Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Siz de kendinizi değersiz mi hissediyorsunuz?

Daha güzel, daha başarılı ya da daha zengin olursanız öz değerinizin artacağını mı düşünüyorsunuz?

Haberin Devamı

Her insan doğuştan kendi öz değeri ile dünyaya gelir. Bir bebeği ne dış görünüşü, ne parası, ne de başarıları değerli kılar. Her şeyi ile olduğu gibi mükemmeldir o. Sadece var olduğu için, nefes aldığı için ve bütünün bir parçası olduğu için doğal olarak değerlidir. Peki ne oldu da bu bebeğin değeri kendine her gün değer kattığı halde azaldı? Eğer bu bebek sizseniz, bir düşünün; neler oldu da öz değeriniz azaldı? İnsanların size yüklediği sorumluluklar, sosyal çevrenizin baskısı veya toplumun size ulaşılamaz hedefler göstermesi mi, bu doğal öz değeri azalttı? Bunun için mi kendinizi ispatlamaya çalışıyorsunuz? Daha değerli hissetmek için bir şeyler yapmak zorunda mı hissediyorsunuz? Daha güzel, daha başarılı ya da daha zengin olursanız öz değerinizin artacağını mı düşünüyorsunuz?

Haberin Devamı

Böyle düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Çünkü öz değerinizin artması için sadece kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeniz yeterli.
Öz değer kişinin kendine sadece var olduğu için vermesi gereken değerdir. Kendini olduğu gibi kabul edip onaylaması ve kendi değerinin farkında olmasıdır. Öz değer dış görünümünüzden, sahip olduğunuz maddiyattan ve mevkilerden, başarılarınızdan ayrı bir değerdir. Bir kişinin sahip olması ve geliştirmesi gereken en önemli özelliklerden biridir. Hayatta ki mutluluk ve ilişkiler ile doğrudan ilgilidir. Öz değeri yüksek kişiler her zaman kendisiyle ve başkalarıyla daha iyi ilişki içerisinde bulunur. Kendini olduğu gibi değerli bulduğu ve kendini onayladığı için mutluluğu da daha fazladır.

ÖZ DEĞERİNİZİ ARTTIRMANIN YOLLARI

1) Öz değerinizi geliştirmek için öncelikle kendinizi kimse ile kıyaslamayın. Her birey kendine özeldir. Nasıl ki bir kişinin parmak iziyle diğerinin ki uymuyorsa sizin de bir eşiniz daha yok. Yani siz eşsizsiniz, sizin de kendinize özel olumlu özellikleriniz var. Şimdi ilk iş olarak kendinizin sevdiğiniz olumlu özelliklerinizi yazın. Sonra çevrenizde fikrine güvendiğiniz en yakın 3 kişiden de sizin özellikleriniz ile ilgili olumlu geribildirim isteyin. Bu özellikleri aynı listede toplayın. Kendinizi her gün takdir edin.

Haberin Devamı

2) Başkalarını yargılamayın, hatta tam tersini yapın yani takdir edin. Sizi yargılayanların da düşüncelerinden etkilenmeyin. Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin ama geliştirmeye açık özelliklerinizi de her zaman geliştirmeye açık olun. Bunların da bir listesini yapın ve sırayla bu konuları nasıl geliştirebilirsiniz düşünün ve eyleme geçin.

3) Öz değeri arttırmanın en kolay yolu kendinize değer verdiğinizi kendinize zaman ayırarak kanıtlamaktır, bunun için kendinize her gün 5 dk da olsa vakit ayırın. Her gün yaptığınızda sizi çok daha iyi hissettirecek bir şey yapın. Bu kitap okumak, kahve içmek veya saçınızı taramak bile olabilir. Ne olursa olsun her gün kendiniz için bir şey yapın.

Haberin Devamı

4) İç seslerinizi dinleyin kendinizi nasıl eleştirdiğinizi duyun. Önce bu düşünceleri farketmek sonra kabul etmek daha sonra da içsesleri ikna etmek üzerine çalışın. Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin.

5) Meditasyon yapın, kendinize dönün, içseslerinizi ikna ettiğiniz olumlamaları ve kendinizi takdir ettiğiniz listeyi her gün meditasyon sonrası okuyun.