Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı

Karneye vereceğiniz tepkide ölçülü olun!

Veli olarak anne-baba da kendini değerlendirmeli?

Haberin Devamı

İlk ve orta öğretim kurumlarında eğitim dönemleri sonunda milyonlarca öğrenci karne almaktadır. Bununla birlikte çocukların getirdiği karneye göre ailelerde olumlu olumsuz birçok duygu ve davranışın yaşandığı ortamlar yaratılmaktadır.

Bu dönem sadece öğrenciler için değil ebeveynler için de heyecanlı bir dönemdir. Karne haftalarında önemli olan aile büyüklerinin çocuklarına bilinçli yaklaşmasıdır. Aksi olarak depresyon ve kaygı bozuklukları gibi hastalıklara yakalanabilir. Bu nedenle ebeveynlerin karne gününde sarf ettikleri cümlelere ve hareketlerine çok dikkat etmeleri, çocukların gelecekteki başarıları, her şeyden önce ruh sağlıkları ve kişilik gelişimleri için çok önemlidir. 

Karneye vereceğiniz tepkide ölçülü olun

PEKİ ANNE BABALAR KARNESİNİ ALAN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞMALI VE YAZ TATİLİ İÇİN NELER YAPMALI?

  1. Veli kendini ve çocuğunu karneye hazırlamalıdır.
  2. Gelecek karneye göre çocuğun psikolojik olumsuzluk yaşamaması için anne baba çocuğuyla birlikte motive olmalıdır.
  3. Dolu ama programlı bir tatil geçirmesine olanak sağlanmalı.
  4. Tatil, hedefsiz, amaçsız ve yaşamdan kopuk uyuşukluk dönemi değildir. Tatil belirli bir çalışma sonrası dinlenme dönemi olmakla birlikte çocukların kendilerini yenilemesi, eğlenmesi, bol spor yapması ve kendini derleyip toparlaması gereken süreçtir.
  5. Çocuğun eksiklerini gidermesine, hoş zaman geçirmesine, tiyatro, sinemaya gitmesine, kitap okumasına ve bundan sonraki döneme en iyi biçimde hazırlanmasına yardımcı olunmalıdır.
  6. Çocukların ve gençlerin tüm zamanlarını kaliteli zaman olarak değerlendirmesine yardımcı olunarak; kaliteli beslenme, kaliteli uyumasına, kaliteli eğlenmesine, kaliteli çalışmasına ve diğer tüm zamanlarını kaliteli değerlendirmesine yardımcı olunmalıdır. Gerekirse uzmanlardan destek alınmalı ve sorumlu olduğu konularda derslerinden uzaklaşıp soğumasına kesinlikle izin verilmelidir.
  7. Karneye verilecek tepkilerde ölçülü olunmalıdır.
  8. Öncelikle karnenin durumu ne olursa olsun çocuklara tüm çabalarından dolayı teşekkür edilmelidir. Abartılı ve maddi değeri yüksek ödüller verilmemeli. ‘hepsi 5’ veya ‘hepsi pekiyi’ diyaloglardan kaçınılmalıdır. Çünkü gelecek yıllarda lise üniversite, sosyal ve iş yaşantısının tüm alanlarında sürekli olarak yüksek not alabilmesi mümkün olamayacaktır.
  9. Memnuniyet vermeyen karnenin getirilmesi durumunda, zaman kaybetmeden aile toplantısı yapılmalıdır. Çocuk, başkalarıyla mukayese edilmemeli, sinirli, yıkıcı ve benzeri davranışlarla ezilip küçük düşürülmemelidir ve kesinlikle ceza verilmemelidir. Daha düzenli ve verimli çalışması kendisini başarısızlığa götüren nedenlerin ortadan kaldırılmasına ve kendine yol haritası çizmesine yardımcı olunmalıdır.

VELİ OLARAK ANNE – BABA KENDİNİ DEĞERLENDİRMELİ

Karneye vereceğiniz tepkide ölçülü olun

Haberin Devamı

Çocuğun geçirdiği eğitim öğretim sürecindeki başarı veya başarısızlığına anne – baba etkileri tartışılmaz gerçektir. Anne – baba olarak bu süreçte; çocuğa yaklaşımlar, sağlanan olanaklar, sevgi açlığını giderme yetenekleri, düzenli yaşamasına model olunması yönündeki katkılar ve sorunlu dönemlerinde yol gösterici yetenekleri bakımından ne kadar çocuğun yanında olunduğu konusunda kendini değerlendirmelidir.