Sık boşal, sağlıklı kal

Boşalmanın bağışıklık sistemine olumlu katkıları olduğu için sık yaşanan boşalmaların daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sağlaması muhtemel gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Cinsel mitler insanların hayatını karartıyor. Boşalmanın kişiyi yorduğu, iliğini kemiğini kuruttuğu, halsiz ve bitkin yaptığına dair yanlış inanç yüzünden birçok insan boşalmaktan korkuyor. Oysa boşalmanın böyle bir etkisi yok, aksine hem bedeni hem de zihni zinde tutuyor ve güçlendiriyor. Buna rağmen en sık sorulan sorulardan biri sık boşalmanın sağlıklı olup olmamasıdır. Araştırma sonuçlarına göre verilen referanslar neticesinde sık yaşanan boşalmaların ya da cinsel aktivitelerin zararlı olduğuna dair hiç bir kanıt yok. Aksine boşalmayla birlikte mutluluk hormonu salgılandığı için kadın ve erkek her iki cinsin de sosyal aktivitelerini olumlu yönde etkiliyor, olaylara bakış açılarını pozitif yapıyor ve ilişkilerin ömrünü uzatıyor. Diğer bir değişle, düzenli olan seks, aslında insanlar için çok daha iyi. Yapılan araştırmalar daha fazla yaşanan boşalmanın bireyin ve çiftin yaşam kalitesini yükselttiğini, çok daha sağlıklı ve akıllı yaptığını ve ömrü uzattığını gösteriyor.

Boşalmak ruha iyi geliyor...

Haberin Devamı

İlk önce boşalmanın beyin açısından potansiyel yararlarını ele almakta fayda var. Yapılan son çalışmalarda, iki haftalık bir süreç boyunca seks yapmaktan mahrum bırakılan bir erkek ile iki hafta boyunca her gün seks yapan bir erkek karşılaştırılıyor. Araştırma sonucunda, iki hafta boyunca her gün seks yapan erkekte stres hormonlarının düşük düzeyde olduğu görülürken, iki hafta boyunca seks yapmayan erkekte aşırı stres, kaygı ve moral bozukluğu görülüyor. Bu deney çift üzerinde de yapılıyor. Seks yapmayan çiftin iki haftalık bu süreç sonunda oldukça fazla tartışma yaşadığı ve içine kapandığı görülürken, birbirine dokunan ve her gün seks yapan çiftin çok daha sağlıklı ve mutlu bir ilişki yaşadığı gözlemleniyor.

İskoçya'da yayımlanan New Scientist adlı dergide, tatmin edici bir seks hayatı olan ve daha sık boşalan kişilerin strese karşı daha dayanıklı oldukları belirtiyor. Araştırma kapsamında, gönüllülerden iki hafta boyunca boşalmalarını not etmeleri isteniyor. Daha sonra bu kişiler stresli koşullar altında bırakılıyor ve son olarak stres seviyelerinin belirlenmesi için tansiyonları ölçülüyor. Bu test öncesinde boşalan kişilerin stresle diğerlerine göre daha iyi mücadele ettiği belirleniyor. Bu araştırmalarla boşalmanın kısa süreli bir gevşemeden daha güçlü olduğunu ve etkisinin en az bir haftaya kadar devam ettiği belirleniyor. Bu sonucu, oksitosin hormonunun rahatlatıcı etkilerine bağlamak mümkün gibi görünüyor. Dolayısıyla, sağlıklı bir ilişki ve kaliteli zaman geçirmenin en önemli kuralının her gün seks yapmak olduğu rapor ediliyor. Ayrıca daha sık boşalmak kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlıyor ve depresyon belirtilerinin azalmasına yardımcı oluyor. Hollanda'da psikolojik rahatsızlığı olan kişiler üzerinde yapılan bir araştırma seksin ilaçlara duyulan ihtiyacı azalttığını gösteriyor. Amerika'da yapılan bir diğer araştırmanın sonuçları ise mastürbasyon yaparak boşalan kişilerde depresyon görülme oranının, mastürbasyon yapmayan kişilere göre daha düşük olduğunu gösteriyor.

Düzenli seksin mucizeleri...

Haberin Devamı

Peki, seks yapmanın ve boşalmanın fiziksel yararları neler? Bu konuda yapılan deneylerde, daha sık boşalan, mastürbasyon yapan ya da zihninde seks canlandıran kadın ve erkeklerin mutluluk hormonlarının yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Mastürbasyon, penis-vajina birlikteliği içeren seks ya da oral seks ile gerçekleşen boşalmaların vücudun savunma hücreleri olan lökositlerde genel bir artış yarattığı kanıtlanıyor. Boşalmanın bağışıklık sistemine olumlu katkıları olduğu için sık yaşanan boşalmaların daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sağlaması muhtemel gibi görünüyor.

Düzenli boşalmak daha az nezle ve soğuk algınlığı demektir. İngiltere'de yapılan bir araştırma, haftada bir veya iki kez düzenli olarak boşalmanın, soğuk algınlığı, nezle gibi enfeksiyonlara karşı korunmada etken olduğunu ortaya koyuyor. İngiltere'de yapılan bir başka çalışmada, 40 ve 59 yaşları arası erkeklerin boşalma sıklıkları kayıt altına alınıyor ve deneyden sonraki 10 yıl boyunca bu erkeklerin sağlık durumları inceleniyor. Sürekli olarak testlere tabi tutulan ve cinsel yaşam raporları alınan bu erkekler arasında daha sık boşalan erkekler diğerlerine göre çok daha sağlıklı bulunuyor. Ölüm oranlarına bakıldığında ise daha sık boşalan erkeklerin %50'i diğerlerine göre daha az risk taşıyor. Koroner kalp rahatsızlığı nedeniyle gerçekleşen ölüm oranları açısından da boşalma sıklığı ölüm riskinin düşmesini sağlıyor. Bu sonuçlara göre sık yaşanan boşalmalar ölüm riskini en aza indiriyor ve insanın zekâsını geliştirmesine yardımcı oluyor diyebiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları