Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Kendinizi şimdi ve olduğunuz gibi sevin

Kendinizi olduğunuz gibi kabul edip sevdiğinizde hayatınız güzelleşmeye başlayacak.

Haberin Devamı

Kendinizi seviyor musunuz? Cevabınız muhtemelen evettir. Peki, kendinizi olduğunuz gibi her şeyinizle mi seviyorsunuz? Büyük ihtimalle birçok kişi gibi sizin de kendinizde sevmediğiniz ve eleştirdiğiniz özellikleriniz vardır. Bu özellikler kişilik özellikleri olabildiği gibi fiziksel de olabilmektedir. Daha zayıf, daha güzel, daha zeki, daha girişken, daha bakımlı, daha zarif mi olmak isterdiniz? Şu anda sahip olmadığınız özelliklerden ötürü kendinizi eleştiriyor musunuz? Peki, kendinize kötü ve kırıcı davrandığınız oluyor mu?

Bir kişinin kendisini sevmesi ve kendisiyle barışık olması, çevresiyle olan ilişkisinde büyük bir etkendir. Onun için başkasının size davranmasını istemediğiniz şekilde kendinize de davranmamalısınız. Kendinize nasıl davrandığınızı fark ettiğinizde değişim başlayacaktır. 

Haberin Devamı

Şimdi düşünmenizi istiyorum. En son kendinizi ne zaman ve nasıl eleştirdiniz? Kendinizi hiç "beceriksizsin", "sakarsın işte", "çok şişman ve çirkinsin" gibi eleştirdiniz mi? Bir başkasını da aynı şekilde eleştirir misiniz? İçinizden eleştirseniz de bunu ona söyler misiniz? O kişiye bunu söylediğinizde, o kendini nasıl hisseder? İlişkiniz nasıl etkilenir? İşte siz de kendinizi her kötü eleştiriye maruz bıraktığınızda farkında olmadan kendinizi böyle hissettiriyor ve incitiyorsunuz. En önemlisi de kendinizle olan ilişkinizi bozuyorsunuz ve kendinize yabancılaşıyorsunuz. Kendinizi sevmek ve takdir etmek için daha başarılı olmayı, daha formda bir vücuda sahip olmayı, daha da iyi olmayı bekliyorsanız hatırlamanız gereken bir şey var ki her zaman her şeyin biraz daha iyisi olacaktır. Şuan olduğunuz halinizle de siz mükemmelsiniz. Tabi ki kendinizi geliştirmek için hedefler koymalısınız ancak şimdiki halinizi de olduğu gibi sevmelisiniz. Daha zayıf, daha başarılı, daha öz güvenli olunca değil, şimdi kendinizi sevin. 

İşte size kendinizi olduğunuz gibi sevmek için ipuçları;

  • Kendinize sık sık güzel şeyler söyleyin, takdir edin.
  • Olumlu yönlerinize odaklanın.
  • Ama olumsuz yönlerinizi de sevin.
  • Her gün aynada kendinize "seni seviyorum" deyin. Başta biraz saçma gelse de sonra alışacaksınız.
  • Unutmayın, sadece söylemek yetmez. Sevdiğiniz birine nasıl davranırsanız kendinize de öyle davranın. Ona zaman ayırın, onunla ilgilenin, onu sevdiğinizi hissettirin.
  • Hatalarınızı affedin. Hepsi birer tecrübeydi. Yaşanması gerektiği için yaşandı ve hepsinden dersler çıkarttınız.
  • Kendinizi eleştirmeyin ve asla başkalarıyla karşılaştırmayın.
  • Kendinizi olumsuz düşüncelerle korkutmayın, olumlu düşünün.
  • Bedeninize iyi davranın. Uyku ve beslenmenize dikkat edin.
  • Kendinize değer verin. Her gün 10 dakika bile olsa kendiniz için bir şeyler yapın.
  • Kendinizi şimdi ve olduğunuz gibi sevin. Kendinizi olduğunuz gibi kabul edip sevdiğinizde hayatınız güzelleşmeye başlayacak.