Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Artık kendinizi engellemeyin

Her gün önce kendinizi sonra da başkalarını takdir edin

Haberin Devamı

Birçoğunuz geleneksel bir yapı içinde dış referanslı büyüdü. Çocukluğunuzdan itibaren duyduklarınız da ister istemez sizin iç seslerinize dönüştü. "Çok ayıp, insanlar ne der?", "Komşular duymasın..." Bu şekilde gelişen tüm davranışlar aslında başkası için bir şeylerden vazgeçmektir. Çünkü bu kendi öz iradeniz ile davranışın yanlış olduğuna karar vermenizi engeller.

Dış referanslılar diğerleri için yaşarlar, devamlı onaylanma ihtiyaçları vardır. Kolay karar veremezler, devamlı başka görüşlere göre hareket ederler. Hatta bazı zamanlar başkalarının yorumlarını sanki kendi düşünceleriymiş gibi bir iç ses olarak duyabilirler. Bu iç ses çoğunlukla korumacı da olsa eleştirel ve yargılayıcıdır. Bu sebepten de kişiyi mutlaka engeller. 

ETRAF NE DER, İNSANLAR NE DÜŞÜNÜR, YA BEĞENMEZLERSE

Kendinizi dış referanslı oluşunuzdan ötürü kim bilir senelerce ne kadar çok engellediniz. Belki söylemek istediklerinizi söyleyemediğiniz, belki de davranmak istediğiniz gibi davranmadınız. Etraf ne der, insanlar ne düşünür, ya beğenmezlerse, ya sıkılırlarsa... Bir düşünün ilk ne zaman engellemiştiniz kendinizi. O anıyı bulun ve mutlaka şifalandırın. Dönüştürün ki bundan sonra sizi engelleyemesin. Artık o düşünceyi kabul etmeyin. 

Haberin Devamı

İSTEMEDİĞİNİZ BİR ŞEYE HAYIR DİYEBİLİRSİNİZ

Başkaları ne der, ne düşünür korkusuyla neden kendinizi sınırlandırıyorsunuz? Bir düşünün yaparsanız ne olur? Ne kaybedersiniz ki? Oysa iç referanslı olduğunuzda kendi düşüncelerinize göre hareket edersiniz, istemediğiniz bir şeye hayır diyebilirsiniz. Kolaylıkla karar verebilirsiniz. Bir çocuk gibi deneme yanılma yolunu kullanırsınız. İnsanlar sizi sevsin veya beğensin diye bir şeyler yapmazsınız. Takdire ve onaylanmaya ihtiyaç duymazsınız, çünkü kendi kendinizi takdir etmek size yeter.

HER GÜN ÖNCE KENDİNİZİ SONRA DA BAŞKALARINI TAKDİR EDİN

Dış referanslı kişiler devamlı hem kendini hem de başkalarını eleştirirler. Bunun içinde dış referansı kesmenin en kolay yolu ; her gün önce kendini, sonra da başkalarını takdir etmektir. Bu kişinin bilinçaltına "Başkasının takdirine ihtiyacım yok ve hatta ben de başkalarını takdir edebilirim." mesajı verir. Hem de eleştirel yargılayıcı bakış açısını değiştirir. Artık siz de kendinizi engellemeyin ve içinize dönün. Çok daha mutlu bir hayat sizi bekliyor.