Cinsel terapi ve cinsel terapist

Danışanlar cinsel terapi esnasında kıyafetlerini çıkartmazlar, soyunmazlar, ofiste ilişkiye girmezler ya da bir şey ispat etmek zorunda değillerdir.

Haberin Devamı

Cinsel terapi; bireylerin cinsellik alanında bilişsel, duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, cinsel ve ruhsal sağlıklarının geliştirilmesini ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır. Cinsel işlev bozukluklarından dolayı bozulan ruhsal dengeyi sağlamak, eğitim vermek, düşünce ve duygu alışverişi kurmak, çiftlerin veya bireylerin kendilerini tanımalarını sağlamak, cinsel çatışmaları çözümlemek, bu çatışmalardan doğan kaygı ve gerginlikleri azaltmak, çiftler arasındaki ilişkileri iyileştirip olgunlaştırmak için kullanılan tüm teknik ve yöntemlere “seks terapisi” yani cinsel terapi diyebiliriz.

Bir başka deyişle; cinsel terapi; zihinsel ve duygusal sorunları olan ve bu sorunlarla baş etme gücü yetersiz kalan kişilere belli bir amaç ve plan doğrultusunda belli teknik ve yöntemlerin uzman kişilerce uygulandığı profesyonel bir yardım hizmeti sürecidir. Ya da cinsel terapi zihinsel ve duygusal sorunları olan kişilerle zihinsel ve duygusal bağlantı kurularak yürütülen tedavi etme bilim ve sanatıdır. Aynı zamanda cinsel terapi, cinsel hayatlarıyla ilgili problem ve endişeleri olan birey ve çiftlere özel danışmanlık hizmeti sunar. Cinsel terapi alan kişilere “danışan”, cinsel terapi yapan terapistlere “cinsel terapist” denir.

En sık karşılaşılan cinsel sorunlar...

Haberin Devamı

Cinsel terapi, sertleşememe veya sertleşmeyi devam ettirmekte güçlük çekme, orgazm olamama, erken boşalma, seks yapma korkusu (vajinismus), ağrılı cinsellik yaşama (disparoni), cinsel isteksizlik gibi cinsel problemler yaşayan danışanlara çözüm sunar.

Cinsel terapistler ne yaparlar?

Cinsel terapistler cinsellik ile ilgili fiziksel, duygusal ve psikolojik konular konusunda eğitim almış donanımlı terapistlerdir. Cinsel terapistler artık cinsel ilişki kurmayan ya da cinsel zevk ve dürtülerinde farklılıklar olan danışanlarla çalışırlar. Danışanların tamamen yabancı olan biriyle cinsel problemleri ile ilgili konuşması oldukça korkutucu görünebilir. Bu yüzden gelen danışanların işini kolaylaştırmak konusunda cinsel terapistler oldukça iyi eğitim almışlardır.

Terapi odasında neler yaşanır?

Haberin Devamı

Bir çok insan cinsel terapi esnasında ne yapıldığıyla ilgili endişeler yaşamaktadır. Danışanlar cinsel terapi esnasında kıyafetlerini çıkartmazlar, soyunmazlar, ofiste ilişkiye girmezler ya da bir şey ispat etmek zorunda değillerdir. Terapi odasında yapılan tek şey konuşmaktır.

Cinsel terapide ne yapılıyor?

Tedavinin ilk aşaması cinsel terapistin danışanlarla ilk görüşme yapmasıdır. İlk görüşmenin sonunda cinsel terapist danışanlara cinsel eğitim videoları ve kitapları verir yani bibliyoterapi yapar. Daha sonra cinsel terapist, danışanları değerlendirme görüşmelerine alır. Bu süreçte cinsel hikâye alınır, çeşitli testler ve ölçekler kullanmanın yanında gerektiğinde ürolojik, jinekolojik veya psikiyatrik muayeneler önerebilir. Böylece hem danışanlar ve terapist, problemin sebebi fizyolojik mi, psikolojik mi yoksa her ikisi mi anlamış olur, hem yaşanan sorunun nedenleri keşfedilir ve olası çözüm yolları kişiye veya çifte sunulur hem de var olan ilişkideki çözümlenememiş gerginlikler ya da iletişim meselelerini keşfedilme şansı olur. Danışanlar kendilerine özel olarak hazırlanan tedavi planını kabul ettiğinde cinsel terapi süreçleri başlatılır.

Aşk oyunları ile süreç keyifli bir hal alıyor

Haberin Devamı

Cinsel terapi aşamasında danışanın veya çiftin yaşantısı, geçmişi, geçmişteki birliktelikleri, genel olarak cinsel hayatı, partneri ile uyumu gibi cinsel sorunlara neden olabilecek alt başlıklar saptanmaya çalışılır. Yapılan tıbbi araştırmalar sonucu elde edilen verilere göre, cinsel sorunların en sık görülen nedeni cinsel bilgisizlik olduğu için cinsel terapinin ilk evrelerinde danışanlara cinsel ilişki, cinsellik ve cinsel organlarla ilgili bilgiler verilir ve cinsel eğitim videoları eşliğinde bilişsel yeniden yapılandırma yapılır. İlişkideki mevcut iletişim sorunları çözümlenir ve danışanların ilişkisi flört havasına sokulur. Ardından danışanların sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam sürmelerini engelleyen duygularıyla bağlantıya geçmeleri ve onları söze koymaları sağlanır. Daha sonra ise danışanların önce bireysel olarak kendi vücutlarını tanımalarına, daha sonra çift olarak birbirlerinin vücutlarını tanımalarına yönelik aşk oyunları adında çalışmalar yapılır. Buradaki amaç, cinsellikle ilgili önceden gelen yanlış ve eksik bilgilerin temizlenmesi ve yerine doğru bilgilerin getirilmesidir. Aşk oyunları kişisel farkındalığın, cinsel bilgi ve becerilerin gelişmesine katkıda bulunur. Aynı zamanda danışanların bedenlerini duyusal ve cinsel uyaranlara tepki vermek üzere tekrar programlar ve spesifik problemlerle baş etmelerine yardımcı olur. Danışanlar, aşk oyunlarıyla cinsel sorunlarından kurtulmanın yanında güzel sevişme sanatını da öğrenerek keyifli ve mutlu bir cinsel yaşama kavuşurlar.

Cinsel terapiste başvurmak çözümün yarısıdır

Haberin Devamı

Cinsel terapi eğlenceli olmalıdır ve cinsel terapistler bunu asla unutmazlar. Bu durum danışanları başta biraz utandırabilir ve hatta tuhaf hissetmelerine sebep olabilir. Ancak cinsel problemlerin, cinsel hayattan alıp götürdüğü tutkuyu ve cinsel oyunları danışanların tekrar hayatlarına geri getirmelerine yardım etmek, cinsel terapistlerin görevidir. Çünkü cinsel terapistler herkesin mutlu bir cinsel hayatı hak ettiğine inanırlar ve cinsel terapi bunu başarmalarına yardımcı olmak için vardır. Cinsel sorunlar kader değildir. Cinsel işlev bozukluklarının %100 tedavisi vardır ve cinsel terapidir. Kişiler cinsel hayatlarından memnun değillerse ya da kendi kendine geçmeyen bir probleme sahiplerse cinsel terapi tam da ihtiyaç duydukları bir şey olabilir. Çünkü cinsel terapiste başvurmak çözümün yarısıdır. Bunun için kişişer Google’da önce bulundukları ilin adını, daha sonra da “cinsel terapi” veya “cinsel terapist” kelimelerini yazıp, arama yapabilirler ve kendilerine en yakın cinsel terapiste başvurabilirler. Bu, cinsel sorunlarını çözmenin yarısını oluşturur, geri kalan kısmını ise TECRÜBELİ BİR TERAPİST halledecektir.

Yazarın Tüm Yazıları