Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam

Crossfit sporcusu ne yapar?

Crossfit; atletizm, jimnastik ve halter gibi ana branşlarının birleşimiyle oluşmuş bir spordur.

Haberin Devamı

Arenadaki Gladyatörleri izlerken seyirci nasıl coşkuluysa, favori Crossfit sporcusu yarışma alanına çıktığında seyircisi adeta ayakta coşuyor. Tek bir farkla Crossfit sporcu kimse için dövüşmüyor ama size insan vücudunun ağır antrenmanla nasıl sınırlarını zorlayabileceğini gözler önüne seriyor. Futboldan sonra, seyircinin bu kadar ilgi ve coşkuyla izlediği ve adeta gıpta ettiği en yeni spor crossfit..

Crossfit sporcusu ne yapar, normal insandan farkı nedir, nasıl böyle kendini izletmeyi başardı? 

Crossfit sporcusu elleri üzerinde amuda kalkarak yürür, tek ayak üstünde squat (çömelip kalkma hareketi) yapar, belli yükseklikteki kutuların üzerine çift ayak defalarca zıplar, sadece kol gücüyle halata tırmanır, temel hareketlerden olan ağırlık çalışmalarında olimpik halter kaldırır. "Ben de yapabilirim çok kolay " diyor olabilirsiniz. Evet birkaç kez belki ama bunları defalarca, metrelerce ve çok fazlaca ağırlıkla yapmak sizi izlenir yapıyor. 

Haberin Devamı

Crossfit; atletizm, jimnastik ve halter gibi ana branşlarının birleşimiyle oluşmuş her gün farklı program ve antrenman uygulayan bir performans sporudur. İleri seviye bir antrenmanda o kadar fazla kalori harcıyorsunuz ki bazen sadece yiyerek kaybettiğiniz enerjiyi yerine koymak mümkün olmayabiliyor. Vücut kompozisyonunuz, postürünüz gözle görülür şekilde olumlu yönde gelişebiliyor. Daha fazla kas kitlesine ve daha yağsız bir vücuda sahip olabiliyorsunuz. Esneklik ve kazanılan güçte yanınıza kar kalıyor.

Yarış sırasında belirlenen hareket hatalı yapıldıysa sizi izleyen hakemin kararıyla süre devam ederken hareket sayımı durdurulur. Yani hatalı hareket sayılmaz ama zaman işlemeye devam eder.

[fotogaleri=809]

Örneğin erkekler sırayla;

• 40 kg'la deat lift ( ağırlığı özel teknikle kaldırıp dik pozisyona gelme) hareketi ardından
• Full Push Up 30 tekrar (şınav)
• Crunch (karın hareketi)
• Thruster 30 kg ile ( halterle yapılan silkme )
• Dumbell Swing ( 2 elinizle dambılı özel bir teknikle savurarak oturup kalkma hareketi) ve son olarak
• Box Jump30 tekrar( kutuya çift ayak sıçrama hareketi) 

Bayanlarda tekrar sayıları ve kaldırılan kilolar biraz daha az olmaktadır.

Haberin Devamı

Mücadele ruhu olan, sporu seven herkes doktor kontrolü ve onayından sonra bu sporu yapabilir.

Türkiye'de yeni yeni yayılmaya başlayan bu spor Amerika'da 10 yılı aşkın bir süreç göstermektedir. Son 5 yılda çok popüler hale gelmiştir. Türkiye'de lokal ve global çapta yarışmalar düzenlenmektedir. Bunların en büyük olanı 50 atletin elemelerden geçerek katılacakları İSTANBULTHROWDAN'dır. Kendi yarışmalarını düzenleyen Crossfit'in dünya çapındaki en büyük yarışı CROSSFİT GAMES adı altında düzenlenmektedir. Dünyadaki en fit 48 sporcu kendi kıtalarında elemelerden geçerek bu yarışmada Dünyanın en fit adamı olmak için yarışırlar.

Katıldığım bir Crossfit antrenmanından özel görüntüler ve bilgiler için bana yardımcı olan, elemeleri geçerek gelecek yarışmalar için öncü olan sporcu kardeşim Ateş BORAN’a teşekkürler…