Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Mükemmel olmak zorunda değilsiniz

Mükemmeliyetçiliğin üstesinden gelmek için işe çok yüksek olan standartlarınızı değiştirmekten başlayın.

Haberin Devamı

Mükemmelliyetçilik ilk bakışta iyi bir özellik gibi algılanır. Ancak kişiyi hem çok yoran hem de yıpratan bir özelliktir. Çünkü mükemmelliyetçiler hem kendilerini hem de başkalarını sürekli eleştirirler, hata yapma korkusu yaşarlar, gerçekçi olmayan hedefler belirler. Ulaşılamaz hedefler belirledikleri için yetersizlik duygusu yaşarlar ve en iyiyi yapmak için çoğu zaman iyiyi yapmayı reddederler.

Mükemmelliyetçiliğin üstesinden gelmek için ilk önce mükemmelliyetçi olduğunuzu kabul etmeniz ve mükemmelliyetçiliğin size olan zararlarını görmeniz gerekir. Çünkü çoğu mükemmelliyetçi aslında kendisine fayda sağlayan bir özelliği olduğunu düşünür. Farkındalık için bir sayfanın bir tarafına mükemmelliyetçiliğinizin size faydalarını diğer tarafına da zararlarını yazın. Bu özelliğin faydasından çok zararını görmek danışanlarımda genellikle değişme isteği uyandırır. Siz de bu çalışmayı yaparak aslında mükemmelliyetçiliğin size verdiği zararı görebilir böylece değişim sürecine girebilirsiniz.

Haberin Devamı

İkinci önemli adım ise çok yüksek olan standartlarınızı değiştirmek olacaktır. Kendinize "Mümkün olanın en iyisi hedefler" için "Yeterince iyi yapılacaklar" listesi hazırlayın. Hata yapmanın hiç de kötü bir şey olmadığını hatta başarı için gerekli olduğunu kabul edin. Hatalarınızdan ders çıkarın. 

Gün içinde kendi kendinize telkinlerde bulunun. "Ben yeterliyim, mükemmel olmak zorunda değilim. Mümkün olanın en iyisini yapıyorum. Kimse mükemmel değildir. Herkes hata yapabilir.
Ben de hatalarımdan doğruları öğreniyorum ve böylece gelişiyorum. Ben yaptığım şeyler için değil; Ben, ben olduğum için değerliyim..." Bu telkinler dönüşümü hızlandıracaktır.

En iyisini yapmak için beklettiğiniz işlerden bir tanesini hemen yapın. Böylece bu özelliğiniz biraz kırılmaya başlar. Bundan sonra da mükemmel olması için ertelediğiniz işleri yeterince iyi bir şekilde hemen bitirin.

Mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Bu çalışmaları yapıp içselleştirdikçe yavaş yavaş dönüşeceksiniz.