Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

İlişkilerinizi düzeltmek ister misiniz?

Değişime ilk önce insanları karşınızda görmekten vazgeçerek, yanınıza alarak başlayın.

Haberin Devamı

Hayatınız boyunca bir çok kişiyle ilişki kurarsınız. Aileniz, eşiniz, dostunuz, çocuğunuz, iş arkadaşınız, patronunuz... Maalesef herkesle iyi geçinebilmeniz her zaman mümkün olmaz. Hatta bir çok zaman kendinizi anlaşamadığınız insanları ya eleştirirken ya da değiştirmeye çalışırken bulursunuz. Peki, eleştirdiğiniz zaman sorun çözülüyor mu veya karşınızdaki değişiyor mu? Tabii ki de hayır. Çünkü kendinizden başka hiç kimseyi değiştiremezsiniz. İlişkilerinizi düzeltmek istiyorsanız önce kendinizi değiştirmelisiniz.

Genellikle insanlar karşısındakinin düzelmesini, değişmesini beklerler. Kendinde bir kusur olmadığını düşünürler. Hatta danışanlarımdan bir çoğu görüşmeye ilk geldiklerinde "Kesin annemi/eşimi/çocuğumu... size getirmeliyim, asıl onun koçluğa ihtiyacı var." derler. Çünkü insanları değiştirmeye çalışmak, onları suçlamak çok daha kolaydır. Genellikle de "Ben niye değişeyim ki, o değişsin.", " Benim uğraşacak halim yok, çok yoruldum." gibi kendilerini savunurlar. O değişince problem kalmayacağını zannederler. Ama o bir tarafını değiştirse de, siz kusur aradığınız ve algınızı değiştirmediğiniz sürece başka bir problem bulursunuz. Hele de niyetiniz gerçekten ilişkinizi düzeltmek değilse, karşınızdaki ağzıyla kuş tutsa ilişkinizi düzeltemez. İlişkinizi gerçekten düzeltmek niyetindeyseniz işe kendinizi değiştirerek başlamalısınız. Emin olun bu değişimden çok hoşnut olacaksınız.

Haberin Devamı

Kendinizi değiştirmeye başladığınızda iletişiminiz ve ilişkileriniz güçlenecek, çok daha huzurlu bir hayat süreceksiniz. Değişime ilk önce insanları karşınızda görmekten vazgeçerek, yanınıza alarak başlayın. Karşınızdakini yanınıza almak, onun olumlu yönlerine odaklanmanızı kolaylaştıracaktır. Neye odaklanırsanız onu büyütürsünüz. İlişki kurduğunuz kişiye mutlaka onun olumlu yanlarını, hoşunuza giden özelliklerini ve davranışlarını söyleyin. Takdir ediyor olmanız, ondaki olumlulukları pekiştirecek ve arttıracaktır.

Algılarınızı ve bakış açınızı değiştirdiğiniz zaman ilişkilerinizi düzeltmeniz çok daha kolay olacaktır. Artık kişiyi yanınıza aldığınıza göre; önce onu olduğu gibi kabul edin, eleştirmeyin ve değiştirmeye çalışmayın. Hatta siz değiştiğiniz için, illa onun da değişmek zorunda olduğunu düşünmeyin. O değişmese bile sizin algılarınızın değişmiş olması ilişkinizi düzeltmeye yetecektir.

Haberin Devamı

Değişim sürecinizde, hoşlanmadığınız davranışların altındaki olumlu niyeti görmeye çalışmak size yardımcı olacaktır. Bunun için, hoşlanmadığınız bir davranışla karşılaştığınızda, bu davranışın altında olumlu bir neden bulmaya çalışmalısınız. Olumlu niyeti bulmak sizin kızgınlığınızı ya da kırgınlığınızı geçirecek hatta ona karşı sempati duymanızı sağlayacaktır.

İlişkilerde model olmak çok önemlidir. Onun size nasıl davranmasını istiyorsanız, siz de ona öyle davranmalısınız. Sizde olmayan bir özelliği ya da davranışı onda aramanız doğru olmaz. Ne ekerseniz onu biçersiniz. Önce siz değişin, zamanla çevrenizdekilerle ilşkilerinizin de düzeldiğini göreceksiniz.

Haberin Devamı

Bu konuyla ilgili kısa bir hikaye anlatmak istiyorum.

Bir gelin kayınvaldesiyle hiç geçinemiyormuş. İlişkileri o kadar kötüymüş ki eşiyle arası da bozulmaya başlamış. Gelin bir gün hocaya gitmiş. "Kayınvalidem bana kan kusturuyor, onun yüzünden kocamla boşanacağım, ölse de kurtulsam." demiş. Hoca kadına bi zehir vermiş, "Her yemeğine bu tozu az az dök, ama ona çok iyi davran, hep gülümse ve güzel şeyler söyle, böylece kimse senden şüphelenmez." demiş. Kadın hocanın dediğini yapmış. Bir ay sonra kadın koşa koşa hocaya gelmiş. "Aman hocam sen bana bu zehirin panzehirini ver, artık kayınvalidemle çok iyi anlaşıyorum, en yakın dostum oldu, nolur ölmesini istemiyorum." demiş. Hoca da "Panzehire ihtiyacın yok kızım, sana verdiğim sadece tuzdu, kayınvaliden ile aranı düzelten de senin değişip ona iyi davranmış olmandı." demiş.

Haberin Devamı

İlişkilerinizi düzeltmeniz dileğiyle...