Ülkemiz cinsel sorunların kıskacında yaşıyor!

Depresyon mu cinsel sorunlara yol açar, yoksa cinsel sorunlar mı depresyona yol açar? İşte bu soruya yanıtı 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde vermek istedim.

Haberin Devamı

Günümüzde artık her olay kişilerin sinirlerini yıpratıyor. Kimileri bu olaylardan o kadar etkileniyor ki depresyona girebiliyor. Fakat depresyon sadece sinirleri bozmakla kalmıyor, insan ruhunda derin izler bırakabiliyor. Hatta cinsel yaşamı yok edebiliyor. Yani depresyon cinsel yaşamı yok edebildiği gibi, cinsel sorunlar da depresyonu tetikleyebiliyor. Yumurta tavuk hikayesinde olduğu gibi; “Depresyon mu cinsel sorunlara yol açar, yoksa cinsel sorunlar mı depresyona yol açar?” İşte bu soruya yanıtı 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde vermek istedim.

DEPRESYON: KÜRESEL KRİZ

Ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla, 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim'de kutlanmakta olan 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun bir projesi olarak doğdu. Ruh sağlığı hastalığından muzdarip olanların sesini duyurabilmek, toplumda ruh sağlığı konusunda bilgi ve anlayışın artmasını sağlamak, kişinin ruh sağlığını ve yaşam işlevlerini koruyup desteklemek, psikiyatrik ve nörolojik hastalıkları önlemek ve bu hastalıkların tedavi ve bakımını geliştirmek amacıyla kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü bu yıl ‘Depresyon: Küresel Kriz’ başlığına sahip. Bu nedenle 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde cinsel sorunların depresyonla ilişkisi üzerinde durulması gerekiyor. Çünkü ülkemizde cinsel hayatı aktif olan her on erkekten yedisi, her on kadından sekizi hayatının bir döneminde cinsel sorunlar yaşıyor. Yani ülkemiz cinsel sorunların altında kaldı, eziliyor. Ülkemiz cinsel sorunların kıskacında yaşıyor.

Haberin Devamı

DEPRESYON CİNSEL HAYATIN DÜŞMANIDIR

Depresyon cinsel hayatı bitirebiliyor. Bir tükenmişlik ve çökkünlük tablosu oluşturan, uyku ve iştah sorunları yaşatan, hatta kişileri intiharın eşiğine götürebilen depresyon aynı zamanda cinsel problemlere yol açabiliyor. Depresyona girmiş erkeklerde başta cinsel isteksizlik, erken boşalma ve sertleşme sorunları görülürken, kadınlarda ise daha çok cinsel isteksizlik ortaya çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Depresyon cinsel hayatın düşmanıdır. Çünkü cinselliğin; cinsel istek, uyarılma ve orgazm olmak üzere üç aşaması oluyor. Depresyonda başta yaşam enerjisi libido olmak üzere cinsel istek azalıyor. Buna bağlı olarak uyarılma ve orgazm sorunları ortaya çıkabiliyor. Hatta birleşme olsa bile depresyondaki kişi bundan cinsel haz alamıyor. Ancak tüm cinsel sorunlar depresyonun tedavi edilmesiyle birlikte kendiliğinden düzelebiliyor.

DEPRESYON ZAMANLA CİNSEL SORUNLARA YOL AÇIYOR!

Depresyonun cinsel sorunlara yol açabilirken, cinsel sorunlar da mevcut depresyonu ağırlaştırabiliyor. Ağırlaşan umutsuzluk ve karamsarlıkta daha önce var olmayan cinsel sorunlar ortaya çıkabiliyor. Yani depresyon zamanla cinsel sorunlara yol açıyor. Böylece kişiler cinsel hayatının tamamen sona erdiğini düşünerek depresyonunu daha ağır yaşamaya başlayabiliyorlar. Bu durumda ‘Yine başarılı olamazsam!’ düşüncesiyle başaramama korkusuna kapılan kişilerde, depresyon tedavi edilse bile cinsel işlev bozukluğu zamanla kalıcı olabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları