Aylin Çalışkan
Aylin Çalışkan
Aylin Çalışkan

Perşembe Anneleri'ni duymuş muydunuz?

Bizim dünyamıza, yani özel eğitim gereksinimli çocukların dünyasına bir şekilde giren herkeste mutluluğun tarifi çok farklıdır.

Haberin Devamı

11 yılık özel eğitim öğretmeniyim. Özel eğitim formasyonu alırken bize bir kitap tavsiye etmişlerdi: Bayan Perşembeler. Bu kitapta özel eğitim gereksinimli çocukların anneleri her perşembe toplanıyor, düzenli olarak sohbet ediyorlardı. İlerleyen süreçte moral bulduklarını, sorunlarına birlikte çözüm arayarak daha çabuk ilerlemeler kaydettiklerinden bahsediyorlardı. Göreve başlayınca karar verdim. Ben de öğrencilerimin annelerini toplayacaktım.

İlk zamanlar, veli toplantılarını belirli bir takvime bağlayarak genel bir sohbet havasında yürüttüm. Daha sonra diyaloğu iyice ilerleyen anneler; birlikte alışverişe çıkmaya, yemek tarifleri paylaşmaya, birlikte örgü motifleri çıkarmaya başladılar. İşin sırrı aynı dili konuşmaktı çünkü. Aynı süreçlerden geçen, neredeyse aynı şeyleri yaşayan anneler birbirlerine kendince destek oluyorlardı. Çoğunun alnındaki sert ve koyu çizgiler zamanla yumuşamaya başlayınca özel gereksinimli çocuk annelerinin birbirine destek olmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım.

Haberin Devamı

Bizim dünyamıza, yani özel eğitim gereksinimli çocukların dünyasına bir şekilde giren herkeste mutluluğun tarifi çok farklıdır. Düz bir çizgi çizmesi, verilen şekiller arasından üçgeni bulabilmesi, ayakkabısını giyebilmesi, çiğnediğini yutabilmesi çok önemli mutluluk kaynakları. Şimdi bu dünyayı standart gelişim süren ailelerle tanıştırmak için Aylin Anne blogunda Perşembe Anneleri ropörtajlarına başladım ve şimdiye değin çok sayıda tepki aldım. Çoğu olumlu ve destekleyici nitelikte… İlk açıklamaları kaçıranlar ve yeni başlayanlar için amacı ve detayları hakkında bir kaç notum olacak.

Farklı engel ve özel gereksinimi olan çocuk veya çocukları büyüten annelerin içini dökmesini hedefliyorum. Çünkü annelerimizin yaşadıkları şeylerin yine anne arkadaşlarla paylaşıldıkça çok olumlu bir güce dönüşeceğine inanıyorum.
Söyleşirken çocukların isimleri, engelleriyle ilgili bilgi ve aileleriyle ilgili detaylar ailenin izni ve onayıyla paylaşıyorum.
Özel gereksinimli çocuklara ve özel eğitim konusunda farkındalığı yükseltmeyi amaçlamaktayım.

Haberin Devamı

Annelerin verdiği mücadeleye destek olmanın yanı sıra, tanışıp bir araya gelmeleri ve birbirleri arasında dayanışma yaratmayı hedeflemekteyim. Bakarsınız gün gelir hep birlikte perşembeleri toplanıp, Perşembe Anneleri ile birlikte sohbet etme imkanımız olur.
Zaman içerisinde bunun bir destek grubuna dönüşmesini, engeli olan ve olmayan çocuk annelerinin biraraya gelerek, dertleşmesini hayal ediyorum. Aslında olmayacak şeyler değil. İyi bir planlamayla, sıkı etüd edilmiş toplantı formatlarıyla, psikolog, pedagog, özel eğitimci ve fizyoterapistlerin desteğinde artı gözetiminde toplanabiliriz.

Bunun için yapılması gereken ilk şey, iyi niyetle ve temiz bir akılla yola çıkmak. Bu konuda bana ve Perşembe Anneleri'ne destek olmak isterseniz yayınlanan söyleşileri okuyabilir, annelere yorum ve mesaj bırakabilirsiniz. Uzmanlık alanınız çerçevesinde zaman ayırabilecekseniz veya “haydi biz de toplanalım” demek isterseniz mail adresim: info@aylinanne.com

Haberin Devamı

Çünkü bu bir gönül projesi, katılımlarınız, desteğiniz çok önemli. Emin adımlarla annelere destek olduğumuzda çok büyük bir toplumsal sorunu el ele verip çözmüş olacağımıza inanıyorum.