Okul uyumunu kolaylaştırıcı yöntemler

Birçok ebeveyn çocuğunun okula uyum süreci hakkında kaygılı olabilir. Ancak süreci zorlaştırmamak adına ebeveynlerin kaygılarını indirgeyebilmesi ve çocuğun bu kaygıyı hissetmemesi oldukça önemli bir konu…

Haberin Devamı

Birçok ebeveyn çocuğunun okula uyum süreci hakkında kaygılı olabilir. Ancak süreci zorlaştırmamak adına ebeveynlerin kaygılarını indirgeyebilmesi ve çocuğun bu kaygıyı hissetmemesi oldukça önemli bir konu…

Bu süreçte ebeveynler bazı noktalara dikkat ederse uyum daha kolay sağlanabilir:

1) Çocuğa okulun başlayacağı ile ilgili minik hatırlatmalar yapabilirsiniz. Bu hatırlatmalar sürekli yapılmamalıdır. Aksi takdirde çocukta kaygı tetiklenebilir. Ancak hiç yapılmaması da doğru değildir. Bu noktada ebeveyn yeri geldiği zaman oldukça doğal bir şekilde yakında okulların başlayacağını ve çocuğun okula gideceğini ifade edebilir.

2) Ebeveynlerin kaygılı olmaması, net ve anlaşılır olması süreci iyi yönetebilmeleri adına çok önemlidir. Bazı ebeveynlerin çocuklarından ayrılacağı için endişelenmesi ve durumu çok fazla duygusallaştırmasına şahit olabiliyoruz. Ancak bu gibi durumlar çocuk açısından çok tehlikelidir. Ebeveynin kaygısını hisseden çocuklarda okul uyumunun zorlaştığı gözlenmektedir.

Haberin Devamı

3) Okul başlamadan önce birlikte okulu, sınıfı, okul bahçesini gezebilirsiniz. Böylece çocuğun zihninde okulun nasıl bir yer olduğu hakkında imajlar oluşacaktır ve belirsizlikleri azalacaktır.

4) Okulun ilk haftalarında çocuk okula alışırken ebeveyni olarak çocuğunuzla birlikte bir müddet okulda bulunabilirsiniz. İlk günlerde okula çocukla birlikte gidip alışma ve güven duyma sürecinde ona eşlik edebilirsiniz. Başlangıçta kısa süreli olarak okulda bulunmak ve birlikte okuldan ayrılmak çocuklar için daha güven verici bir yöntem olabiliyor. Zamanla okulda bulunduğunuz süreleri uzatabilir ve böylece çocuğu okulda yanında siz bulunmadan durmasına hazırlayabilirsiniz.

5) Çocuğa “Seni kapıda bekliyorum”, “Beş dakika sonra geleceğim” gibi söylemlerde bulunup sonrasında ortamı terk etmek çok sakıncalıdır. Böyle bir durum yaşayan çocuk kendini güvensiz hisseder ve ayrılıkla ilgili yoğun kaygılar oluşturabilir. Gideceğiniz zaman bunu çocuğa net bir şekilde açıklamalısınız.

6) Çocuğa onu okuldan kimin alacağını ve ne zaman alacağını ayrılmadan önce mutlaka söylemelisiniz. Bunu bilen çocuk kendini güvende hisseder ve okuldayken akşam alınacağını ve eve döneceğini bilerek rahat bir şekilde hareket eder.

Haberin Devamı

7) Veda anlarını olabildiğince kısa tutmalısınız. Ayrılma zamanı geldiğinde uzun uzun sarılma gibi davranışlar çocuğu duygusal olarak tetikleyebileceği için bu sürecin kısa tutulması oldukça önemlidir.

Tüm bunlara dikkat etmenize rağmen çocuğunuz hala okula alışamıyor ve uyum sorunları yaşıyorsa bir uzmandan konu ile ilgili destek almak süreci daha sağlıklı yönetebilmenize yardımcı olabilir.

Hepimiz için güzel bir dönem olması dileğiyle… 

Yazarın Tüm Yazıları