Ertesi gün hapları

Ertesi gün hapı acil durumlar için kullanılması gereken, gebeliği önleme yöntemidir ve korunmasız cinsel ilişkiye girildikten sonra ilk 72 saat içinde kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

Kürtaja sınırlama getiren yasal düzenleme üzerindeki tartışmalar hala devam ederken, gebelikten acil korunma yöntemleri arasında yer alan “Ertesi gün hapları” için başvurular eskiye oranla her geçen gün artıyor.

“Cinsel ilişki sonrası hap" adı daha uygun...

Ertesi gün hapı kullanımında çiftlerin eğitilmesi gerekiyor. Ertesi gün hapı acil durumlar için kullanılması gereken, gebeliği önleme yöntemidir ve korunmasız cinsel ilişkiye girildikten sonra ilk 72 saat içinde kullanılmalıdır. İlişkiden sonra ne kadar erken alınırsa koruyuculuğu o kadar fazla olur. Ancak cinsel eğitimin olmadığı ülkemizde ertesi gün hapı sanki bir doğum kontrol yöntemiymiş gibi kullanılmaktadır. Oysaki sürekli kullanımda, yan etkileri oldukça fazladır ve sık kullanıldığında koruyucu etkisi azalır. Ertesi gün hapları, ilk 24 saat içerisinde kullanıldığında istenmeyen gebeliği %95 oranında önler. Çiftler prezervatif, doğum kontrol hapı ya da spiral gibi çağdaş doğum kontrol yöntemlerini kullanmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nın ertesi gün haplarını ücretsiz verme kararı üzerinde konuşulması gerekiyor. Gençler ve çiftler eğitilmeden ve kamuoyu yeterince bilgilendirilmeden, bu uygulama yanlış sonuçlara yol açabilir, bilgilendirilme sonrası ise bu uygulama yalnız acil durumlar için doğru olabilir. Ayrıca, ertesi gün haplarının adı yanlış konulmuş, ‘Ertesi gün hapı’ yerine ‘Cinsel ilişki sonrası hapı’ terimini kullanmak daha doğru olur. Çünkü çiftlerin çoğu, gerçekten bu hapın ertesi gün alınması gerektiğini sanıyor. Oysa ne kadar erken alınırsa, bu hapların etkisi o kadar fazla oluyor.

Kamuoyuna yanlış mesajlar verilmemeli!

Haberin Devamı

Ertesi gün hapları kamuoyuna “Korunmayın, nasıl olsa gebeliği engelleyen haplar var!” şeklinde sunulmamalı veya bu tür yanlış mesajların verilmesinin önüne geçilmeli. Prezervatif yırtılması, alkollü korunmasız ilişkiler, dışarı boşalma gibi doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmasındaki sıkıntılar veya tecavüz gibi istenmeyen ilişkilere maruz kalındığında ya da bir başka doğum kontrol yöntemi kullanılmakta iken aksilik olduğunda, ek yöntem olarak ertesi gün hapları kullanılmalıdır.

Kusma olunca tekrar almak gerekiyor!

Ertesi gün hapları, bir ay içerisinde alınan normal doğum kontrol haplarının içinde bulunan östrojen ve progesteron kadar yüksek hormon yüklemesine neden olur ve bu nedenle vücudun hormon dengesini bozar. Ayrıca, ertesi gün hapını kullanan bazı kadınlarda baş ağrısı, baş dönmesi, göğüste gerilme, mide bulantısı ve nadir olarak görünen kusma gibi yan etkiler görülebilir. Bu sebeple dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü haplar içildikten sonra iki saat içinde bir kusma gerçekleşmişse, hapların tamamı ya da bir kısmı dışarı atılır yani etkisi azalır. Bu durumda ertesi gün hapının tekrar içilmesi gerekir. Görüldüğü üzere, normal doğum kontrol yöntemlerinden farklı olarak ertesi gün hapları biraz ağırdır ve ayda en fazla bir kere kullanılmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları