Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

İdeal kilonuzda kalmak için duygusal yemeye son verin!

Sağlıklı beslendiniz, sporunuzu yaptınız ve ideal kilonuza kavuştunuz. Çok büyük bir şey başardınız. Peki, bundan sonra ne yapacaksınız? İdeal kilonuzu nasıl koruyacaksınız?

Haberin Devamı

Geçen hafta bahsettiğim sağlıklı yaşam çalışmalarına bu hafta duygusal yeme ile devam etmek istiyorum. Çünkü sağlıklı yaşam hedefe ulaştığınızda son verilecek bir seçim değil, bir yaşam biçimidir.

Diyelim ki tam motivasyon ile sağlıklı beslendiniz, sporunuzu yaptınız ve ideal kilonuza kavuştunuz. Çok büyük bir şey başardınız. Peki bundan sonra ne yapacaksınız? İdeal kilonuzu nasıl koruyacaksınız? İşte asıl başarı bunu yapabilmektir.

Bunun için sağlıklı yaşamı bir yaşam biçimi haline getirmelisiniz. Hali hazırda değişen yeni sağlıklı alışkanlıklarınıza devam etmelisiniz. Diyet bitti artık istediğimi yerim diye düşünürseniz hoooop eski kilonuza geri dönersiniz. İdeal kilonuzu korumak için öncelikle duygusal yemeye bir son vermelisiniz.

Hangi yiyeceklere hayır diyemiyorsunuz? Neleri kıtlıktan çıkmış gibi yiyorsunuz? Bu yiyecekleri yazın. Bu yiyeceklerin size sağladığı duyguyu bulun.

Haberin Devamı

Örneğin çikolata diyelim. Çikolata yemek size ne sağlıyor? Mutluluk, keyif, rahatlama ise, siz başka ne yapsanız bu duyguları hissedersiniz bulun ve her çikolata yemek istediğinizde o aktiviteyi yapın.

Herkesin farklı yiyeceklerle farklı duygusal bağları vardır, öncelikle bu bağlar NLP ile kesilmelidir. Sonra size sağladığı bu duyguyu sağlayacak faydalı başka bir şey ile bir süreliğine yer değiştirilmelidir. Dikkat ederseniz bir süreliğine dedim, çünkü aslında siz o anki duygunuzu bastırmak için yemeye sarılıyorsunuz. Kilo korumak için ilk etapta bu yerine koyma yöntemini kullansanız da, aslında öğrenmeniz gereken duygunuzu kabul etmek ve onun akıp gitmesine izin vermektir. İlk etapta bu kolay olmayacağı için yemek ile duygular arasındaki bağı koparıp başka bir aktiviteye bağlıyoruz. Bu duygu eğlence ise müzik dinleyip dans etmek, rahatlama ise kitap okumak, yalnızlığınızı giderecekse sevdiğiniz biriyle konuşmak gibi alternatif aktiviteler olabilir. Sizin için en doğru olan aktiviteyi ancak siz bulabilirsiniz.