Aylin Çalışkan
Aylin Çalışkan
Aylin Çalışkan

Yaz tatili başladı!

Tatilde daha çocuğunuzun daha verimli vakit geçirmesi için bu 5 şeyi düzenli yapın.

Haberin Devamı

Karneler alındı ve işte yaz tatili başladı. "Eyvah" dediğinizi duyar gibiyim. Bu nedenle hem rehberlik servisinde çalışan bir uzman hem de anne olarak, yaz tatilinin keyifli geçmesi size 5 öneri hazırladım.

Tatilde daha çocuğunuzun daha verimli vakit geçirmesi için aşağıda saydığım bu 5 şeyi düzenli yapın.

1. Yaz aylarında yapabileceği, yaz aylarına özgü etkinliklere ağırlık verin. Örneğin gezi, seyahat, tatil ... Daha önceden görmediğiniz tarihi yerleri rotanıza alın. Seyahatinizden önce o yerle ilgili bilgi toplamasını isteyin. Ayrıca günlük tutmasını sağlayarak anılarının kalıcı olması için harika bir fırsat yaratabilirsiniz.

2. Her gün kitap okumaya vakit ayırın. Günün en az 1 saati kitap okumaya ayrılmalı. Yararlarını biliyorsunuz. Önemli olan istikrarlı şekilde kitap okunması. Ayrıca, çocuğunuz sizinle aynı saatlerde kitap okursa güzel bir motivasyon yakalamış olur.

Haberin Devamı

3. Hergün mutlaka oyun oynamalarını teşvik edin. Hamur, kinetik kum, sensory (duyusal) oyunlar, seksek, ip atlama, yakan top vb gibi hem geleneksel hem yeni nesil oyun ve etkinliklere ağırlık verebilirsiniz. 

4. Çocukların yaz tatilinde düzenli olarak spor yapması çok önemli. Yaz okulları, yaz kampları ve yaz kurslarını araştırarak yaşına, yeteneklerine ve gelişim özelliklerine uygun spor branşını seçebilirsiniz. 8-9 yaşına kadar bireysel, bu yaştan sonra ise takım sporlarına yönlendirmek yerinde olabilir.

5 Geçtiğimiz gün Selçuk Şirin hocamız yazdığı son yazısında "öğrenme kaybı" kavramından bahsediyordu. Araştırmalar, çocukların yaz tatilinde 10 bilgiden 1 tanesini unuttuğunu gösteriyor. Tatil dönüşü çocuklar bir üst sınıfa 1 ay geriden başlıyor ve en yüksek öğrenme kaybı ilkokul da yaşanıyor. Bunun için düzenli olarak hergün ders çalışmaları veya tekrar etmeleri önemli. Günde 1 saat konu tekrarına ayrılabilir. 

Yaz rehavetine kapılmayı dört gözle bekliyoruz aslında. Yazdan ve tatilden hevesini alan çocuğun günlük yaşamını düzenli olarak kendini meşgul edici etkinliklerle geçirmesi önemli.

Tablet ve telefon mu?

En fazla 1 saat yeterli. 

Haberin Devamı

Çocuklara iyi tatiller diliyorum. Doyasıya eğlenip, güzel anılar biriktirirler umarım