Bedi Aydın
Bedi Aydın
Bedi Aydın

Erken çocukluk döneminde özel eğitimin önemi

Özel eğitimden erken yaşta yararlanan çocukların da istenilen düzeyde bu hizmetten yararlandıklarını söylemek oldukça güç.

Haberin Devamı

Merhaba,

Ben Bedi Aydın, Uzman Psikolojik Danışmanım. 1987 yılından itibaren özel eğitim alanında çalışmaktayım. Oldukça uzun sayılabilecek bu süre içinde edindiğim deneyimleri sizlerle burada paylaşmaya çalışacağım. Son yıllarda olumlu bir ivme kazanan engellilere yönelik ilginin kalıcı hale gelmesinin çabasını birlikte vermeye çalışacağız. Bu nedenle soru ve önerileriniz her zaman yol gösterici olacaktır.

Erken çocukluk döneminde özel eğitimin önemi

Engelli çocukların geleceklerinde özel eğitim önemli rol oynar. Çeşitli nedenler ile normal eğitim programlarından yararlanamayan engelli çocuğu hayata hazırlamak özel eğitim ile mümkün olabiliyor.

Bebeklik döneminden itibaren sistemli ve gerektiği kadar özel eğitimden yararlanan engelli çocukların normal yaşama uyum sağlamaya daha yatkın olduklarını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Ancak ülkemizde engelli çocukların özel eğitime başlama yaşı oldukça geç! Okul çağına gelene dek özel eğitimden yararlanamayan engelli çocuklarımız ne yazık ki halen var. Oysaki erken çocukluk dönemi özel eğitim desteği hayati öneme sahip bir dönemdir.

Özel eğitimden erken yaşta yararlanan çocukların da istenilen düzeyde bu hizmetten yararlandıklarını söylemek de oldukça güç. Halen devlet desteği ile sürdürülen özel eğitim uygulamalarının aylık 8 seans ile sınırlı olduğunu düşünürsek, bunun üstündeki seansları ailenin kendi bütçesinden karşılaması gerekiyor. Doğal olarak alım gücü buna uygun çok az aile dışında kalan büyük çoğunluk bunu karşılayamıyor.

Yinelemek gerekirse, erken çocukluk dönemi öğrenmelerinin 8 seanslık eğitim süreleri ile istenilen düzeyde verilebilmesi mümkün değildir. Ya devlet katkısının arttırılması ya da ailenin özel eğitim uygulamalarını doğru bir şekilde evde sürdürmesi gerekmekte. Ancak bu yolla çocuğun gelecekte daha az bağımlı bir yaşam sürdürmesi sağlanabilir.

Her çocuğun bireysel özellikleri farklıdır. Engeli ne olursa olsun çocuklar bu farklılıkları gösterir. Farklılıkları dikkate alarak hazırlanmamış eğitim programının başarı şansı oldukça azdır ve tesadüflere bırakılmıştır. Değerli olan erken çocukluk dönemi öğrenmelerini bu tesadüflere teslim etmemek, çocuğun bireysel özelliklerine uygun ve olabildiğince yoğun bir özel eğitim olanağı yaratmaktır.

Haberin Devamı

Özel eğitimde yanlışsız uygulamalar ise bir sonraki yazımızın konu başlığı olacak.