Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam

Sporcu bantları nasıl kullanılmalı?

Rengarenk, desen desen, şekil şekil… Kıyafet değil, bandaj hiç değil...

Haberin Devamı

Rengarenk, desen desen, şekil şekil… Kıyafet değil bandaj hiç değil. Televizyonda üst düzey sporcuları izlerken hiç gözünüze takıldı mı bilmiyorum ama futbolcusundan tenisçisine kadar neredeyse tüm sporcuların kullandıkları ‘Sporcu (KINESIO) bantlarını tanıyacağız. Bu bantlar doğru şekilde kullanıldığında destek olarak performansınızı arttırabiliyor.

Sporcu bantları nasıl kullanılmalı

Fizik tedavi, yarış dönemleri, sakatlanmalar ve günlük hayatta da artık her yerde rastlayabileceğimiz bu bantların uzman bir kişi tarafından kas yönünde takılması gerekiyor. İskeletimizi sarmalayan kaslarımız en iyi şekilde hareket etmemiz için belli açılar ve yönlerde dönerek vücudumuzu çevirmiştir. Bundan dolayı kas yönünde takılmayan bantlar kasa destek olamadığından işe yaramayabilir. Hatta kasın dönme veya eklemin bükülme açısına dikkat edilmeden takılan bantlar size hareket özgürlüğü yerine kısıtlama getirebilir.

Haberin Devamı

Sporcu bantları nasıl kullanılmalı

Peki nasıl bir destek sağlıyor... Kas üzerine doğru yapıştırılan bant, deriyi hafifçe yukarı alarak deri ve alt doku arasında bir geçiş sağladığı gibi kasın kasılması sırasına bandaj gibi tutunarak kasılmaya destek olabiliyor. Islanması bir sorun yaratmıyor, cildiniz gibi hemen kuruyor.

Sporcu bantları nasıl kullanılmalı

SPORCU BANTLARI KULLANILIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Ciltte açık yara, su toplaması, yanık, hassasiyet vs var ise kesinlikle kullanmayınız.

Kullanmadan önce küçük bir parça keserek kolunuza yapıştırarak 15- 20 dakika bekleyerek gözlem yapınız cilt etrafında kızarıklık, kaşıntı gibi bir rahatsızlık hissederseniz kullanmayarak bir uzmana danışmalısınız.

En çok kullanılan bölgeler arasında yer alan diz,omuz ve dirsek ekleminde kullanıldığı gibi boyun bölgesinden diğer tüm eklemlere uygulanabilen bu bant kasla ilgili karın, sırt,bacak gibi kas olan tüm bölgelere uygulanabiliyor.

Haberin Devamı

Diz bölgesine uygulanışını örnek teşkil etmesi açısından anlatacağım, uygulama yine bir bilen tarafından yapılmalıdır.

Sporcu bantları nasıl kullanılmalı

DİZ BÖLGESİ İÇİN ÖRNEK UYGULAMA:

Yere oturun ve dizinizi yaklaşık 45 derece bükerek ayağınızı yere basın. Böylece diz kapağı kemiğiniz patella net şekilde ortaya çıkar. Bandı Y harfi şeklinde 2 adet kesin ve üstteki bandı ters Y attakini Y harfi şeklinde patellayı çevreler şekile uygulayabilirsiniz.

Fakat tekrar belirtelim ki kullanım amacı ve yerine göre bir uzman tarafından uygulanması önemlidir.