Aylin Anne

Sahte Psikologlara Dikkat

21 Aralık 2016
Psikoloji mezunu olmadığı halde psikolog ünvanıyla danışmanlık veren ve fatura nitelikli dolandırıcılık yapanlara dikkat

Son günlerde sosyal medyada sahte psikolog iddiaları gündemden düşmüyor. Psikoloji mezunu olmadığı halde psikolog ünvanı kullanan ve bu konuda danışmanlık hizmeti verdiği iddia edilen Çağla Düvenci Sönmez, konuyla ilgili henüz net bir açıklama yapmadı.

Sönmez' in bir üniversiteden çift dal mezunu olarak kendini tanıtması, halkla ilişkiler ajansları ile yaptığı çalışmalarda kendini psikolog olarak lanse etmesi, online danışmanlık vermesi ve bunun bir hizmet bedelinin olduğunu belirtmesine diğer takipçileri gibi ben de şahidim.

Çağla Düvenci Sönmez' in psikoloji bölümünden mezun olmadığına dair resmi teyide muhtaç bilgiler dolaşıyor. İddia sahibinin tarzına ve tavrına bakılacak olduğunda her iki tarafa da mesafeli durmak gerektiği ortada. Çünkü iddia sahibinin kimliği belli değil ve girişimi tamamen belaltı hamleler ve hakaretlerle dolu. Çok çirkin, çok ayıp!

Yazının Devamını Oku

Helikopter Ebeveynlerin 5 Özelliği

26 Ekim 2016
Küçük bir çocuk annesini tanımlarken şunu söylemiş "Annem, tıpkı bir helikopter gib sürekli başım etrafında dönmekte"...


Helikopter ebeveyn, 1969 yılında Psikolog Haim Ginott' un, psikoloji literatürüne kazandırdığı bir kavram.

Danışanlarından küçük bir çocuk annesini tanımlarken helikoptere benzetmesi nedeniyle literatüde yerini helikopter ebeveyn olarak almış. Buradan helikopter ebeveynlerin çocuklarına çok yakın olduğu, hatta gereğinden fazla yakın olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Helikopter ebeveynlerin, 5 tane belirgin özelliği var.

Yazının Devamını Oku

Yerinizde Olsaydım Çocuğumun Okulunu Sosyal Medyada Paylaşmazdım

21 Eylül 2016
Okullar açıldı ve sosyal medyada hepimiz yeni moda tabirle okula dönüş fotoğrafları paylaştık. Pek çok riskten habersiziz anlaşılan.

Bugün günlerden Çarşamba. Sosyal medya Pazartesi günü çocuklarımızın yeni moda tabirle okula dönüş fotoğraflarıyla doldu, taştı. Hem mesleki refleks hem de karşılaştığım olaylardan sonra, çocukların gittiği okulu sosyal medyada paylaşmanın sağlıklı olmadığını dile getirmeye karar verdim. Bu arada The Independent’ da kaygılarımı dile getiren bir makaleyle karşılaşınca “tamam” dedim. Yaz kızım Aylin…

Şahsen, ucundan kıyısından olmak kaydıyla özel günleri paylaşmanın önemli ve motive edici olduğunu düşünüyorum. Doğum günleri, tatiller, aile ziyaretleri, geziler, sağlık-hastalık ile ilgili gelişmeler, okul ve etkinliklerle ilgili her şeyi çok büyük bir iyi niyetle paylaşıyoruz. Arkadaşlarımız, aile üyeleri, tanıdıklar, takipçilerden kalpler, beğeniler yağıyor. Harika. Fakat biraz durup düşününce çocuk adına önemli noktaları atladığımızı düşünüyorum.

Çocuklardan İzin Almadan Fotoğraflarını Paylaşıyoruz

En acayibi… En sevdiğimiz varlığı hiç tanımadığımız insanların takibine ve ilgisine sunuyoruz. Yaklaşık 6 yıldır instagram kullanan bir anne olarak, defalarca yaptım. Ailemin, uzakta yaşayan dostlarımın, oğluma ait güzel ve özel anılarını görmesi ve yorum yazması çok keyifli geliyordu. Ama herkese açık paylaşım ve açık hesaplar büyük risk potansiyelleri barındırıyor, malum. Her anı, her mekanı en açık şekilde paylaşmanın ne gibi bir getirisi olabilir? Bu soruyu sürekli kendime soruyorum. Çocuğum kazanç kapısı mı? Aklıma gelen diğer soru da bu…

Oğlum büyüdükçe fotoğrafının ne amaçla çekildiğini sormaya başladı. Daha sonra “hayır, çekme” veya “bu fotoğrafı bütün dünyayla paylaşır mısın” diyerek en gerçek filtremizi yürürlüğe koydu. Hergün her anını paylaşmazdım zaten. Ancak yakın gelecekte hiç izin alamayacağımı düşünüyorum. Çünkü ön ergenlik kapımızda.

Yazının Devamını Oku

Hadi Anne

7 Eylül 2016
Son zamanlarda dikkatimi çeken bir isim var.Derya Topçu nam_ı diğer Hadi Anne.

Derya Hanım anne olduktan sonra görece kısıtlanan sosyal hayatını, sınırlanan entellektüel dünyasını yeniden geri getirebilmek için kendisine Hadi Anne ! diyor.

Başlıyor yaşadığı kentin kültür sanat haritasını anne-çocuk gözüyle tekrar çizmeye. Yanına kızı Asya’yı da alıyor, hafta hafta müze ziyaretleri gerçekleştiriyor. Bu yolla hem çocuğuna büyük bir katma değer yarattığını hem kendisinin çok keyif aldığını farkediyor. Tüketimden uzaklaşarak daha verimli daha üretken bir konuma

büyük şehirlerin, insanları geçici mutluluklara iten, sadece tüketerek çocuk büyüten yaygın bir anlayışın içerisinde Hadi Anne’nin yaptığı yolculuk oldukça alternatif bir öneri gibi geldi bana.

Kimse bir çocuğu eğlendirmek için özel bir şey yapmaz müzede; çocuk kendi kendine orayla ve annesiyle bir ilişki oluşturur ve bu durum çocuk için çok faydalıdır. Çünkü çocuk artık çok bağımsızdır. Mutlu olmak, eğlenmek ya da vakit geçirmek için kimseye bağımlı değildir.

Hadi Anne aynı zamanda Hürriyet TV’de bir programın adı. Sevgili Derya kızı Asya’ yla yaptığı yaratıcı mekan ziyaretlerini videolaştırıp bu yolla annelere ilham vermeye çalışıyor. Programını ‘kültür,sanat ve hayat dolu bir yolculuk' olarak niteliyor. İstanbul Modern Sanat Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, İstanbul Oyuncak Müzesi, Cam Ocağı gibi birbirinden kaliteli yerleri çoktan ziyaret etmiş bile.

Yazının Devamını Oku

Yarım Erkekler

8 Haziran 2016
Hadi biraz erkekleri ve babaları tartışalım.

Efendim. Kadınlara laf söylemek kolay. Annelik üzerine yazmaya kadın olarak usanıyorken, her ortamda erkekler kadın olmayı, hamileliği/anneliği bizden iyi biliyor. Geçen gün diyabet ile ilgili bir eğitime katıldım. En yoğun eleştiri erkeklerden anneler ve hamilelik üzerine geldi. Yahu, bilmediğiniz, deneyimlemediğiniz konularda nasıl bu kadar sert olabiliyorsunuz?

Annelik hariçten gazel okunacak mesele değildir.

Bu dünyada en kolay aşağılanan, küçümsenen iki şey var: birincisi kadın-anne olmak, diğeri çocuk olmak. İnsanların birbirini aşağılamak için kullandığı sözleri veya deyimleri düşünürseniz hak vereceksiniz. Anne olunca anlarsın derler. Kadın anne olduğunda annesini hakkıyla anlamadığını fark eder. O güne kadar küçümsediğini, hafife aldığını görür. Izdırap cabası...
Çünkü annelik ateşten bir gömlek. Kendini suçlu hissetmeden yürümek çok zor.

Yazının Devamını Oku

Çocuklarla Evde Yapılacak Etkinlikler

5 Mayıs 2016
Bizim nesil ebeveynlerin en çok önem verdiği şeylerden biri çocuklarımızla etkinlik yapmak. Evde çocuklarla hangi etkinlikler yapılabilir? Yaş gruplarına göre anlatmak isterim.

Fakat önce takipçilerimden OkuyanAnne bloğunun yazarı Pınar Yeşiltay Sevim’ in evde etkinlik konusunda biz annelerin neden bu denli özen gösterdiğini anlatan yazısından bir alıntı yapmak istiyorum.

“Anne olunca illa ki bir noktada kendini yetersiz buluyor ve diğer annelerin de aynı şeyi yaşayıp yaşamadığını merak ediyor. Çocuğunun gelişiminden, sosyalleşmesine; psikolojisinden, fizyolojisine pek çok konuda pek çok şey bilse de kendisi ile aynı şeyleri aynı dönemde yaşayan diğer annelerle fikir alışverişinde bulunmak ve ortak noktada kesiştiklerini görmek istiyor. Hele ki benim gibi ilk kez anne olanlar kafasında pek çok ACABA ile dolaşıyor. Öncesi kocaman bir boşluk çünkü, sadece sonrası var.”

Sonrası ne?

Sonrası uzmanlığına güvendiğiniz isimlerin önerilerine dikkat etmek ve sakinliğini hissettiğiniz ebeveynlerin yaptıklarını iyi takip etmek. Ben de cebimdekileri hem anne hem psikolojik danışman hem kuaför hem oyuncak tamircisi hem de animatör olarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

En çılgın dönem0-2 Yaş

Bu yaş grubu çocuklarına çok fazla oyuncak almak yerine evdeki nesneler oyuncaklaştırılabilir. Dikkatinizi çekmiştir; çoğu bebek oyuncak yerine yoğurt kabı, pet şişe kapağı, terlik, kaşık vb ile büyük bir heyecanla oyun oynar. Bu nedenle evdeki nesnelerle şunları yapabilirsiniz:

Yazının Devamını Oku

Üstün Dökmen' den Ebeveynlere 5 Tavsiye

13 Nisan 2016
Geçtiğimiz günlerde Hassas Anne Etkinlik Merkezi' nde hocam Üstün Dökmen' i dinledik.

Etkinlik Merkezinin sahibi ve hassasanne.com blogunun yazarı sevgili Ece Kumkale' nin davetlisi olarak oradaydım.

Çocuklara Yönelik Cinsel İstismar

Her çocuk evrensel bir değer iken,

Başına cinsel istismarın gelmesi,

Olayların ört bas edilmeye çalışılması kabul edilemez.

Yazının Devamını Oku

Cinsel İstismar Konusunda Çocuklar ve Aileler Nelere Dikkat Etmeli

23 Mart 2016
Dün yaklaşık 100 çocuğa cinsel istismar hakkında eğitim verdim. Bugün de devam. Çocuklar ve aileler nelere dikkat etmeli?

Çocuklara önce özel bölge nedir, iyi dokunuş ve kötü dokunuş arasındaki farklar nedir, anlatmak gerek.

Kötü dokunuş nedir?

Hoşlanmadığımız her dokunuş kötü dokunuştur. Çocuklar kötü dokunuşu hemen fark edebilir.

Özel bölge nedir?

Çok basit: mayomuzun kapladığı bölüm özel bölgedir. Çocuklar bunu hemen anlayabilir.

Yazının Devamını Oku