Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam

Sporun çikolata etkisi

Nasıl başarabiliriz sporu hayatımızın bir parçası yapmayı?

Haberin Devamı

Hepimizin öncelikleri farklıdır, eğer bir şeyi çok istemiyorsanız veya mecbur değilseniz hiçbir zaman hazır olamayabilirsiniz! Akşam iş çıkışı spora gidecekken, arkadaştan gelen bir akşam yemeği teklifini reddetmeyip sporu erteliyorsanız, sabah kalkınca yaparım deyip, sabah olunca sporu akşama erteliyorsanız zihinsel hazırlık süreci tamamlanmamıştır. Aileden gelen spor alışkanlığı kazanılmamışsa, doktor mutlaka spor yapacaksın dememişse ya da meslek spor değilse, hep ertelenen program spor olmaktadır. Peki, nasıl başarabiliriz sporu hayatımızın bir parçası yapmayı?

Sağlık sınırlarını öğren

Günümüzde birçok kişi sağlık sınırına gelip, kendini doktor kapısında bulduğunda ve tedavinin bir parçası olarak spor verildiğinde 40’lı yaşlardan sonra spora başlamaktadır. Boy-kilo oranın normal olabilir ama yetmez! Yağ dokunun % olarak değeri yaşın için uygun mu? Bu da iyi olabilir. Peki ya kalbin ve ciğer kapasiten bir yaşlınınki gibi mi? 28 yaşında 4 kat merdiveni nefes nefese kalmadan çıkamıyor musun? Çok zayıf ve sağlıklı olmana rağmen bacakların jöle gibi yumuşak mı? Kendin için başarabileceğin doğru spor programını bulma zamanı çoktan gelmiş.

Haberin Devamı

Gerçekle yüzleş, erteleme

Hareket etmek insanın yemek, içmek gibi temel ihtiyacıdır, erteleme. Ertelediğin her spor dersi seni hızla yaşlandırıyor. Bir yere üye olman şart değil, spor yapmak için birçok imkânın var. En basit ve bedelsiz olanı yürüyüştür.

Bir sebep bul!

Spor yapmamanı engelleyecek seni bu karardan vazgeçirmeyecek bir sebep bul. Bu sebep kişiye özeldir. Herkesin sebebi farklı olabilir. Başlamak için kendini başlarda biraz zorlaman gerekebilir. Koşu bandına 10 dakika için çıkan birçok kişi 30 dakika sonunda iyi ki yaptım demiştir. Spor programını ertelemeyi düşündüğünde sebebini düşün. Sporu tercih etmiyorsan doğru sebebi henüz bulamamışsındır.

Kaydet

Her spor sonrası neler hissettiğini bir yere yazabilir veya sesini kaydedebilirsin. Kendin için bir şey yapmayı başarmış olmak ve hormonlarındaki iyi yönde değişiklik sayesinde duygu durumun değişir. Daha pozitif ve olumluya doru gittiğini görebilirsin.

Haberin Devamı

Ve sporun çikolata etkisi...

Çikolata yediğinde kendini iyi hissetmeyen var mı acaba, sanırım küçük bir azınlık? Çikolata yediğinizde size kendiniz iyi hissettiren aynı duyguyu spor sonrası da hissedebilirsiniz. Tek bir farkla; birinde 2 dakika da 150 kalori almış, diğerinde 150 kalori harcamış ve tüm kaslarınızı çalıştırmış olacaksınız. Tercih sizin…