Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Öfkenizi kontrol etmek sizin elinizde

Kimseye zarar vermeden yastık yumruklayabilir ya da boşluğa bağırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yaşamın içinde mutlaka sizleri de öfkelendiren hatta zaman zaman çileden çıkaran kişiler veya olaylar olmuştur. Tüm duygular gibi öfke de normal bir duygudur ve doğru ifade edildiği sürece sorun oluşturmaz. Öfkenin ifade edilmesi gereklidir. Çünkü kişi öfkesini bastırdığı takdirde kendi zarar görecektir. Oysa doğru öfke kontrolü yöntemleri ile hiç kimse zarar görmeden sorun çözülebilir.

Bu yöntemler ile öfke kontrolü artık çok kolay

1) Öfke kontrolü için mümkünse sizi öfkelendiren durumdan veya kişiden uzaklaşın.

2) Mutlaka duygunuzu dışa vurun ve akıp gitmesine izin verin. Kimseye zarar vermeden yastık yumruklayabilir ya da boşluğa bağırabilirsiniz.

3) Gevşeme egzersizleri yapın. Zihinde canlandırma ve nefes tekniklerinden yararlanabilirsiniz. Karın nefesleri alarak bedeninizi gevşetip zihinde canlandırmayla rahat olduğunuzu hayal edebilir, böylece sakinleşebilirsiniz.

Haberin Devamı

4) Gevşeme sonrası kendinize "Artık daha sakinim." gibi pozitif telkinlerde bulunabilirsiniz. Söylemleriniz ile yaşadığınız rahatlamayı pekiştirirsiniz.

5) Gülümseyin. Zihin beden ile uyumlanacağından öfkeniz azalacaktır.

6) Problemlerle karşılaştığınızda çözüme odaklanırsanız, daha az öfkelenirsiniz. Mutlaka çözüm odaklı yaklaşımı benimsemelisiniz yoksa problemler içinde kaybolursunuz.

7) Düşüncelerinizi yeniden yapılandırın. Başkası yerine düşünmekten ve genelleme yapmaktan vazgeçin. Dil kalıplarınızı değiştirin. Olumlu düşünün ve konuşun.

8) İletişim becerilerinizi geliştirmek de öfke kontrolü için çok faydalıdır. Bu şekilde karşınızdakini daha iyi dinleyebilir ve niyetine odaklanırsınız. Rahatça empati kurabilir ve kendinizi ben dili ile ifade edebilirsiniz.

İleri düzey bir öfke probleminiz olmadığı sürece artık bu yöntemlerle öfkenizi kontrol etmek sizin elinizde, yeter ki isteyin.