Başaramama korkusu ve erken boşalma

Yaklaşık 10 yetişkin erkeğin 3'ü sürekli olarak erken boşalmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Cinsel terapistlerin "istemsiz ve denetimsiz boşalma" adını verdiği "erken boşalma" erkeklerin yaşadığı en yaygın cinsel işlev sorunudur. Erkek ergenlerin ve genç yetişkinlerin büyük çoğunluğu cinsel hayatlarına erken boşalarak başlarlar, bu doğal ve olağan bir durumdur. Çünkü erkeklerin çoğu, deneyim kazandıkça boşalma kontrolü geliştirmeyi öğrenirler. Cinsel duygular kabardıktan ve penis tahrik edildikten sonra, boşalma doğal bir olaydır. Bir yandan penisin uyarılmasına devam ederken, bir yandan da boşalmayı geciktirmek kolay değildir; bu öğrenilmesi gereken bir beceridir. İşte bu yüzden, erken boşalmayı bir cinsel işlev bozukluğu olarak adlandırmakta tereddüt ediyoruz. Bir müzik âleti çalmayı öğrenmemiş bir kimseye müziksel fonksiyonu bozuk denir mi? Ancak, buna rağmen cinsel hayatı aktif olan her on erkekten yedisi hayatının bir döneminde erken boşalma sorunu ile karşılaşıp bunun üstesinden gelirken, yaklaşık 10 yetişkin erkeğin 3'ü de sürekli olarak erken boşalmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Başaramama korkusu ve erken boşalma

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİL

Erken boşalmayla ilgili en iyi haber, çözümsüz bir sorun olmaması ve kolayca baş edilebilecek olmasıdır. Erken boşalmanın nasıl gerçekleştiğini anlayarak durumu değiştirmeniz mümkün. Kendinizin ve partnerinizin cinsel tatminini boşalmanızı kontrol etmeyi öğrenerek arttırabilirsiniz. Yapılması gereken, ilk önce erken boşalmanın ne olduğunu, karmaşık ve çok sayıda nedeni olabileceğini anlamak, çok yönlü bir sorun olduğunu kabul etmek ve boşalma kontrolünü öğrenerek seksten daha fazla zevk almayı keşfetmektir.

ERKEN BOŞALMA NEDİR?

"Erken boşalma nedir?" Bunun cevaplaması çok kolay bir soru olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu sorunun cevabı, kime, ne zaman, hangi koşullarda sorduğunuza bağlıdır. Modern cinsel terapinin kurucuları arasında yer alan Masters ve Johnson’a göre, eğer bir erkek cinsel ilişkilerinin yaklaşık olarak yüzde 50'si ve daha fazlasında kadın boşalmadan boşalıyorsa, erken boşalma sorunu vardır. Erken boşalma bazen penisin vajinaya girişi ve boşalma arasındaki "normal" süreyi tamamlayamama olarak tanımlanır. Bazı çalışmalar ise erken boşalmayı her biri farklı nedenlere dayanarak bir, iki, üç, dört, beş ya da on dakikadan az olmak üzere, belirli bir cinsel ilişki zamanı ile tanımlarlar. Hatta bazıları erken boşalmayı penisin vajina içindeki sekiz gidiş-geliş, on beş gidiş-geliş gibi, gidiş-geliş sayısına göre tanımlamışlardır.

Haberin Devamı

Modern cinsel terapistler ise erken boşalmayı, eşli cinsel etkinlik sırasında, sürekli ya da yineleyici olarak, vajinaya girdikten sonra yaklaşık bir dakika içinde ve kişinin isteğinden önce boşalma örüntüsü olarak tanımlar. Bu tanının vajinayı kapsamayan cinsel etkinliklerde bulunan kişilere de konabileceğini ama bu tür etkinlikler için özgül süre ölçütü belirlenmemesi gerektiğini savunurlar. Bu tanının konabilmesi için istemsiz ve denetimsiz boşalmanın en az, yaklaşık altı aydır sürüyor olması ve her cinsel etkinlikte ya da cinsel etkinliklerin yaklaşık yüzde 75'inde veya yüzde 100'ünde yaşanması gerekir. Ayrıca kişide, partnerinde ve partner ilişkisinde ruhsal açıdan belirgin bir sıkıntıya neden olması, erken boşalmanın cinsel kökenli olmayan bir ruhsal bozuklukla daha iyi açıklanamaması ya da ağır bir ilişki bozukluğundan ya da gerginlik yaratıcı önemli başka etkenlerden kaynaklanmaması ve bir maddeye veya ilaca ya da başka bir sağlık durumuna bağlanamaması gerekir. Anlaşılacağı üzere cinsel ilişkilerinin çoğunda erkeğin ne zaman boşalacağı üzerinde gönüllü, bilinçli, istemli, denetimli kontrolünün olmaması erken boşalma tanısının konmasında esas kriterdir. Çünkü "bilinçli kontrol" ifadesi, çiftler arasındaki ilişkiyi, işbirliğini ve mahremiyeti birtakım mekanik ve sayısal tanımlardan daha iyi yansıtmaktadır.

Haberin Devamı

 Başaramama korkusu ve erken boşalma 

BAŞARAMAMA KORKUSUNUN DAYANILMAZ AĞIRLIĞI

Erken boşalmanın en sık görülen nedeni performans anksiyetesi olarak bilinen başaramama korkusudur. Başarısızlık korkusu çok ciddi bir sorundur, çünkü cinsel hayatınızdaki her güzel şeye yani haz alıp haz vermeye, anın tadını çıkartmaya zarar verebilir. Üretkenliğinizi mahveder, hayallerinizi yok eder ve inşa etmeye çalıştığınız sağlıklı ve mutlu cinsel yaşam hayalinizi engeller. Başaramama korkusu, seksin verdiği keyfi elinizden alır. Çünkü çağdaş popüler kültür erkeğin kadını tatmin etmesini, seksten maksimum düzeyde zevk almasını ve vermesini, bir erkeğin an az bir saat cinsel ilişkiyi sürdürebilmesini emretmektedir. Cinsel performansla ilgili bu tarz cinsel mitler (hurafeler), erkek ve çift cinselliğini olumsuz etkileyen en önemli faktörlerin başında gelir. Başarı doyumsuz bir duygudur. Hele başarının önüne "çok" gelirse çok daha doyumsuz bir duygu olur. Başarı isteği tatminsiz bir canavara benzer. Eğer ona aşırı önem verirseniz sürekli onun için çalışmaya başlarsınız. Fiziksel açıdan aşırı zorlanma yaşayabilirsiniz, başarı peşinde koştururken kendi kimliğinizi kaybedebilirsiniz ve mutsuz olursunuz.

Haberin Devamı

Erkek her alanda başarılı olmak zorunda değildir. Her şeyden önce, erkek kendi sınırlarını bilmelidir. Bedensel ve zihinsel açıdan cinsel yaşamını etkileyecek düzeyde başarıya ve tatmin etmeye odaklanmamalıdır. Çünkü zevk almayan zevk veremez, tatmin olmayan tatmin edemez. Bazı durumlarda erken boşalmanın da her erkeğe has bir durum olduğu ve bir cinsel birlikteliğin erken boşalma ile sonuçlanmasının, sevişmede ve anın tadını çıkartmada da başarısız olunacağı anlamına gelmeyeceğinin bilincinde olmak gerekir. Ayrıca bazı durumlarda erken boşalma hayatın bir parçasıdır. Hatta gelişmek için erken boşalmaya ihtiyacımız vardır. Burada önemli olan; seksin bir başarı ve başarısızlık olmadığı, her cinsel deneyimden ne öğrendiğinizdir, sevişmeye, haz alıp haz vermeye devam etmeniz ve zamandan koparak beş duyu ile sevişmeye odaklanabilmenizdir. Çünkü seks yapmak; rahatlamış ve gevşemiş bir halde, sevişmenin ve dokunmanın verdiği hazza odaklanarak, haz alıp haz verebilme, ruhu ve bedeni paylaşabilme, ne olursa olsun bir şekilde boşalabilme bilim ve sanatıdır…

Haberin Devamı

BAŞARISIZLIK KORKUSUNU YENMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Başarısızlık korkusunu yenmek için ilk önce (1) hatalarınızla yüzleşmeniz gerekir. Hatalarınızdan ders almalı ve gelişmek için öncelikle hatanızın varlığını kabullenmelisiniz. Hata yapmak yanlış değildir, bir “son” değildir. Başarısız olduğunuza dair bir düşünceniz varsa öncelikle bakış açınızı değiştirmelisiniz. Seksten keyif alıp, keyif verebilen erkekler hayatlarında hiç cinsel başarısızlık yaşamamış kişiler değil, hatalarından ders almış kişilerdir. İkinci olarak (2) partnerinizi tatmin etme konusunda kendinizi zorlamayı bir kenara bırakmanız gerekir. Elinizden gelenin en iyisini yapmanıza rağmen sonucun ne olacağı konusunda bazen kendinizi aşan durumlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda kendinizi suçlamadan önce elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı kendinize hatırlatmalısınız. Üçüncü olarak gerektiğinde (3) bir cinsel terapistten yardım istemekten çekinmemelisiniz. Her zaman her konuda bilgi sahibi olmanız mümkün değildir. Bilgi sahibi olmadığınız konularda işin uzmanlarından destek almanız sizi "başarısız" göstermez. Aksine, daha keyifli ve haz dolu bir cinsel yaşamınızın olmasına yardımcı olur.

 Başaramama korkusu ve erken boşalma 


BOŞALMA DENETİMİNİ ÖĞRENME PLANININ DETAYLARI...

Eğer ilişkinizde erken boşalma sorunuyla karşılaştıysanız ya da daha önce erken boşalma tedavisi için birçok yöntemi denediyseniz; (1) erken boşalmanın akıl, beden ve ilişki yönlerini birleştirmeye, (2) sorununuzun karmaşıklığını anlamaya, (3) kendinize ve partnerinize karşı hoşgörülü ve anlayışlı olmaya ve (4) değişim için partnerinizle güçlerinizi organize edebilme konusunda detaylı bir plan hazırlamaya ihtiyacınız var demektir. Bu yaklaşım sadece hızlı ve erken boşalmanızın üstesinden gelmenize yardımcı olmakla kalmayacak, ayrıca partnerinizle yakınlığınızı ve cinsellikten aldığınız zevki de arttıracaktır. Çünkü "sağlıklı olan yakınlık", zevk ve erotizmi birleştirerek sağlanır. Çoğu erkek seksin erotizm, sıklık ve hem kendi hem de partneri üzerindeki yeterlilik olduğuna inanır; seksin zevki paylaşmanın ve yakınlık geliştirmenin bir yolu olduğunu hiç düşünmez. Başarılı bir tedavi, cinsellikte bireysel sorunluluk almayı ve birlikte hareket etmeyi sağlar. Erken boşalmayı anlamak ve değiştirmek ilk önce erkeğin görevidir; çoğu zaman kadın, erkeğin erken boşalmasının nedeni değildir ve bunu erkeğin yerine düzeltemez. Ancak erkeğe dürüstçe ve objektif bir şekilde erken boşalmasını anlaması konusunda yardımcı olabilir, varsa kendi payını keşfedebilir ve boşalma denetimini öğrenme sürecinin bir parçası olabilir. Erken boşalma tek bir nedeni ve tek tedavi yöntemi olan bir sorun değildir. Gerçekte erken boşalmanın 12 farklı türü vardır. Erken boşalmada biyolojik, psikolojik ve ilişkiyle ilgili çok sayıda faktör söz konusudur. Başarılı bir değişim ve cinsel terapi programı bu yönlerin hepsini göz önüne almalıdır.

BOŞALMA DENETİMİNİN İNCELİKLERİ...

1- Öncelikle ara sıra erken boşalabileceğinizi kabul edin. Çünkü bilinmeyen şeylerden korkarız. "Bu sefer erken boşalmayacağım" diyerek kendinizi kasmayın, rahatlayın, gevşeyin, sevişmenin ve dokunmanın hazzına odaklanın, zamandan kopun. Erken boşalma çoğu zaman bakış açısı ile ilgili bir şeydir. Yani sevişirken ya da ihtiyacınız olan hazzı alırken erken boşalmış olabilirsiniz ancak bir de kazandığınız şeye bir bakın. Daha çok sevişin, her gün boşalın. Artık boşalma denetimine bir adım daha yakınsınız. Her cinsel deneyim, bir tecrübedir ve boşalma denetimi için bir basamaktır. Değerli şeyler öğrenip, dersler aldınız. Bir o kadar daha hem kendiniz hem de partneriniz ile ilgili deneyimli ve bilgi sahibisiniz. "Boşalma denetimine giden yolda başarısız oldum” diye düşünmeyin. Boşaldığınız her sevişme, boşalma refleksiniz üzerinde bir denetim kazanmanıza dönüşebilir, bu nedenle de haydi, durmayın ve daha çok boşalacağınız yeni cinsel deneyimlere hazırlık yapın. Sevdiğinize romantizm sunun, ona seks dışında da dokunun, sevin ve değer verin, ona dokunarak onu dinleyin ve anlamaya çalışın. Bu yaklaşım, onu size karşı sıcak ve anlayışlı tutacaktır. Unutmayın erken boşalma geçicidir; boşalma denetimi ise kalıcıdır. Arkanızı dönüp seks yapmaktan kaçınmak yerine, sevişmeye doğru koşun. Bir felakete doğru değil, daha çok haz alıp, haz vermeye doğru koşuyor olacaksınız.

2- Erken boşalmanızın gerçek nedenini bulun ve bunu çözmek için harekete geçin. Zihinsel olarak bir adım geri gidin ve şu soruyu sorun: “Seks yaparken gerçekten neden korkuyorum?”... “Eyvah erken boşalacağım” yeterince açık ve net bir cevap değil. Daha fazla, daha somut bir şey olmalı. Düşünmeye devam edin ve sizi gerçekten korkutan büyük canavarları bulun: “Partnerimi tatmin edemezsem beni terk eder!” “Yetersiz ve başarısız bir erkek olmak çok kötü.” “Yine aynısı olacak, rezil olacağım.” Tamam, böyle daha iyi. Artık başarısız olma korkularınızı damıtarak gerçekten daha nesnel, somut nedenlere dönüştürdünüz. Neden başarısız olmaktan korktuğunuzu anladıktan sonra, başarısızlık korkusuyla acı çekmek yerine, erken boşalma sorununuzun üstesinden gelmek için uğraşabilirsiniz.

 Başaramama korkusu ve erken boşalma 

3- Boşalma denetimi hedefinizin peşinden gitmeyi asla bırakmayın. Başarısızlık korkunuz asla hedeflerinizi yok etmemelidir. Başarısızlık korkunuz ne kadar gerçekse, boşalma denetimi hedefiniz ve güzel sevişme sanatını öğrenme hayaliniz de bir o kadar gerçek ve büyüktür.

4- Dur-başla tekniği uygulayın. Boşalma denetimi için nefesinizi ve seks yaparken gidip gelmenizi ritmik bir hale getirin. Sizin altta eşinizin üstte olduğu pozisyonda seks yapmaya devam ederken makat, yumurtalıklar ve kasıklarınızı saran aşk kaslarınızı hep gevşek tutun, boşalmayla ilgili en ufak bir endişe hissettiğinizde trafikte sarı ışıkta durur gibi, "isteyerek" durun ve hareketsiz kalarak nefesinizi kontrol edin. Bir çiçeği koklar gibi 5 kez nefes alın, bir mumu üfler gibi 5 kez nefes verin. Sakinleşince tekrar ritmik bir şekilde gidip gelmeye devam edin. Durup bekleme sürecinde partnerinizin de kendi klitorisiyle oynamasını isteyin, böylece o da süreçten kopmayacaktır. Bu şekilde 5 kez durduktan sonra, altıncı da durmadan "isteyerek" boşalın... İşe yarayacaktır...

Yazarın Tüm Yazıları