Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

İçinizdeki ses dost mu düşman mı?

İç sesinizi nasıl ikna edebilirsiniz?

Haberin Devamı

Herkesin bir iç sesi var. Bazıları bu iç sesin farkında, bazıları değil. Farkında olmayanlar bu sesleri duymaz ama bu sesle düşünür ve ona inanır. Farkında olanların bazıları bu sesi onaylar, bazıları onunla savaşır, bazıları ise onu ikna eder.

Kafanızın içindeki bu ses çoğu zaman sizi yargılar ya da korkutur. Aslında sizin iyiliğinizi ister. Amacı sizi korumaktır. Daha büyük bir hayal kırıklığından, olası olumsuzluklardan, düzeninizi bozacak tehditlerden sizi koruyarak rahatlık alanınızda kalmanızı sağlar, çünkü değişimi sevmez.

Size yapamazsın, yetersizsin, başarısızsın diyerek motivasyonunuzu düşüren bu sesi düşman olarak görebilirsiniz. Ama o aslında geçmişten çıkarttığı dersler ile size yardımcı olmak isteyen bir dosttur. Ancak geçmişten edindiği bu derslerin hepsi doğru değildir. Bunun için onunla konuşmalı ve onu ikna etmelisiniz.

Haberin Devamı

Peki bu iç sesleri nasıl ikna edebilirsiniz? Öncelikle bu iç sesleri duymanız gerekir. Bunun için sizi engelleyen düşünceleri farkedin ve bunları yazın. Sonra "Bu düşünceler doğru mu? Her zaman mı doğru? ..." sorgulayın, yazın, çizin. İç sesiniz gibi düşündüğünüzde ne hissediyorsunuz, onun gibi düşünmediğinizde ne hissediyorsunuz kendinize sorun. Onun gibi düşünmediğinizde kendinizi daha iyi hissedeceğinizi farkettikten sonra inanmak istediğiniz yeni düşüncenizi yazın. Sonra da yeni düşüncenizi onaylayacak bir kaç örnek verin kendinize. 21 gün boyunca yeni düşüncelerinizi okuyun ya da düşünün. Bu 21 gün boyunca iç sesleriniz size her olumsuz birşey söylemeye başladığında, o sizin modunuzu düşürmeden onu durdurun ve ona teşekkür edin, " Benim iyiliğim için çalıştığını biliyorum ve sana teşekkür ediyorum" deyin, sonra da söylediklerinin neden doğru olmadığını, değişimin sizin için oluşturacağı pozitif sonuçlardan bahsedin. Ona "Ben artık böyle düşünmeyi seçiyorum." deyin.

Bir örnek ile açıklayalım.

Diyelim ki zayıflamak istiyorsunuz. İç sesleriniz size "başaramazsın, boşuna uğraşma, iradesizsin.." gibi olumsuz telkinlerde bulunuyor. Önce bunları bir hafta boyunca tek tek not alın. Sonra başlayın sorgulamaya. Doğru mu? "Aslında son denememde başarısız olmuştum, ama daha önce başarmıştım. İstediğimde iradeli olabiliyorum demek ki..." gibi kendi kendinize konuştuğunuz her cümleyi yazın. Böyle düşündüğünüzde kendinizi daha iyi hissediyorsanız artık yeni düşüncenizi yazabilirsiniz. Cümleniz şimdiki zamanda olsun, eğer cümle içinize sinmiyorsa fiile "seçiyorum" ekleyin. "Ben zayıflıyorum. Başarmayı ve iradeli olmayı seçiyorum." gibi. Bu yeni düşünceyi bir kaç örnek ile güçlendirin. Yeni düşünceniz hayırlı olsun.