Burcu Kardaş Arslan
Burcu Kardaş Arslan
Burcu Kardaş Arslan

Genital siğil (kondilom) ve tedavisi

Aktif cinsel hayatı olan herkes risk altında...

Haberin Devamı

Kondilomlar cinsel yolla bulaşan ve human papilloma virus (HPV) adı verilen bir virusun neden olduğu enfeksiyonlardır. HPV virüsünün genital mukozada oluşturduğu yaralara "genital siğil" denir. Vajina, penis, vulva veya anüs çevresinde ortaya çıkan birkaç milimetre çapında, kırmızımsı veya kahverengimsi kabarıklıklardır.

Genital siğil (kondilom) ve tedavisi

HER 10 KİŞİDEN BİRİNDE GENİTAL SİĞİL VAR

GENİTAL SİĞİL NASIL BULAŞIR:

Genital siğil, HPV hastalığı taşıyan bir bireyle girilen her türlü cinsel ilişki ile bulaşabilir. Virüs, ilişki sırasında ciltte ortaya çıkan mikroskopik yırtıklar ve sıyrıklar vasıtası ile ciltten cilde temas yolu ile bulaşır. Virüsün erkek menisi içinde de saptanması vücut sıvılarının teması yolu ile de bulaşabileceğini düşündürmektedir. Virüs ile temas eden herkeste enfeksiyon bulguları ortaya çıkmaz ancak kondilom ortaya çıkan bireylerin % 60 - 90 'ının partnerinde de virüs olduğu saptanmıştır.

Haberin Devamı

CİNSEL YÖNDEN AKTİF OLAN HERKESTE GÖRÜLEBİLİR

Virüs bir kere vücuda girdikten sonra uzun yıllar sessiz kalabilir. Cinsel yönden aktif olan herkeste görülebilir. En çok birden fazla sayıda partneri olan, ya da partneri birden fazla kişi ile birlikte olmuş 15-30 yaş arası kişilerde görülür. Gebelik esnasında çok hızlı bir seyir izler. Nadiren anneden bebeğine geçebilir.

Genital siğil (kondilom) ve tedavisi

RAHİM AĞZI KANSERİNE NEDEN OLABİLİYOR

HPV sadece genital siğillere neden olmaz. Bu virüsün 60' dan fazla değişik alt grubu vardır ve bu gruplardan bazılarının rahim ağzı kanserine neden olduğu bilinmektedir.

Bazı tipleri ise anüs kanserine yol açabilmektedir. Çoğu enfeksiyon belirti vermeden geçirilir. Kişinin bağışıklık sistemi bu virüs ile baş edebilir ve belirtiler ortaya çıkmadan hastalık etkisiz hale getirilir. Ancak bu başarı HPV'nin tehlikesiz olduğu sonucunu çıkarmaz.

Bazı HPV türleri genital siğilin yansıra anogenital kanserlere de (özellikle serviks kanseri) sebep olabilir. Her genital siğil vakası kanser olacak diye bir şart yoktur, ancak kanser olma riski artmıştır.

Haberin Devamı

Genital siğil (kondilom) ve tedavisi

HPV nasıl önlenir?

Genital siğil riskini azaltmanın en etkili yolu birden fazla sayıda partner ile birlikte olmamaktır. Ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda prezervatif en etkili önlem yoludur. Prezervatif siğillerin yanı sıra cinsel yolla bulaşan AIDS' de dahil olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruma sağlar. Siğiller kondomun kapladığı alan dışında da bulunabildiğinden prezervatif zaman zaman etkisiz kalabilir.

HPV'DEN EN ÖNEMLİ KORUNMA YÖNTEMİ TEK EŞLİLİK!

HPV'NİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Keratolitik ajanlar: Üstteki deriyi içindeki HPV virüsüyle birlikte ortadan kaldıran, kurutan ilaçlardır.

Immünmodülatörler: Bağışıklık sistemi düzenleyiciler. Etki mekanizmaları tam bilinmiyor. Ancak bağışıklık sisteminde bazı kilit maddeleri etkilediği sanılıyor.

Haberin Devamı

İnterferonlar: Anti-viral, anti-tümör ve bağışıklık düzenleyici etkileri olan ilaç grubu.

Antimetabolitler: Kanser tedavisinde de kullanılan, hücre bölünmesini engelleyen ilaçlar.

Cerrahi yöntemler

Kriyoterapi: Siğili dondurarak tedavi eder. Özellikle penisteki ve vulvadaki lezyonlar için bu tedaviye iyi yanıt verirler. Ancak ağrı ve ödem gelişebilir.

Elektrokoter: Yine ilaca yanıt vermeyen büyük lezyonlar bu işlemle cerrahi olarak çıkarılıp kalan doku koterle yakılabilir.

Lazer: Lazer tedavisi ile siğiller başarı ile tedavi edilmektedir.

Leep: Kanca şeklinde bir koterle siğilin altından yakılarak siğil çıkarılır.