Burcu Kardaş Arslan
Burcu Kardaş Arslan
Burcu Kardaş Arslan

Doğum sonrası vajina genişlemesi

Normal doğum sonrası vajinada oluşan genişleme ve yırtıklar nedeniyle problemler yaşanabilir.

Haberin Devamı

Normal doğum sonrası vajinada genişleme ve yırtıklar olabilmekte, bu da hastalarda ileride önemli problemlere neden olabilmektedir. En sık karşılaşılan problem cinsel birleşme esnasında oluşan bolluk hissi, istenmeyen seslerin gelmesi ve idrar kaçırma şikayetidir.

İdrar kaçırma genellikle hapşırırken ve öksürürken ortaya çıkmaktadır. İdrar torbasında doğum sonrası oluşan sarkmadan dolayı vesikoüretral açı bozulmakta ve bu şekilde idrar kaçırma problemi ortaya çıkabilmektedir.

Vajinadaki genişleme cerrahi veya lazer yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. Son yıllarda lazeri vajina daraltma amacıyla çok sık olarak kullanmaktadır. 

LAZER İLE VAJİNA DARALTMA

Lazer ışını ile vajina duvarında kollajen doku uyarılarak kollejen doku artışı sağlanmakta ve bu da vajinada daralmaya neden olmaktadır. Lazer ile yapılan daraltma işlemi ortalama 20 dk. sürmektedir. Herhangi bir kesi veya dikiş işlemi yapılmamakta, anesteziye ihtiyaç duyulmadan işlem kısa sürede tamamlanmaktadır. Hasta lazer vajinal daraltma ( LVT) sonrası hemen günlük yaşantısına devam edebilmektedir. Cinsel ilişki 3-4 gün sonra başlayabilir. Tam etkinin sağlanması için 4-6 hafta süre gerekmektedir.

Haberin Devamı

CERRAHİ YÖNTEMLE VAJİNA DARALTMA

Cerrahi yöntemle daraltma yapılırken vajina içindeki gevşeyen kas ve fasya yapısı tamir edilmektedir. Ameliyat ortalama 1 saat sürmekte ve hasta ameliyat sonrası 1 gün hastanede kontrol altında tutulmaktadır. Cerrahi yöntemden sonra hasta cinsel hayatına ortalama 4-6 hafta sonra başlayabilmektedir.