Neden seks yapıyoruz?

Artık günümüzde seksin üreme amacı ikinci plana itildi, artık en önemli amacı zevk almak…

Haberin Devamı

İnsan doğumundan itibaren cinsel bir varlık ve doğasının gereği olarak da cinselliği yaşamak istiyor. Bir başkasıyla cinselliği paylaşmanın en sevgi dolu ve keyifli yolu seks yapmak… Peki, insanlar neden seks yapıyor? Seks yapmanın amaçları neler? Seksin zevk almaktan başka bir amacı var mı?


Cinsellik ve seks farklı kavramlar…

Neden seks yapıyoruz

Toplumumuzda cinsellik ve seks kavramları birbirine karıştırılıyor. Cinsellik denildiğinde çoğumuzun aklına seks geliyor. Oysaki cinsellik; psikolojik, fizyolojik ve sosyolojik yönleri olan çok boyutlu bir kavram ve insanın doğuştan getirdiği cinsiyetine ait özelliklerin tümünü kapsıyor. Kişinin cinsiyeti, ses tonu, giyimi, saç şekli, yürüyüşü, oturuş şekli, cinsel kimliği cinselliğinin bir parçası… Seks ise; birbirini seven iki insan arasında yaşanan bir eylem, dokunma, öpüşme, sevişme gibi eylemleri içeriyor, sevginin ve zevkin, ruhun ve bedenin paylaşımı olarak tarif ediliyor.

Haberin Devamı

Zevk almak önem kazandı…

Neden seks yapıyoruz

Tarih boyunca insanın neden seks yaptığı çok tartışıldı. Eski devirlerde seks sadece üreme amaçlı bir eylem olarak görülüyordu. Zevk almak, özellikle de kadınların seksten zevk alması kimi toplumlarda yasaklanmıştı ve hoş karşılanmazdı. Bu durum ülkemizde de bazı bölgelerde hala geçerli bir düşünce olarak karşımıza çıkıyor. Tarih boyunca seksin tabu olduğu, sadece belli bir zümrenin yapmaya hakkı olan bir eylem olarak görüldüğü dönemler olduğu gibi, özgürlüklerin sınırsızca yaşandığı ve her türlü cinsel eylemin serbest olduğu dönemler ve toplumlar da oldu. Ancak günümüzde seksin üreme amacı ikinci plana itildi, artık en önemli amacı zevk almak…


Seks güvensizlik ve değersizlik duyularının tatmin edilmesine yardımcı olabiliyor!

Neden seks yapıyoruz

Seks, sadece fiziksel bir eylem değil, psikolojik ve sosyal boyutları da var. Seks sadece zevk almak ve zevk vermek için yapılan bir eylem olarak algılansa da aslında bilinçdışında bundan daha fazlası var… İnsanlar farklı psikolojik ihtiyaçlarından dolayı da seks yapabiliyor. Karşı cins tarafından beğenilmek, arzulanmak, tercih edilmek kişinin içinde var olan güvensizlik ve değersizlik duyularını tatmin edilmesine yardımcı olabiliyor. Kişi kadınlığını veya erkekliğini kanıtlamak için seksi bir araç olarak kullanabiliyor. Çocukluğunda sevgisiz bir aile ortamında yetişen bir kişi seksi karşısındaki kişiden ihtiyacı olan sevgi ve ilgiyi alabilmek için bir araç olarak kullanabiliyor.

Haberin Devamı

Seks yakınlaşma ve kaçınma ihtiyacının dışa vurumu olabiliyor...

Neden seks yapıyoruz

Kendi içinde değersizlik ve yetersizlik duygularıyla boğuşan bir kişi kendini değerli kılmak ve gücünü kanıtlamak amacıyla seksi kullanabiliyor. Geçmişte yaşanılan olumsuz bir seks deneyiminin intikamı başka kişilerle seks yaparak almak, sık karşılaştığımız bir durum… Geçmişte cinsel olarak reddedilen bir kişi, kendini çekici ve arzu edilen bir kişi olarak kanıtlamak için seks yapabiliyor. Bunların dışında seksin diğer amaçları arasında; “Sevdiğim ile birlikte tek vücut olmak istiyorum!”, “Partnerimle aramızdaki yakınlığı artırmak istiyorum!” ya da “Partnerime daha yakın olmak istiyorum!” gibi yakınlık ve karşıdaki insanı daha yakından tanıma ihtiyacı, “Partnerimle tartışmadan kaçınmak istiyorum!”, “Partnerimin küsmesini istemiyorum!” ya da “Suçlu hissetmek istemiyorum!” gibi kaçınma ihtiyaçları, “Sevdiğim ile olan ilişkimin içerisine tutkuyu koymak istiyorum!” ya da “Aşk oyunlarıyla ilişkimize yeni tatlar katmak istiyorum!” gibi yeni heyecanlar tatma güdüsü, “Sevdiğim ile daha derin seviyede iletişim kurmak istiyorum!”, “Sevdiğime olan aşkımı ifade etmek istiyorum!”, “Sevdiğimin ruhunu göklere çıkarmak istiyorum!” ya da “Sevdiğime sevgimi göstermek istiyorum!” gibi birini mutlu etme ya da ödüllendirme isteği yer alıyor. Sonuç olarak seks yakınlaşma ve kaçınma ihtiyacının dışa vurumu olabiliyor. Ancak seks yapma isteği yakınlaşma yerine daha çok kaçınma amaçlı oluyorsa zamanla çiftler arasında sorunlar yaşanabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları