Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

7 adımda ertelemeye son verin

Ertelemek bir alışkanlığa dönüşürse problem teşkil eder...

Haberin Devamı

Herkes zaman zaman bazı işlerini ertelemiştir. Ancak ertelemek bir alışkanlığa dönüşürse problem teşkil eder. Çünkü bu alışkanlık nerdeyse tüm önemli işleri ertelemeye sebep olur. Böylece başlanmamış önemli adımlarla, tamamlanmamış işler başarısızlığı ve mutsuzluğu getirir.

Ertelemek genellikle başarısızlık korkusu, işi gözünde büyütmek, daha zaman var diye düşünmek, odaklanamamak, işi önemli görmemek ve sıkıcı bulmak sebepleriyle alışkanlık haline gelir.

Bir öğrenci son ana kadar sınava çalışmaz ya da ödevini yapmazsa, kilo sorunu olan biri sağlıklı yaşamı seçmeyi hep başka bir bahara ertelerse, bir kişi rutin sağlık kontrollerini geciktirirse, çalışan biri iş yerindeki önemli görevlerini hep bir sonraki haftaya ertelerse... O ertelenen zaman bir türlü gelmez. Yumurta kapıya dayanınca da, eğer çok geç kalınmamışsa hiç yoktan iyi işler çıkar. Bu da kişi de panik, endişe, pişmanlık, korku ve başarısızlık gibi olumsuz duygulara sebep olur.

Erteleme alışkanlığınızın olduğunun farkındaysanız, bu alışkanlıktan kurtulmak sizin elinizde. Biz danışanlarımla erteleme alışkanlığını ortada kaldırmak için koçlukla birlikte aşağıdaki çalışmaları yapıyoruz. Eminim siz de bu adımları tamamladığınızda artık ertelemiyor olacak ve başarıya ulaşacaksınız.

  1. Önce hedefinizi belirleyin, sonra hedefi parçalara bölün. Küçük adımları atmak her zaman daha kolay olacaktır.
  2. Hedefinizi parlatın. İşleri tamamlamış olmanın size kazandıracaklarını yazın.
  3. Zihninizde işleri tamamlamış olduğunuzu canlandırın.
  4. Yapacağınız işlerin güzel yanlarına odaklanın.
  5. Başlamak için canınızın istemesini beklemeyin, hedefinize odaklanın ve başlayın.
  6. Yapılacak tüm işler için zaman sınırlaması ile planlama yapın. Ajandanıza tüm işlerinizi yazın.
  7. Her tamamlanan işin yanına bir tik atın. İşi tamamladığınız için kendinizi takdir edin ve kendinize küçük bir ödül verin.