Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Mutlu olmak ya da olmamak... İşte tüm mesele bu!

Her insan mutlu bir yaşam ister. Hatta birçoğunun yaşam amacıdır mutluluk. Para kazanmak, evlenmek, başarılı olmak… Bunların hepsi mutlu olmak içindir.

Haberin Devamı

Her insan mutlu bir yaşam ister. Hatta birçoğunun yaşam amacıdır mutluluk. Para kazanmak, evlenmek, başarılı olmak… Bunların hepsi mutlu olmak içindir.

Peki, mutluluk bir şeylerin gerçekleşmesine bağlı bir duygu mudur ya da mutlu olmak için bir nedene mi ihtiyaç vardır? Hayır, mutluluk bir seçimdir. Bir şeylerin gerçekleşmesine bağlı değildir. Eğer bir sebep aranılacaksa, zaten şu an hayatınızda var olan mutlulukları görmeniz yeterlidir. Herkesin hayatında az ya da çok sahip olduğu değerler vardır. Bunlara odaklanırsanız mutluluğu seçmiş olursunuz. Sahip olmadıklarınıza ve hayatınızdaki olumsuzluklara odaklanırsanız, mutsuz olursunuz. Yani, mutlu olmayı ya da olmamayı siz kendiniz seçiyorsunuz. 

Mutluluk her insanın içinde saklıdır. Ben danışanlarımın içindeki mutluluğu ortaya çıkartmaya yönelik çalışmaları ödev olarak veriyorum. Bu çalışmalardan biri de her akşam yatmadan önce o günün 3 mutlu anını anımsayıp yazmaktır. Bu çalışma 21 gün boyunca yapılır ve mutluluğa odaklanmayı alışkanlığa dönüştürür. İsterseniz sizlernde bu çalışmayı yapabilir ve mutlu olmayı seçebilirsiniz.

Haberin Devamı

Mutluluk kavramı ile ilgili bir diğer konu ise mutluluğun kavramsal olarak tatmin olmak ile karıştırılmasıdır. Birçok kişi hayatında tatmin olmadığı konular olduğunda kendini mutsuz ilan eder. Oysa kişi tatmin olmak için ne yapması gerektiğine odaklanabilirse, mutsuzluk durumu ortadan kalkar. 

Tabi ki herkes daha tatmin olacağı bir hayatı isteyebilir. Mutluluğu seçmiş biri, mutluluğuna mutluluk katmak ve yaşamından daha fazla tatmin olmak için sahip olmak istediklerini hedef olarak belirlemelidir. Yaşam bir yolculuktur, hedefler ise kişinin varmak istediği noktalardır. Bu yolculukta önemli olan hedefe doğru yol alırken hayattan keyif almaya devam etmektir.

Mutlu olmayı istiyorsanız önce mutluluğu seçin ve hayatınızdaki güzelliklere odaklanın. Daha tatmin olacağınız bir hayat için kendinize hedefler belirleyin. Ama şunu da asla unutmayın: Mutluluk, sizin hedefe ulaştığınızda sahip olacağınız bir şey değil, hedefinizi ve yolunuzu belirlemiş olmanın verdiği rahatlıkla zaten yaşamınızda var olan güzellikleri görebilmenizdir.