Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Yaşam kalitenizi arttırmak için zamanı yönetin!

Yaşam kalitesini arttırmak isteyen her birey zaman yönetimi yapmalıdır.

Haberin Devamı

Siz zamanı yönetmezseniz o sizi yönetecektir. Zaman sizi yönettiğinde hayatınızdaki önemli işlere zaman ayıramazsınız. Böylece yaşam kaliteniz ve mutluluk düzeyiniz düşer. Bunun için yaşam kalitesini arttırmak isteyen her birey zaman yönetimi yapmalıdır.

Zaman herkese eşit dağıtılmış olmasına rağmen bazılarının zamanı iyi kullanamaması bilinçsizlik ve bilgi yetersizliğindendir. Zaman yönetimi sadece zamanı planlamak değildir, zamanın değerinin bilincinde olmak ve zamanı en etkin şekilde kullanmaktır. Zaman yönetiminin amacı öncelikli ve önemli işleri günlük programa dahil etmektir.

Zaman yönetimine ilk önce zamanınızı nasıl harcadığınızı görmek için her yaptığınızı yazarak başlamalısınız. Bu sizin farkındalığınızı arttıracak böylece zamanınızı hangi işlere ayırdığınızı ve zamanı nasıl öldürdüğünüzü tespit edeceksiniz. Zamanınızı öldürdüğünüz aktiviteleri hayatınızdan çıkardığınızda önemli işleriniz için daha çok zamanınız kalacaktır.

Haberin Devamı

Acil ve önemsiz işlerle uğraşmak önemli işlere daha az zaman ayırmanıza sebep olur. Önemli işler derken sadece çalışmaktan bahsetmiyorum. Örneğin kişisel gelişim, hobi, dinlenme, sağlık için ayrılan vakit, aile/eş/arkadaşlar ile geçirilen vakit, kendinize ayırdığınız vakit... Bunlar hayatınızdaki en önemli işlerdir, ancak aciliyeti olmadığında ikinci planda kalabilirler.

Zamanınızı yönetirken yararlanabileceğiniz bir diğer çalışma ise biyolojik saatinizi keşfetmek olacaktır. Her bireyin kendine özgü bir biyolojik saati vardır. Bir kişi başkasından farklı olarak bazı saatler daha enerjik ve konsantre olabilirken bazı saatler düşük performanslı olabilir. Bunun için bir hafta boyunca saat başı 0-10 arası performans değerlendirmesi yaparak kendi biyolojik saatinizin farkına varabilirsiniz. Biyolojik saatinizi keşfedip planınızı ona göre yaparsanız zamanınızı çok daha etkin kullanmış olursunuz.

Zaman yönetiminin faydaları çoktur, doğru yapıldığında zararı hiç yoktur. Zaman yönetimi yaptığınızda zaman sizi değil siz zamanı yönetiyor olursunuz. Hayatınızın kontrolü sizde olur ve yaşam dengenizi sağlarsınız. Yaşam kalitenizi arttırıp çok daha mutlu bir insan olursunuz. Hem iş hayatındaki başarınızı arttırır hem de özel hayatınızda vakit ayıramadığınız tüm önemli işlere vakit ayırabilirsiniz.