Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Olanı sevmek

Unutmayın, kabul ve sevgi her şeyin anahtarıdır.

Haberin Devamı

Olanı sevmek çoğu zaman zor gelir insana. Olduğu gibi kabul etmek hayatı, eşinizi, çocuklarınızı veya yaşadığınız olayları. En büyük huzur aslında olana direnmeyip onu sevdiğinizde başlar. Çok zor görünse de bazı yaşanılanlar hatta bazı kişileri affetmek, olduğu gibi kabul etmek aslında kendinizi özgürleştirmektir.

Bu konuda yazılmış en güzel kitaplardan biri Byron Katie'nin "Olanı Sevmek" isimli kitabıdır. İçinde anlattığı çalışma ile aslında bizim NLP de kullandığımıza benzer bir sorgulama ve yeniden çerçeveleme kullanılır. Bu şekilde olaylara ve kişilere bakış açınız değişir. Bu sorgulama sayesinde karşınızdakine uzattığınız parmak dışında diğer 3 parmağınızı da kendinize çevirdiğinizi farkeder ve ters çevirmeler ile gerçeği görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Çalışma ile aslında yaşadığınız problemin sadece kendi yorumunuzdan kaynaklandığını anlıyor ve bu inancın tamamen doğru olmadığını farkediyorsunuz. Buna inanmanın sizde yarattığı stresi ve kendinize verdiğiniz gereksiz zararı, hatta bu düşüncenin aslında sizin işiniz olmadığını görüyorsunuz. Ters çevirmeler ile ne kadar çok başkalarını suçlayıp yargıladığınızı ve çevrenizdekilerle yaşadığınız her olayın sizin bir yansımanız olduğunu farkediyorsunuz. Çünkü çevrenizdeki herkes aslında size aynalık yapmak için görevlerini yapıyorlar.

Byron Katie kitabında dört soru ile olanı sevebileceğinizi belirtiyor. Bu dört soru ile hayatınızın değişebileceğini söylüyor ki çalışmayı doğru yaptığınızda bu gerçekten mümkün.

İşte o dört soru;

1. Bu doğru mu?
2. Bunun doğru olduğunu kesinlikle bilebilir misiniz?
3. Bu düşünceye inandığınız zaman nasıl tepki veriyorsunuz, ne oluyor?
4. Bu düşünce olmadan nasıl biri olurdunuz?

Çalışmayı kendi kendinize yapabilmek için kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Unutmayın, kabul ve sevgi her şeyin anahtarıdır.

Olanı sevmeniz dileğiyle.