Barış Çakır
Barış Çakır
Barış Çakır

Ameliyatın bitti canım aç gözünü

Bazen tertemiz ameliyat yapıyoruz. Bazen kan gövdeyi götürüyor. Biz cerrahlar anestezi ile yeteri kadar senkron değil miyiz acaba?

Haberin Devamı

Ameliyat bitti, hastamız uyanıyor.

"Ameliyat bitti, çok güzel oldu. Aç gözünü lütfen" dedim.

Gözünü açtı bana baktı.

"Yok artık "dedi gülerek..

-  Mustafa hocam nasıl yapıyorsun bunu?!!

- : ))

- Mustafa hocam

- Yes sir

- Bu ameliyatın tekniklerine 12 yıldır kafa yoruyorum ama temel bir şeyi kaçırıyoruz.

- Hımm

- Bazen tertemiz ameliyat yapıyoruz. Bazen kan gövdeyi götürüyor. Biz cerrahlar anestezi ile yeteri kadar senkron değil miyiz acaba? Belki sen ağrısı olmasın diye bir ilaç veriyorsun ben burada kandan bir şey göremiyorum.

- Yıllardır ben de bunu söylüyorum. Anestezisiyle cerrah aynı yöne bakmalı. Mesela sen burna bir ilaç veriyorsun, ben 1 saat yüksek tansiyonu düşürmeye uğraşıyorum.

- Hocam bir standart getirsek bu işe?

Haberin Devamı

Ameliyatın bitti canım aç gözünü

Operative Plastic Surgery kitabı için 3 chapter yazmamı istemişlerdi. Editöre mektup attım ve bir bölümün başlığını değiştirdim. Burun ucu rotasyonu ve anestezi. Olur mu dedim. Fikri beğendiler.

- Hocam kitap yazıyoruz.

- Yazalım

- Burun estetiği aneztezi standartlarını oluşturalım.

- Harika

İkimizi de bu fikir çok heyecanlandırdı. Mustafa hoca bana anestezi takip kriterlerini öğretti. EKG, karbondioksit değerlerinin buruna enjeksiyon yaparken nasıl değiştiğini, hangi durumda alarma geçmemiz gerektiğini gösterdi. O da bizim burna verdiğimiz adrenalin ilacının sistemik etkilerini minimuma indirmek için ilaçların dozlarını ve ne zaman yapıldığını yazmaya başladı.

- Abi artık daha az kanıyor. Hatta aspiratör kullanmıyoruz. Ameliyat 20 dakika kısaldı.

- Barış biz sahadayız. Bu sayılara ulaşan ekip azdır. Ne çalışıyorsa onu yapıyoruz. Ne yapıyorsak onu yazıyoruz. İsteyen aynısını yapar. İsteyen üzerine ekler.

- Hocam neredeyse kimse kusmuyor artık. Hastalarımız uyanıyorlar. "Nasılsınız" diyorum, "çok iyiyim" diyorlar. Abi ne yapıyorsanız hepsini yazın lütfen :)

Haberin Devamı

Chapterı bitirmek üzereyiz. Haftaya İngilizce'ye çevirip yollarız. Çalışan bir şeyi yazmak paylaşmak kadar keyifli bir şey yok. Ellerine sağlık Mustafa hocam... 

- Kardeşim havanı attın bari bir iki tüyo ver diyorsanız...

- Tabii ki :) Hasta uyuduktan 5 dakika sonra 1/40000 derişik 4 cc ya da 1/80000 8 cc lokali 10 dakikada yapın. Yaparken C02 34'ü geçmesin. Q-t birbirine yaklaşırsa hemen beklemeye geçin. Olay sadece düşük tansiyon değil. Önemli olan hemodinamik stabilizasyon.

Entübasyon tüp basıncı sürekli kontrol sistemi yapınca boğaz ağrısı çok azalıyor. Hastalar neden kusmuyor, Nasıl 3 saat sonra yürüyüp evlerine gidebiliyor onu hala anlamış değilim. Makale çıkınca, anestezistinize okutun.

Haberin Devamı

Güzel bir hafta olsun...