Tuvalet eğitimine başlarken nelere dikkat etmelisiniz?

Şunu hatırlatmakta fayda var: Tuvalet eğitimi süreci, her çocukta aynı hız ve zamanlamada gerçekleşmez. Kimi çocuk, bir hafta içerisinde tamamen gece ve gündüz bezini bırakırken, kimisinin ise her ikisini de bırakması haftalar alabilir.

Haberin Devamı

Havaların ısınması ile beraber tuvalet eğitimi sezonu da açıldı. Yazın çocukların kat kat giyinmemesi, yıkanan çamaşırların kolayca kuruması, temizliğin ve kontrolün nispeten daha kolay olması sebebiyle, tuvalet eğitimi için en çok tercih edilen mevsim ilkbahar ve yazdır. Peki, bu eğitim nasıl verilmelidir? Nelere dikkat etmek gerekir?

Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var: Tuvalet eğitimi süreci, her çocukta aynı hız ve zamanlamada gerçekleşmez. Kimi çocuk, bir hafta içerisinde tamamen gece ve gündüz bezini bırakırken, kimisinin ise her ikisini de bırakması haftalar alabilir. Bazı çocuklarda da tuvalet eğitimi sonrasında kazalar uzun süre devam edebilir. Bu yüzden tuvalet eğitimi, kimi çocuklar için çok kolay, kimisi için daha zorlu bir süreçtir. Ebeveynlerin sabırlı ve olumlu yaklaşımları bu dönemin çok daha rahat atlatılmasını sağlar. Bu nedenle çocuğunuzun hazır olması kadar sizin de hazır olmanız, sabırlı bir şekilde tuvalet eğitimini verebilmeniz açısından büyük önem taşır.

Haberin Devamı

Tuvalet eğitimine başlarken nelere dikkat etmelisiniz

İLK VE EN ÖNEMLİ SORU: ÇOCUĞUNUZ TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR MI?

Tuvalet eğitimi için çocukların hazır oldukları belirli bir yaş yerine, bir yaş aralığı vermek daha doğrudur. Bazı çocuklar tuvalet eğitimine hazır olduklarının işaretlerini 18 aylıktan itibaren vermeye başlarlar. Kimisi bu işaretleri 2-2 buçuk yaşlarında, kimisi ise 3 yaş civarlarında göstermeye başlar. Yani bu konuda kişisel farklılıklar, çok fazladır. Genelleme yaparak 1,5-3 yaş arasındaki dönemin tuvalet eğitimi için uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Peki, çocuğunuzun hazır olduğuna dair işaretler nelerdir?

• Yürüyebiliyor ve oturabiliyor.
• Kendi başına bir şeyleri tamamlamayı seviyor. Daha bağımsız davranıyor.
• Tuvalet ilgisini çekiyor, birilerinin tuvalete gidip geldiğinin farkında ve merak ediyor.
• Bezi 2 saat kadar kuru kalabiliyor. Sabahları kuru bezle uyanabiliyor.
• Kelime ya da işaretlerle çişini, kakasını yaptığını size söylüyor. (Eğer yapmadan önce haber veriyorsa çok daha hızlı bir şekilde öğrenecektir.)
• Bez takmaktan rahatsız oluyor, kirlendiğinde çıkartmaya çalışıyor.
• Pantolonunu indirip kaldırabiliyor.
• ‘Topu babana ver’ gibi basit yönergelere uyabiliyor.

Haberin Devamı

Çocuğunuzun hazır olması için bütün bu işaretleri aynı anda göstermesi gerekmez. Ama genel hatları ile çocuğunuzun bu özelliklerin çoğuna sahip olması, tuvalet eğitimine başlamak için doğru zaman olduğunu gösterebilir.

EĞİTİME BAŞLAMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT EDELİM?

Eğer çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlamaya hazır olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle karar vermeniz gereken, doğrudan tuvalete mi, yoksa önce lazımlığa sonra tuvalete mi alıştırmayı tercih edeceğiniz. Her ikisinin de kendisine göre avantajları vardır. Lazımlığa alışmak, taşınabilir olduğu için daha kolaydır. Ayrıca klozete göre daha sevimlidir. Doğrudan klozete alışmak ise çok daha etkin bir yoldur. Klozet mi, lazımlık mı kararını vermekte önemli olan, size ve çocuğunuza hangisinin daha uygun olduğudur.

Haberin Devamı

Eğer kararınızı klozetten yana kullanacaksanız, çocuğunuzun çıkıp oturabilmesi için küçük bir tabure ya da basamağa ve de rahat oturabilmesi için klozet oturağına ihtiyacı olacağını unutmayın. Tuvaletini yaparken ayaklarını bu basamak ya da tabureye koymak ve klozet oturağında güvenli bir şekilde denge kurarak oturmak, çocuğunuzun rahat etmesini ve daha kolay alışmasını sağlayacaktır.
Başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da tuvalet eğitiminin taşınma, kardeşinin doğumu gibi önemli gelişmelerle aynı döneme denk gelmemeleridir. Çünkü bu gibi gelişmeler, çocuğun hayatındaki düzeni tamamen değiştireceği için adapte olması çok daha zorlaşabilir. Tuvalet eğitimini, çocuğun düzenli bir rutinin olduğu dönemde vermek daha doğru olacaktır.

Haberin Devamı

SON HAZIRLIKLAR…

• Çocuğunuza tuvalete gitmek için kullanacağı kelimeleri öğretin: Çiş, kaka, tuvalet gibi…
• Çocuğunuzun lazımlık ya da klozette oturmasını sağlayarak alışmasını sağlayın.
• Tuvaletiniz gelince tuvalete gittiğinizi, tuvaletin bu işe yaradığını anlatın.
• Beslenme düzenine çok dikkat edin. Bol su içmesini ve lifli besinler yemesini sağlayın. Tuvalet eğitimi sürecinde kabız olması, tuvalet eğitimini zorlaştıracağı için bu konuda dikkatli olun.
• Her çocuğun kendi hızında öğrendiğini, zorlamanın çok daha kötü sonuçlara sebep olabileceğini unutmayın. Eğer çocuğunuz hazır değilse, doğru zamanı bekleyin.

Önümüzdeki hafta tuvalet eğitimi sürecini ve kazaları en aza indirgeme konusundaki ipuçlarını paylaşacağım.  

Yazarın Tüm Yazıları