Hazzın simülasyonu "Cinsel Fanteziler"

Cinsel fanteziler insanoğlunun hayal dünyasının sınır tanımayan ve sınırlanamayan yaratıcı motifleridir. Cinsel fantezi kurmak kolaydır, ucuzdur, güvenlidir...

Haberin Devamı

Cinsel fanteziler insanoğlunun hayal dünyasının sınır tanımayan ve sınırlanamayan yaratıcı motifleridir. Cinsel fantezi kurmak kolaydır, ucuzdur, güvenlidir. Kişinin bunu yaparken aslında kimseye ihtiyacı yoktur. Senaryoyu kişi kendisi yazar, istediği oyuncuları kendisi seçer ve onları istediği gibi oynatır. Yani cinsel fanteziler, insanların deneme-yanılma yönteminin risklerinden kurtulmak için sahip oldukları bir yetenektir. Buna “Bir çeşit simülasyondur” demek yanlış olmaz. Gerçeklerin tatmin edilemediği noktada beynin ürettiği yararlı sanrılardır. Fanteziler, hayal dünyasında kaldığı ve kişinin kendisine, partnerine ya da topluma zarar vermediği sürece asla sorun yaratmaz.

SAPKINLIKLA KARIŞTIRMAYIN!
Cinsel fanteziler, cinsel uyarılmayı sağlamak, haz duymak ve orgazm olabilmek için mutlaka zorunlu hale gelmişse, bir sorun olarak algılanabilir ancak bu sapıklık anlamına gelmez. Yani sapıklık herhangi bir durumun veya nesnenin tekrarlayıcı, sabit ve cinsel uyarılma sağlamak için zorunlu olması demektir. Hastalar tarafından ilk etapta yalnızca bozukluk olarak algılanan veya hiç fark edilmeyen, ancak toplumsal nedenlerden ya da partnerlerinin şikayetlerinden dolayı sorun olarak tespit edilen cinsel sapkınlık (parafili); normal cinsel ilişkiden sapma anlamında kullanılan bir terimdir. Cinsel sapkınlıklar; genellikle tekrarlanan ve kişiye üzüntü veren özel cinsel fanteziler, yoğun cinsel dürtüler ve uygulamalar ile karakterize cinsel bozukluklardır. Cinsel sapkınlıkların en tipik özelliği, cinsel uyarılma ve orgazm ile ilişkili olay, bilinçli ve bilinçsiz bileşenleriyle özel fantezilerdir. Fantezinin etkileri ve onun davranışsal gösterimi, kişinin cinsel alanın ötesine kadar uzanarak hayatını istila etmektedir. Klasik psikoanalitik modelde, heteroseksüel uyum için normal gelişme sürecini tamamlayamamış kişilere parafililik kişi denir. En sık görülen cinsel sapkınlıklar; teşhircilik (egzibisyonizm), fetişizm, fortçuluk (frottörizm), pedofili (çocukculuk), mazoşizm, sadizm, röntgencilik (voyerizm), transvestik fetişizmdir. Cinsel fanteziler her zaman masun ve zararsız olmayabilir, her zaman doğru ve sağlıklı bir şey değildir. Örneğin birçok kişi meme, kalça, bacak, ayak gibi bedenin çeşitli bölümlerinden cinsel olarak uyarılır ve bunlara fantezilerinde de yer verir. Elbette ki bu bir sapkınlık değildir. Sadece bir cinsel uyaran çeşitliliğidir.

FETİŞİZM NORMAL DEĞİL
Ancak bir kişi için tek cinsel uyaran örneğin sadece ayak ise, başka hiçbir şey aynı cinsel uyarı sağlamıyorsa, o zaman fetişizm dediğimiz bir sağlıksız durum söz konusudur. Ya da bir cinsel fantezi sado-mazoşist eğilimlere yönelmişse, yaşanan cinsel ilişki fiziksel ve duygusal şiddet içermeye başlamışsa bu normal değildir. Çünkü cinsel ilişki esnasında acı çekme veya acı çektirme çiftlere haz vermesi doğal kabul edilen bir durum değildir. Cinsel ilişki esnasında romantizmin ve duysallığın yerini şiddet içeren eylemler almaya başlamışsa burada sağlıklı bir cinsellikten bahsedilemez.

CİNSEL FANTEZİ NE İŞE YARAR?
Cinsel fanteziler kişilerin üzerindeki bir takım baskıları azaltabilir, günlük hayatlarını normal olarak sürdürmelerine ve cinsel yaşamdaki heyecanlarını yoğunlaştırarak daha kolay doyuma ulaşmalarına yardımcı olabilir. Cinsel isteği, cinsel duyarlılığı ve cinsel yaşantıdan alınan hazzı arttırabilir. Kişinin cinsel birleşme sırasında havaya girmesine ve kendi kendini erotize etmesine yardımcı olabilir. Duyguları canlı tutar, cinsel yaşantıyı monotonluktan, sıradanlıktan uzaklaştırıp, renklendirebilir, zenginleştirebilir. Cinsel fantezi kurmayan insan yoktur. İnsanlar, özellikle yaşları ilerledikçe veya ilişkileri olgunlaştıkça, cinsel isteklerinin o kadar çabuk uyanmadığını görebilirler. Bu dönemlerde fanteziler cinsel isteğin arttırılmasında yardımcı olmaktadır. Çünkü her açıdan insanın kendi denetimi altında kurulan cinsel fanteziler, kişinin kendisini tehlikeye atmadan ya da reddedilme kaygısı taşımadan farklı insanlar ve durumları keşfetmesini mümkün kılabilir. Cinsel fanteziler, herhangi bir cinsel sapkınlığın baş göstermesini önleyebiliyor veya evliliklerde yıllar geçip ilişki olgunlaştığında boşanma ve aldatma ihtimallerini azaltabilir de.

ETKİN BİR TEDAVİ YÖNTEMİ
Çoğu çift, cinsel fantezileri hakkında konuşmak yerine mutsuz bir cinsel hayatı yaşamaya mahkum olmayı tercih ediyor. Oysa fantezi kurdurmak, cinsel sorunları ortadan kaldırma yöntemleri içinde cinsel terapistlerin en çok kullandığı ev ödevleri arasında yer alır. Özellikle çiftin cinsel istek ve performansı bozan bazı aksamalar, problemler varsa, cinsel hayatı canlandırmak ve çiftin mutluluğunu arttırmak için, cinsel fantezi kurmak veya uygulamak bir tedavi biçimidir.

Yazarın Tüm Yazıları