi sebzeler + ayran + meyve

YUMURTA, KEKİK, KEÇİ PEYNİRİ  VE DOMATESLE HAZIRLAYACAĞINIZ BU TOSTLA ÇOCUĞUNUZ GÜN BOYU KENDİNİ ZİNDE HİSSEDECEK. TARİFİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

• Cevizli ekmek + meyve veya taze sıkılmış meyve suyu

• Izgara köfte ve yeşillikler içeren sandviç + ayran + meyve 

BUGÜN ÇOCUĞUNUZA IZGARA KÖFTE İLE SANDVİÇ HAZIRLAMAYA NE DERSİNİZ? TARİFİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

Yazarın Tüm Yazıları