Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Çaresiz değilsiniz!

Aşamayacağınız hiç bir engel yok, yeter ki isteyin ve inanın.

Haberin Devamı

Çaresiz değilsiniz! Tek yapmanız gereken zihninizdeki zincirleri kırmak.

Kendini çaresiz hissedenler yapabileceği şeyleri yapamayacağına inanmıştır. Çaresizlik bazen birilerinin olumsuz söylemleri ile bazen de deneyip olumsuz sonuç almak ile öğrenilebilir. Çünkü bu öğrenilmiş çaresizliktir.

Öğrenilmiş çaresizlik, kişinin yaşadığı olumsuz bir olayı kontrol edemeyeceğini öğrendikten sonra artık bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için çaba göstermekten vazgeçmesidir. Yani artık elinden hiç bir şey gelmeyeceğini kabullenme durumudur.

Filler de bu yöntem ile eğitilir. Yavru fil bacağından kalın bir zincir ile bağlanır ve kaçamaya çalışsa da zincirini kıramaz. Böylece ne yaparsa yapsın kaçamacağını öğrenir. Bir süre sonra kaçamacağını kabullenen yani kaçmaya çalışmayan filin ayağındaki zincir bir halat ile değiştirilir. Ama fil bacağında zincir olduğunu varsayarak kaçmaya çalışmaz. Fil büyüyünce bu halat da çözülür. Çünkü zihnindeki zincirden dolayı fil, çaresizliği öğrenmiştir.

Haberin Devamı

Bazı insanlar da öğrenilmiş çaresizlik sonucunda kontrolün artık kendinde olmadığını düşünür. Kendine olan güvenini kaybeder. Yapamam, başaramam, bilmiyorum der. Aslında yapabileceği bir şeyi yapamayacağına inanmıştır. Çünkü kendine olan güvenini yitirmiştir. İnanmadığı ve kendine güvenmediği için de zaten başarılı olamaz.

Eğer çaresizlik öğrenilebiliyorsa çaresiz olmama durumu da öğrenilebilir. Tek yapılması gereken zihindeki zincirleri kırmaktır. Bu zincirler kendine güvenip inanarak, denemekten vazgeçmeyerek ve var olan potansiyelin farkında olarak kırılır.

Örneğin zayıflamak istediniz, denediniz ve başarısız oldunuz. Böyle bir durumda vazgeçmek yerine kendinize inanın. İnanmadığınız bir şeyi başaramazsınız. Kendinize "Neyi farklı yaparsam başarabilirim?" diye sorarak tekrar deneyin. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar elde edemezsiniz. Başarmak için kendinize yeni seçenekler bulun. Aşamayacağınız hiç bir engel yok, yeter ki isteyin ve inanın.

Artık zihninizdeki zincirleri kırın.

Haberin Devamı

Çaresiz değilsiniz. Çare "sizsiniz".