Mutlu evlilikler için sihirli bir formül

Evlilik mutluluğa atılan bir adımdır; bahçesinde çocuklarınızın oynayacağı pembe panjurlu bir evde sonsuza dek sürecek bir mutluluğa...

Haberin Devamı

ABİDİN DİNO'NUN YAPMADIĞI RESİM…

Çok uzaklarda bir otel odası… Gecenin karanlığına açılan pencerenin önünde Nazım Hikmet…“Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin? İşin kolayına kaçmadan ama…” dizeleri dökülüyor kaleminden… Kim bilir? Belki vatan hasreti, belki mutluluk özleminden… Usta şair Nazım Hikmet dizelerinde ünlü ressam Abidin Dino’ya bu soruyu sorarken aslında Dino’nun bir resim yapmasını beklemiyordu belki de… Çünkü o da biliyordu mutluluğun resminin herkes için farklı olacağını ve tuvallere sığmayacağını… Öyle de oldu zaten… Abidin Dino mutluluğun resmini yapmadı… Çünkü o da biliyordu mutluluğun resminin ancak yaşanabilir olduğunu...

Mutlu evlilikler için sihirli bir formül

HAYAT EŞİNİN BULMANIN MUTLULUĞU…

İnsan çalışır, didinir kendine bir hayat kurar. Mutlu bir hayat ister, bunun için uğraşır. Gün gelir evlenir, bir eşi olur… Adı üstünde hayat eşini bulmuştur, artık tam olmuştur. Her şey güzel başlar, herkes mutludur. Eşler birlikte bir hayat kurmanın heyecanı ile doludur. Kendilerine ait bir evleri, kendilerine ait bir hayatları olmuştur. En önemlisi, bu hayatı iyi günde ve kötü günde sevdikleri kişi ile birlikte geçireceklerdir. En büyük mutluluk da budur.

MUTLULUK AVUÇLARIMIZIN İÇİNDE…

Evliliğin büyüsü zamanla azalır ve gün gelir tükenir. En sevdiğiniz, size herkesten yakın olan eşiniz artık en uzağınızdaki kişi olur. Ne hayaller, ne umutlarla başlayan evliliğiniz sizi hüsrana uğratmıştır… Ama bu bir anda olmamıştır. Geçen zaman içinde yaşanan değişimler, farkında olarak ya da olmadan yapılan hatalar, söylenen sözler ya da yapılması ve söylenmesi beklendiği halde yapılmayanlar ve söylenmeyenler sizi birbirinizden uzaklaştırmıştır. Oysa mutluluk hâlâ avuçlarınızın içindedir ama siz oraya bakmadığınız için onu göremiyorsunuzdur.

Mutlu evlilikler için sihirli bir formül

MUTLULUĞUN RESMİ TEKNİĞİ

Mutlu başlayan ama mutsuzluğa doğru sürüklendiğini sandığınız evliliğinizi eski mutlu günlerine döndürmek bir adım uzağınızda ama siz farkında olmayabilirsiniz. Bunu anlamak ve evliliğinizi tekrar mutlu günlerine döndürmek için benim “Mutluluğun Resmi Tekniği” adını verdiğim çok özel bir tekniği kullanabilirsiniz. Üstelik bu tekniğin uygulanması çok kolay, çok keyifli ve çok mutlu edici… İhtiyacınız olan tek şey bir kâğıt ve kalem… Bu tekniğin temel amacı, var olan ama artık görüş alanınızdan çıkmış olan mutluluğu görmenizi sağlamaktır.

MUTLULUĞUN RESMİ TEKNİĞİNİN HAZIRLIK AŞAMASI…

Mutlu başlayan bir evlilik yolunda, mutlu bir şekilde ilerleyemiyorsanız, bir şeyler değişmiş demektir. Şimdi nelerin değiştiğini görme zamanı…

  1. Önce eşinizle birlikte yanınıza birer kâğıt kalem alarak her ikinizin de bulunmaktan mutlu olduğu bir yere gidin. Burası evinizde bir yer olabileceği gibi park, restoran gibi dışarıdaki bir yer de olabilir.
  2. Rahat bir konumda oturun ve geçmişte eşinizle birlikte mutlu olduğunuz anları hatırlayın.
  3. Her ikiniz de, hatırladığınız mutlu anlarda sizi mutlu eden şeylerin ne olduğunu birkaç sözcükle yazarak listeleyin.
  4. Listeyi oluşturmaya birkaç gün devam edin.
  5. Eşinizin ve sizin listeniz tamamlandığında her iki listeyi de evinizin en güzel yerine asın. Neden mi? Çünkü astığınız şey “Mutluluğunuzun Resmi”

MUTLULUĞUN RESMİ TEKNİĞİNİN UYGULANMASI…

Astığınız listeleri her gün okuyun. Geçmişte eşinizin sizi mutlu eden ve sizin de eşinizin mutlu olmasını sağlayan yönlerinizin altını çizerek bunları bugünkü yaşamınıza uyarlamak için neler yapabileceğinizi düşünün. Listeyi mevcut durumunuza göre güncelleyerek bugün sizi mutlu edecek olan şeyleri yazın. Sonra da yeni listeleri eşinizle birlikte okuyarak bu listeler doğrultusunda birbirinizden istek ve beklentilerinize ilişkin bir yol haritası belirleyin ve o andan itibaren buna göre davranmaya maksimum özen ve dikkati gösterin. Bu tekniğin başarıyla uygulanabilmesi için gerekli olan şey, eşlerin gerçekten “Mutluluğun Resmi”ni yaşamak istemeleridir. Ancak bu sayede eşlerini ve kendilerini mutlu edecek davranış değişikliklerini hayata geçirebilirler. Çünkü bir şeyi çok istemek onu başarmanın yarısıdır.

Mutlu evlilikler için sihirli bir formül

MUTLULUK YAŞADIĞIMIZ ANDADIR…

İnsan sürekli bir değişim içindedir, kimse bir önceki günküyle aynı kişi olarak uyanmaz ertesi güne… Yaşadığımız her gün, bize bir şeyler katar ya da bir şeyler götürür bizden. Tıpkı fiziksel yapımızdaki değişiklikler gibi, ruhsal ve zihinsel yapımızdaki değişiklikler de doğumdan ölüme kadar devam eder. Her gün yaşadığımız bu değişimi fark edemeyiz ama birikimi yıllar içinde kendini açık bir şekilde gösterir. Duygularımız, düşüncelerimiz, zevklerimiz değişir, sevindiğimiz, hüzünlendiğimiz şeyler farklılaşır. Artık bir yıl önceki ya da beş yıl önceki gibi hissetmeyiz kendimizi… Evlilikler de bu değişimden kaçınılmaz bir şekilde etkilenir; bir de buna yaşam koşulları ve sorumluluklardaki değişiklikler eklenince, hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Ancak evliliğimize tüm bu değişimlerin bilincinde olmadan bakarsak, duygu ve düşüncelerimizi yeni koşullara göre güncellemediğimiz için mutsuz oluruz. İşte “Mutluluğun Resmi Tekniği” bu değişimleri fark ederek duygu, düşünce ve davranışlarımızı günün şartlarına uygun olarak güncelleyerek geçmişte yaşadığımız mutlulukları bugün de yaşamamıza yardımcı olur. Unutmayın mutluluk yaşadığımız andadır. Ama yaşanan kötü hatıraları unutmak da mümkün değildir, yeni ve daha güzel hatıralar yaşadığınızda, aklınıza kötü hatıralar gelmeyecektir…

Yazarın Tüm Yazıları