Barış Çakır
Barış Çakır
Barış Çakır

Burun kemeri törpülemeden nasıl yok edilir?

Teknik çok eski ama popüler hale gelmemiş. Dr. Yves ise bu tekniği kolaylaştırmış.

Haberin Devamı

Fransız plastik cerrah Olivier bana bir mektup yolladı. Budapeşte'de özel bir rinoplasti toplantısı yapacaklarından, kadavra laboratuarında, burun kemik üzerine yeni çalışmalar yapacakların bahsetmişti. Mutlaka sende gelmelisin diyordu.

Alaçatı da çocuklarla beraber tatil satın almışız.

- Olivier gelemem
- Gelmen lazım
- Gelemem
- Çocukları da getir.

Amerikalı plastik cerrah Daniel devreye girince tatili yarıda bırakıp gittim. Kapalı teknikte piezo elektrik cihazı ile kemik kesme çalışmaları yaptık. Dr. Yves de Piezo aletini “Letdown” ve “Pushdown” tekniğinde kullanmak için davet edilmişti.

Dr. Yves Saban kadavra üzerinde pushdown tekniğini yaptı. Bir dakika içinde burun kemerini törpülemeden tedavi etti. Sonuç inanılmaz.

Başımı ellerimin arasına koydum, hem hayretler içindeyim hem de halime gülüyorum. Biz binlerce burnun kemerini törpüleyip anatomiyi bozup, saatlerce tekrar rekonstrüksiyon yapalım, adam 1 dakikada işi bitirsin. Benim ilgimi daha fazla çekmesinin sebebi belki de solak olmam. Gece iphone ile selfi çekerken, telefonun ekranında beyaz bir görüntü belirmesi çözümüne da bayılmam gibi. Ön tarafa da flash koymak yerine, telefonun ekranını flash olarak kullanıyor. İşte solak aklı bu.

Haberin Devamı

- Yves, bu inanılmaz, bana da öğret
- Hemen

Burun kemerini törpüleyince açık çatı problemi çıkıyor. Burun boşluğu ortaya çıkıyor. Kemeri törpülenen bazı burunların, burun sırtlarının geniş görünmesi, dokununca kemiklerin arasında boşluk olmasının sebebi bu. Basitçe şöyle anlatayım. Adamın burun kemerini almak için, adamın kafasını kesiyoruz, omuzlarını daraltıp tekrar kafa şeklini yapmaya çalışıyoruz. Letdown tekniğinde ise; ayakları kesip omuz ve kafayı aynı oranda aşağıya indiriyoruz. Böylece kemiği törpüle, burun tabanını daralt, tekrar burun sırtı yap işlemleri kısa devre edilmiş oluyor.

Burun gövdesi kemik ve kıkırdaktan oluşur. Kıkırdak, kemik sayesinde havada duruyor. Burun gövdesinini havada tutan noktalara müdahale ederek, burun sırtının şeklini bozmadan geriye doğru alıyoruz. Bir saatlik burun gövdesi ameliyatı 20 dakikada bitiyor. Hastanın burun sırt kıkırdağınının muhteşem anatomisini korumuş oluyoruz.

Haberin Devamı

Bu tekniği ilk yaptığım zaman hemşireler hayret içinde kaldılar.

- Barış bey sihir mi yaptınız, makası almak için döndüm ki kemer gitmiş :)
- :)

O yüzden Instagram hesabımda yayımladığım bir kaç videoyu, “abra kadabra" diyerek çektik :) Kızlar da bayıldı ben de bayıldım bu tekniğe.

PEKİ BU TEKNİK KİME UYGUN?

Önden bakınca burun kemerinin ışıkları çok güzel olan ve aşırı çıkıntılı kemeri olmayan hastalara uygun. Yaklaşık hastalarımızın %30-50 diyebiliriz. Eğri olması da farketmiyor. 3 mm kemer var ve o da sağa yada sola eğri. Arkadaşlar o eğriliği düzeltmek nasıl zor, nasıl zor. Bütün anatomiyi bozup baştan tekrar yapmazsanız da eğrilik düzelmiyor. Letdown tekniğinde ise asimetrik kemik ve kıkırdak çıkartılarak, gövdeyi hareketli hale getiriyoruz. Elimizle eğri burun gövdesini orta hatta getiriyoruz ve bitti, geçmiş olsun. :)

Haberin Devamı

Teknik çok eski ama popüler hale gelmemiş. Dr. Yves bu tekniği kolaylaştırmış. Birlikte Nisan ayında Barcelona'da kadavra kursu planlıyoruz. Bu teknik daha çok kullanılsın, daha çok insan bu teknikten faydalanabilsin. 

BURUN ESTETİĞİ OLDUKTAN SONRA YÜZ MİMİKLERİNİZ DEĞİŞMESİN!

Burun ucu hareketli olmalıdır ki üstüne yatabilelim, rahat öpüşebilelim. Burnun kendi kası olan Pitanguy korunurak yapılan burun estetiği ameliyatında, burun ucu hem yumuşak oluyor hem de deriyi kontrol ediyoruz. Burun ucu yuvarlaklaşmasını azaltıyoruz. Bu tekniği 2012 yılında ASJ de yayınladık. Bu teknik için Almanyada üretilen Daniel-Cakir elevatörlerini geliştirdik.

Burun estetiği ameliyatında burnun kendi kasları kesilirse, dudak ve burun yanlarındaki gülme kasları aktif hale geliyor ve burun ucu düşüyor. Dr. Arregui, 2000 yılında PRS de Dinamik Rinoplasti tekniği yayınlamıştı. Bu teknikte, dudak ve gülme mimik kaslarını kesip yada çıkartıp burun ucunun düşmesini engellemeye çalışmışlar. Bu teknikte yüz mimikleri, özellikle gülme mimiği bozuluyor. 

Haberin Devamı

Pire için deve yakmışlar yani. Burnun kendi kas ve bağlarını koruyunca mimik kaslarını kesmeye, mimikleri değiştirmeye gerek kalmaz.

NOT: 17 Ekim Pazartesi saat 18:00'de Burun Estetiğinde Işık Gölge Tasarımları” konulu konferansımız var. Bekleriz.