Barış Çakır
Barış Çakır
Barış Çakır

Budapeşte'de 2 günde 10 kadavra üzerinde burun estetiği ameliyatı

Ben, tıp fakültesinde 2 tane kadavrayı 2 metreden gördüm. O şimdiden 200'den fazla kadavra üzerinde burun ameliyatı yapmış.

Haberin Devamı

İki çeşit kadavra varmış. Sosyal kadavra ve sosyal olmayan kadavra. Sosyal olmayan kadavralar evsizler, sahipsiz cenazeler oluyor. Sosyal olmayan kadavralar üzerinde doktorlar ve tıp öğrencileri anatomi eğitimi yapıyorlar, yeni teknikleri ve yeni ameliyat aletleri deniyorlar. 

Ali Teoman Tellioğlu hocaya anlattım. Dedi ki "Anatomi bilmeyen cerrah köstebeğe benzer, körlemesine toprak kazar, arkasında da bir sürü toprak bırakır. Doktorlar, anasının karnından anatomi ve ameliyat bilerek doğmuyor. Türkiyede cerrahlar ameliyat yapmayı hastalar üzerinde öğrenirken Avrupada cerrahlar kadavra üzerinde ameliyat yapmayı öğreniyorlar."

Morga girdik. Bu benim 3. girişim. Hala geriliyorum. Bizi bir görevli karşıladı. Adam bizi yerleştirdikten sonra işine döndü. Sabahları yeni cenazeler ya da kadavralar geliyor. Onlar soyuluyor ve özel dolaplara yerleştiriliyor. Dolaplar +2 dereceye ayarlanmış. Otopsi yapılan cenazeleri tekrar dolaplara koyuyorlar. Eğer cenaze gömülecekse saçlarını tarayıp temizleyip kıyafetlerini giydiriyorlar. Cenaze yakılacaksa direkt krematoryuma yollanıyor.  Görevlinin tüm bunları eldiven giymeden çıplak elle yaptığını görünce, bir daha orada ne su içtim ne bir şey yedim. Bize kahve yapıp ikram etti, çarpıntı yapıyor sağolun dedim : )

Haberin Devamı

Budapeştede 2 günde 10 kadavra üzerinde burun estetiği ameliyatı

Cenazelerin %60'ı gömülüyormuş, kalanı yakılıyormuş. Üzerinde otopsi yapılmasını istemiyorsanız ve organları bağışlamıyorsanız imza atmanız gerekiyor. Türkiyede biliyorsunuz tam tersi, organlarınızı ve vücudunuzu bağışlamak için ölmeden önce imza atıyorsunuz. Öldükten sonra genelde aile izin vermiyor. Bir de Peter'in paylaştığı bilgiye göre gömülmek yakılmaktan çok daha pahalıymış.

Türkiye’de bir anatomi laboratuvarının önünde yaşayan evsiz ölmüş. Kadavra sıkıntısı çeken laboratuvardakiler sevinmiş. 1-2 gün sonra Çorum’dan gelen kalabalık laboratuarı basmış hemşerimizi kadavra yaptırmayız diye. Sokakta yatarken kimsenin umrunda olmazken ölünce önemli oluyor. Toprak ister en kısa zamanda defnetmek gerekir biliyorsunuz.

Haberin Devamı

Avrupa insanı organlarının ve vücudunun öldükten sonra kullanılmasını normal görürken ülkemizde “acır be” duygusu oluyor.

Her hastanenin morgunda yaşanmış olan aynı şehir efsanesi orada da varmış.  Bir kadın ölmüş, morga koymuşlar, gece morgdan sesler gelmiş beni buradan çıkarın diye bağırmış :)

Neyse sadede gelelim.

Sosyal ve sosyal olmayan kadavralar üzerinde ameliyat yapabiliyoruz. Sosyal kadavrayı bulduğumuz gibi bırakmak gerekiyor. Sosyal olmayan kadavrayı ameliyat ediyorsunuz, sonra üzerinde yaptığımız ameliyatı incelemek için tüm kas ve derileri kaldırıp ameliyatı inceliyoruz.

Örneğin burun ameliyatı kolay gibi görünse de, ciddi kanamalar olabiliyor, septum denilen kıkırdağın ve orta burun etlerinin sapları beyin ile yakın ilişkide. Bu nedenle güvenli aralığı anatomik olarak çok iyi hakim olmak ve damarların girdiği yerleri çok iyi bilmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Dolabı açıyoruz. Kadavraların burunlarına bakıyoruz. Yapacağımız tekniğe uygun burnu olan kadavrayı seçip, işimizi bitirip tekrar yerine koyuyoruz. Morgda, 80-100 tane kadavrayı dolapların içinde bulmak mümkün.

Peter, dünyanın en iyi burun anatomistlerinden birisi. Tıp öğrencisiyken morgda yatıp kalkıyormuş. Macaristan bu konuda çok şanslı. Ben, tıp fakültesinde 2 tane kadavrayı 2 metreden gördüm. O şimdiden 200'den fazla kadavra üzerinde, burun ameliyatı yapmış. Şu an burun anatomisi ile ilgili bir kitap yazıyor.

Bize burun kaslarını, damar ve sinirlerini anlattı. Ben kapalı rinoplasti tekniğinde Pitanguy, Scroll ligamentlerinin nasıl koruduğumuzu ve burun ucu ameliyatı protokolümüzü gösterdim. Deriyi kaldırıp ameliyatı inceledik. Olivier, Piezo elektrik denilen ultrason ile çalışan kemik kesme cihazı için geliştirdiği yeni uçları denedi ve bize de gösterdi. Yves, Kapalı rinoplasti de 30 yıllık tecrübeye sahip. Bize burun kemiğini törpülemeden ya da kesip dışarıya almadan 10 dakikada burun kemerinin en anatomik şekilde nasıl tedavi edebildiğini gösterdi. Bu ameliyatı izleyince şakınlıktan ağzım açık kaldı. Deriyi kaldırıp gösterdi. Vallahi olmuştu. Bir daha yaptı. Yine oldu. Bana da 2 defa yaptırdı ve ertesi gün kendi hastalarıma bu güzel tekniği kullanmaya başladım. İyi ki gelmişim Macaristan'a dedim.

Haberin Devamı

Özet, anatomi olmadan cerrahi olmaz. Cerrahların, kadavra çalışmaları yapması insanlığa faydasınadır.