Cinsel ilişkiye girme korkusu

Vajinismus tanısının konulması için çifti cinsel terapistin değerlendirmesi gerekir.

Haberin Devamı

Seks yapma korkusu olarak bilinen vajinismus, ülkemizde cinsel terapistlere veya cinsel tedavi kliniklerine başvuran her on kadından birinde görülüyor. Ancak bazı kadınlar kendi yaşadıklarına ve hissettiklerine bakarak, vajinismus olup olmadıklarından şüphe ediyorlar. Sürekli olarak kendilerinde bir sorun olduğunu düşündükleri için psikolojik olarak kendilerinde vajinismus olduğunu düşünüyorlar. Fakat vajinismusun en temel belirtisi, cinsel birleşme denemeleri sırasında kadının panik atak benzeri bir durum yaşaması, istemsiz olarak kasılması ve partnerinin penisini vajinasına almaktan aşırı korkmasıdır. Bu süreçte bilinci açık olsa da kadın farklı bir ruh haline girebiliyor ve kontrolünü yitiriyor. Sanki bilinçdışının etkisiyle ve olumsuz telkinleriyle negatif bir “hipnoz” transı haline giriyor…

Vajinismusun belirtileri

Haberin Devamı

Vajinismus belirtilerine daha yakından bakacak olursak, vajinismus:

  • Penisin vajinaya girememesi ve bu sırada çiftin rahatsız ve çoğu zaman imkânsız penetrasyon (penis vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşme) deneyimleri yaşaması,
  • Cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrı, acı, yanma, gerginlik ve batma hissi,
  • Hiçbir bedensel nedeni olmayan, daha çok vajina ve çevresinde ağrı ve acı hissedilmesi,
  • Tampon kullanamama
  • Jinekolojik muayenenin zor yapılması ya da hiç yapılamaması,
  • Cinsel ilişki sırasında gerginlik ve nefesin kesilmesi,
  • Başta vajina ve çevresinde olmak üzere tüm vücutta hissedilen “istemsiz” kasılmalar,
  • Başarısızlık ve ağrı endişesi nedeniyle seksten kaçılması veya seksin ertelenmesi, şeklinde yaşanıyor.

Önce cinsel terapiste başvurmak gerekiyor...

Vajinismus tanısının konulması için çifti cinsel terapistin değerlendirmesi ve daha sonra cinsel terapistin yönlendirmesiyle bir jinekologun muayene etmesi ve bazı testlerin yapılması gerekiyor. Cinsel terapistlerin çifte geçmişleri ve cinsel yaşamlarıyla ilgili sorular sorması, vajinismus tanısının netleştirilmesini kolaylaştırıyor. Bu nedenle, çiftin birlikte cinsel terapiste başvurması, şikâyetlerinden ve başarısız cinsel birleşme deneyimlerinden açıkça bahsetmeleri daha doğru bir yaklaşım oluyor. 

Vajinismus kader değil...

Ülkemizde vajinismus gibi cinsel ağrı bozuklukları için hizmet veren cinsel terapistler ve cinsel tedavi klinikleri çok fazla olmadığı için, çiftler konuyla birebir ilgilenen cinsel terapistleri seçmek yerine genel bir muayene olmayı tercih ediyorlar ve yanlış teşhis konma ihtimali yüksek oluyor. Bu nedenle, çiftlerin vajinismus ile yakından ilgilenen hatta kendini bu tür vakalara adamış cinsel terapistlerle görüşme yapmaları gerekiyor. Bu görüşmeleri yaparken olabildiğince açık konuşulması, yaşanan tüm ayrıntıların utanmadan anlatılması ve bir şeylerin saklamaması önem taşıyor. Çünkü doğru tanı konulduğunda ve doğru bir cinsel terapiste başvurulduğunda cinsel terapi teknikleriyle yüzde yüz vajinismusun üstesinden gelinebiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları