Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam

Hamileyken Sudeck Atrofisi teşhisi konunca...

Yürüyememe ihtimaline rağmen bebekleri 9. aya kadar taşıma riskini göze aldı.

Haberin Devamı

Sudeck Atrofisi'nde ağrıyla birlikte fonksiyon kayıplarına varan sakatlıklar söz konusudur. Refleks sempatetik distrofi sendromu (RSDS), kompleks rejional ağrı sendromu olarak da bilinir. Daha çok kolda, el ve omuz bölgesinde, bacakta ise kaslar ve ayak gibi bölümlerde hasar görülür. Sudeck Atrofi teşhisi konulan bölgede şiddetli ağrılar, deri değişiklikleri, terleme, el ve ayakları kullanamama sonucu kas erimeleri gibi ileri seviyeler söz konusudur. Tedavi için geç kalınmaması gerekir, ne kadar erken başlanırsa alınan sonuçların o kadar iyi olacağı bilinmektedir.

***

Hamileyken Sudeck Atrofisi teşhisi konulduğunda, buna inanmak istemedi. Ne de olsa bu hastalık sıklıkla, kalp rahatsızlığı olan 50 yaşın üzerinde kişilerde görülüyordu. 48 kg ile hamile kalmıştı, üstelik bebekler ikizdi. İkizler büyüdükçe belden bacağa giden sinire iyice bası yapıyordu. Hamileliğinin beşinci ayına geldiğinde doktoru hamileliğine yatarak devam etmesini söyledi. Sadece genel ihtiyaçları için yardımla ayağa kalkabiliyordu. 6. aya geldiğinde doktoru artık hamileliği sonlandırmanın gerektiğini yoksa doğumdan sonra yürüyemeyeceğini, durumun giderek tehlike yarattığını söylemişti.

***

Haberin Devamı

Sevgili Özlem BAKIŞ yürüyememe ihtimaline rağmen bebekleri 9. aya kadar taşıma riskini göze aldı. Doğuma kalp doktoru dahil 10 doktor eşlik etti. Bebekler doğdu ve odalarına çıkarıldığında Özlem Hanım ayağa kalkmayı denedi ve yere yığıldı. Yürüyemeyeceğini hiç düşünmemişti ama maalesef bacakları tutmuyordu. Belden sinire giden bası yüzünden beslenemeyen ve hareketsiz kalan bacak derisi sönük bir balon gibi buruşup mora çalan bir renk almıştı ve güç üretmiyordu. Çekilen kemik sintigrafisinde bütün bacak bölgesi KIRMIZI renkteydi. Sintigrafi sonucunu almaya giden babasına sintigrafi uzmanı ‘geçmiş olsun trafik kazası mı’ demişti, çünkü ancak ağır bir kaza sonucu bacak ve kemikler bu hale gelebiliyordu. Kimse ikiz bebek doğumu yapan genç bir anne olduğunu tahmin edemezdi. Doğumdan sonra bebeklerini çok emzirmek istediği halde Sudek atrofisi sonucu çok zayıf duruma gelmiş kemiklerin kalsiyum ihtiyacı vardı. Doktorları emziremeyeceğini söylediğinde çok üzüldü. Üzüntü hastalığın seyrinde negatif etki yapabileceğinden doktorlar neden üzüldüğünü sordu. Emzirmezse her anne gibi o da çocuklarının zeki olamayacağından korkuyordu.

Haberin Devamı

 Hamileyken Sudeck Atrofisi teşhisi konunca... 

Kendisi de bir eğitimci (İngilizce öğretmeni) olan Özlem BAKIŞ özel bir anaokulunun kurucusu. Yaptırılan pasif haraketler, masaj, elektroterapi ve özel egzersizler sayesinde artık sağlığına kavuştu ve yürüyebiliyor. Bu hikayesini benimle paylaştığı için ayrıca kendisine teşekkür ediyorum.

Sudeck atrofisinde yapılacak egzersizler

Pasif hareketler

Hasta kişiye başkası tarafından bilinçli olarak yaptırılan özel egzersizleri içerir. Örneğin bacak için ayak bileğine öne arkaya doğru hareket ettirerek flexion yaptırılması gibi.

Havuz egzersizleri

Su ortamının iyileştirici ve bası yapmayan özelliğinden faydalanılarak, suda bölgeye yönelik yaptırılacak egzersizlerin faydası olacaktır.

Kumda yürüyüş

Bacak bölgesindeki kasları ekstra çalıştıracağından etkisi büyük olacaktır.

Haberin Devamı

Yatarak egzersizler:

Kişiye özel belirlenen bu hareketler ayağa kalkamayan hastalar için özeldir.

Yapılacak tüm hareketeler için doktor onayı alınarak bir uzman tarafından kişiye özel yapılması uygundur.