Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Anda kalmak

Geçmişin keşkelerinden ya da geleceğin endişelerinden uzak olabilmektir anda kalmak.

Haberin Devamı

Bayram tatili bitti. Uzun zamandır beklediğiniz bu tatili hayal ettiğiniz gibi yaşayabildiniz mi, yoksa nasıl geçti anlamadınız mı? Nasıl geçtiğini anlamadıysanız büyük ihtimalle tatil boyunca anda kalamayıp ya geleceği planlıyordunuz ya da geçmişte yaşadığınız problemlere sıkılıp söyleniyordunuz.

Nedir bu "Anda Kalmak?" Anda kalmak, kişisel gelişimin en önemli anahtarlarından biridir. Şimdide olmaktır, tam da yaşadığınız anda kalabilmektir. Geçmişin keşkeleriyle ya da geleceğin endişelerinden uzak olmak, şimdi sahip olduklarınıza yani aldığınız nefese, çocuğunuzun size gülümsemesine, duyduğunuz kuş sesine, içtiğiniz kahvenin lezzetine şükretmektir aslında anda kalmak.

Anda kaldığınız her an çok daha mutlu olursunuz. Çünkü yaşadığınız o anın içine girerseniz ve bu an çoğunlukla pozitiftir. Örneğin şu an bu yazıyı okuyorsunuz. Andasınız, başka bir şey düşünmeden okuyorsunuz, okuyabildiğiniz ve görebildiğiniz için şükredin. Derin bir nefes alın, aldığınız nefes için şükredin. Okumayı bitirdikten sonra da anda kalın. Sadece o an yaptığınız şeye odaklanın, onu hissederek yapın.

Danışanlarıma anda kalmalarını alışkanlık haline getirmeleri için genellikle her gün meditasyon ve bilinçli olarak anda kalma egzersizleri veriyorum. Bunlardan en etkilisi de haftada bir yapmalarını istediğim zen banyosu oluyor. Zen banyosu yapmadan önce kendinizle başbaşa kalabileceğiniz, rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman ayarlayın. İsterseniz bunu keyifli bir ritüele çevirmek için mum yakabilir ve güzel bir meditasyon müziği açabilirsiniz. Bu egzersizin amacı tüm banyo boyunca anda kalabilmektir, bunu unutmayın. Banyo boyunca yapmanız gereken sadece yaptıklarınıza odaklanmak, başka hiçbir şey düşünmeden sadece şimdide kalmaktır. Zihninizin başka yerlere kaydığını farkederseniz hemen derin bir nefes ile ana dönün. Saçınızı nasıl yıkadığınızı, banyo süngerinizi nasıl köpürttüğünüzü düşünün sadece. Bedeninize odaklanın ve kendinizi nasıl yıkadığınızı beş duyunuz ile anda kalarak yaşayın; duyun, koklayın, tadın, dokunun, görün. Bu çalışmayı yapabildiğinizde anda kalmış olacaksınız.

Yaşamınız boyunca anda kalmanız dileğiyle...