Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Sevdiğiniz sizi seviyor mu?

Partnerinizin sevgi dilini öğrenmenin en kolay yolu sizden beklentilerini ve size karşı sevgisini gösterme biçimini gözlemlemektir.

Haberin Devamı

Sevgililer Günü yaklaştı. Bazıları eşine veya sevgilisine ne hediye alsam diye düşünüyorken bazıları ise hediye almayı bile düşünmüyor. Sizce neden olabilir? Hediye almayı düşünmeyenler sizce partnerlerini sevmiyor mu? Hayır, bu kişilerin sevgi dilllerinin yani sevgilerini ifade etme tarzlarının farklılığından kaynaklanıyor.

Sevgililer Günü aslında hediye alıp vermek için değil sevgimizi bir şekilde göstermemiz için temsili bir gündür. Yoksa sevene her gün sevgililer günü. Her gün bir şekilde sevdiğimize sevgimizi, kendi dilimizle ifade ederiz. Eşiniz ya da sevgiliniz size hediye almıyor diye üzülüyorsanız ve sevildiğinizi hissetmiyorsanız, daha sevdiğinizin sevgi dilinin farkında değilseniz demektir. Üzülmeyin o size sevgisini mutlaka başka bir dille anlatıyordur, siz yeter ki anlayın.

Haberin Devamı

Sevdiğiniz sizi seviyor mu

Kişilerin sevgiyi ifade etme şekillerini, Evlilik Danışmanı Dr. Gary Chapman "5 Sevgi Dili" adlı kitabında anlatmış. Bu dilleri onay sözleri, nitelikli beraberlik, hizmet davranışı, hediye almak ve fiziksel temas olarak sıralamış. Şimdi sizden bu dilleri okurken hangilerini siz kullanıyorsunuz, hangilerini eşiniz veya sevgiliniz kullanıyor düşünmenizi istiyorum. Partnerinizin sevgi dilini öğrenmenin en kolay yolu sizden beklentilerini ve size karşı sevgisini gösterme biçimini gözlemlemektir.

Onay sözleri: Sözlü iltifat ve takdir sözcükleri güçlü bir sevgi ifade biçimidir. Bu ifade " Çok şıksın." , " Seni çok seviyorum" veya "Bugün yaptığın çok hoşuma gitti." olabilir. Bu tarz sözler, sevgi dili onaylanma olan kişilerde çok etkilidir. Bazıları gerçekten duymak ister ve söz ile motive olur. Bu kişilere sevginizi sözlü olarak ifade edin, beğendiğiniz yönlerine iltifatta bulunun, hoşunuza giden davranışlarını mutlaka takdir edin.

Nitelikli beraberlik: Nitelikli beraberlik sadece sevdiğinize odaklandığınız, başka hiçbir şey ile uğraşmadığınız, duygu ve düşüncelere odaklı birlikte geçirilen kaliteli vakittir. Sevgi dili nitelikli beraberlik olan sevdiğinize bu vakti ayırmış olmanız ona kendini değerli ve özel hissettirir. Bu baş başa geçirilen vakitte sohbet edebilir, birlikte yapmaktan keyif aldığınız bir aktiviteyi yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hizmet davranışları: Sevdiğinizin yapmanızdan hoşlandığı, sizin ona destek olduğunuz ve onun hayatını kolaylaştırdığınız şeyleri yapmaktır, bu hizmet. Sevgi dili hizmet davranışı olan kişiler sevdikleri için yemek yapmak, evi toplamak, tamir yapmak, arabayı yıkamak gibi kendi sorumluluğu olmayan işleri yaparak sevgisini gösterir.

Hediye almak: Sevgi dili hediye almak olan kişiler sevgilerini hediye alarak gösterir. Bu hediye illa pahalı maddesel bir şey değildir. Yemeğe çıkartmak, konser ya da tiyatro bileti almak, bir çiçek vermek de olabilir. Hediye alarak sevgisini ifade edenlerin asıl önem verdiği şey hatırlanmak, düşünülmüş olmak, bu hediyeyi hazırlamak veya almak için emek harcanılmış olmasıdır.

Haberin Devamı

Fiziksel temas: Fiziksel temas bir çok ilişkide sevgiyi en iyi ifade biçimidir. Elele tutuşmak, öpmek, sarılmak sevgiyi hissettirmenin en güçlü yollarıdır. Sevgi dili fiziksel temas olan biri dokunmayı çok sever ve sevgisini bu şekilde ifade eder.

Sevgi dillerini okurken düşündünüz, şimdi de bu sorularları cevaplayarak sevdiğinizin ve kendinizin sevgi dillerini keşfedebilirsiniz. "Siz sevginizi nasıl ifade etmekten hoşlanıyorsunuz?", "Sevdiğinizin hangi davranışlarda bulunmasını isterdiniz?" bu sorular ile kendi sevgi dilinizi, "Sevdiğiniz size sevgisini hangi dille ifade ediyor olabilir?", "Sizden beklediği ve yapmanızı istediği davranışlar nelerdir?" bu sorularla ise sevdiğinizin sevgi dilini bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Peki sevgi dillerinizi keşfettiniz, şimdi ne yapmalısınız? Uyumu yakalamak için sevdiğinizin dilinden konuşmayı öğrenmeli, onun ifade biçimini farketmeli ve onun dilinden cevap vermelisiniz. Siz onun sevgi dilinden anladıkça o da sizin sevgi dilinizi anlamaya çalışacaktır.

Sevgililer Gününüz Kutlu Olsun.