“Bakire olmadığım anlaşılır mı?”

Cinsellik hakkında merak edilen soruları Dr. Cem Keçe yanıtlıyor.

Haberin Devamı

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Onursal Başkanı Cem Keçe, cinsellikle ilgili kimseye soramadığınız soruları yanıtlıyor.

* Kabakulak kısırlık yapar mı?

Ergenlik dönemimde çok ağır bir kabakulak hastalığı geçirdim. Şu an nişanlıyım ve 3 ay sonra evleneceğim. “Kabakulak kısırlık yapar!” diye duydum, nişanlım da endişelendi. Kısır olmaktan çok korkuyorum. Ne yapmam lazım?

G.B./İstanbul

Cevap

Kapalı ortamlarda kolayca yayılan ve paramyxovirus denilen bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olan kabakulak hastalığı, her ne kadar çocuklarda sıklıkla rastlansa da yetişkinlerde bazen kalıcı izler bırakabiliyor. Ergenlik döneminde geçirilen ve yumurtalıkları da tutan ağır kabakulak hastalığının bir komplikasyonu olarak, “orşit” adını verdiğimiz yumurtalık enfeksiyonu gelişebilir. Bu enfeksiyon iki taraflı olduğunda testis dokusunda kalıcı hasara sebep olarak sperm üretimini azaltarak veya tamamen engelleyerek kısırlığa neden olabilir. Bu nedenle bir üroloji uzmanına başvurarak muayene olmanızda ve başta spermiyogram (meni analizi) olmak üzere gerekli testleri yaptırmanızda fayda var. Ancak kabakulağın kısırlığa neden olması oldukça nadir bir durumdur, rahat olun.

Haberin Devamı

* Hastalık kapmış olabilir miyim?

Evli bir erkeğim. Bir ay önce kaçamak bir ilişki yaşadım. Son bir haftadır makat bölgemde kaşıntılı döküntüler oluşmaya başladı. Çok korkuyorum, bir hastalık kapmış olabilir miyim?

D.B./Ankara

Cevap

Makat bölgesindeki kaşıntılı döküntüler çok çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalığa veya bir ilacın yan etkisine bağlı olarak oluşabileceği gibi, temizlik kurallarına uyulmamasına, bir enfeksiyona ya da genel bir hastalığa bağlı da olabilir. Eğer döküntünüz ilaca bağlıysa, ilacı bırakınca belirtiler genellikle kesilecektir. Kaşıntınız için yulaf unu banyoları veya nemli pansumanlar sizi rahatlatabilir, ancak kaçamak bir ilişki yaşadığınız için bir hekime başvurmanızda fayda var.

* Sevgilim yüzüme boşaldı, hamile kalır mıyım?

Haberin Devamı

Sevgilimle sevişirken ona oral seks yaptım ancak boşalmasını hissedemediğim için ağzıma ve yüzüme boşaldı. Bunun bir sakıncası olabilir mi? Hamile kalır mıyım?

E.E./Diyarbakır

Cevap

Bir kadının erkek cinsel organını yalayarak, emerek ve öperek ağzıyla uyarmasına oral seks (felliato) denir. Tek eşlilik, temizlik, hijyen ve uygun ortam gibi konulara dikkat edildiğinde oral seks sağlıklı bir tercih olarak yaşanabilir. Ancak oral seks sırasında dişler penise acı veya zarar verebilir, ağızdaki enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar vajinaya veya penise bulaşabilir. Çünkü tüm beden sıvıları gibi meni de mikrop taşıyabilir, yüzdeki yara berelerden veya gözden mikrop bulaştırabilir. Meninin kendisinde olmasa bile cinsel organlardaki sıvılarda hastalık mikropları bulunabilir. Ancak ağızdaki veya yüzünüzdeki meniden hamile kalma olasılığınız yoktur, rahat olun.

Haberin Devamı

* Kolay boşalmak için makatıma bir şeyler sokuyorum!

30 yaşında bekar bir erkeğim. Hem kadınlarla cinsel ilişkilerimde hem de mastürbasyon sırasında çok geç boşalıyorum. Bir kere boşalmam için partnerim beni makatımdan parmakladı ve kolayca boşaldım. Daha sonra mastürbasyon yaparken de makatımdan kendimi uyarmaya başladım, zamanla makatıma bir şeyler sokamadan boşalamaz oldum. Ama makatım yara oldu ve acı vermeye başladı. Eşcinsel değilim, kadınlardan hoşlanıyorum. Tuhaf bir durum ortaya çıktı, ne yapabilirim?

K.M./Bursa

Cevap

Geç boşalan erkeklerde makat uyarısı boşalmayı kolaylaştıran bir durumdur, heteroseksüel cinsel yönelimi değiştiren bir durum değildir, rahat olun. Ancak mastürbasyon sırasında makatınıza soktuğunuz cisimler geçici veya kalıcı yaralanmalara neden olmuş olabilir. Sıcak oturma banyosu, lokal olarak kullanılan kremler ve fitiller işe yarayacaktır. Bunun için öncelikle bir hekime başvurarak muayene olmanızda fayda var. Sonrasında geç boşalmanın tedavisi için bir cinsel terapiste gidebilirsiniz. Çünkü önemli olan makatınıza bir cisim sokmanız değil, bunun bilinçdışı olarak ne anlama geldiğinin ortaya çıkarılması ve nasıl düzeleceğinizdir.

Haberin Devamı

* Eşimle cinsel birleşmeyi başaramadık!

6 yıllık evliyiz, hala eşimle cinsel birleşmeyi başaramadık. O an geldiğinde çok kötü bir şey olacak duygusuyla eşimi itiyorum ve kasılıyorum. Bunları isteyerek yapmıyorum, elimde değil. Derdimizi kimseyle paylaşamıyoruz. Ailelerimiz artık çocuk bekliyor ve bizi sıkıştırıyorlar. Onlara konuyu anlatamadığımız için de bir şey yapamıyoruz. Ne olur bize bir yol gösterin.

F.C./İzmir

Cevap

Bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus; cinsel terapi ile kısa sürede düzelebilen ve tekrarlamayan bir cinsel işlev bozukluğudur, kader değildir, rahat olun. Her türlü terapide olduğu gibi cinsel terapinin de temel dayanağı terapide iş birliği yani terapist ile çiftin vajinismusu çözmek için birlikte çalışmasıdır. Çünkü hasta, içindeki gücü kendini yok etmek için, kendini hasta etmek için bilinçdışı olarak kullanmaktadır. İşte bu güç hasta tarafından fark edilirse kendini yeniden var etme, kendini iyileştirme içinde kullanılabilir. Yani ancak hasta cinsel terapistinin bilgilendirmesiyle kazandığı iç görü ile kendine yardımcı olabilir, kendini iyi edebilir, cinsel terapist ise buna vesile olur.

Haberin Devamı

Bir başka deyişle cinsel terapinin amacı hastanın kendisini iyi etmesine yardımcı olma için iş birliği yapmaktır. Tek seansta tedavi edilemeyecek kadar önemli ve büyük bir sorun olan vajinismus tedavisi için artık günlerce beklemenize gerek yok. Eşinizle beraber randevu alarak bir cinsel terapiste ilk görüşmeye gitmeniz, tedavinin %50’si demektir. Gerisini cinsel terapistle birlikte halledebilirsiniz. Ayrıca “Vajinismusun Üstesinden Gelmek” ve “10 Adımda Vajinismus Tedavisi” adlı kitaplarımı alıp, eşinizle birlikte okuyabilir ve orada önerdiğim egzersizleri birlikte uygulayarak bu sorunu aşabilirsiniz.

* Nişanlım sevişirken çok rahat ve tecrübeli davranıyor!

9 aydır nişanlımın geçmişte bir erkekle seviştiği ile ilgili şüpheler beni yedi bitirdi. Nişanlım bakire olduğunu ve eline başka bir erkek elinin değmediğini söylemişti. Ama benimle sevişirken çok rahat ve tecrübeli davranıyor. Ona karşı öfkem artmaya başladı ama elimde delil olmadan da konuyu açamıyorum. Delireceğim sanki. Nişanlımın eline başka bir erkeğin değdiğini nasıl anlarım?

R.S./Hatay

Cevap

Evliliğin temeli karşılıklı güvendir, sevgidir, saygıdır. Nişanlınızla aranızdaki güven bağını tartışmaya açarak evlenmeden önce aklınıza takılan sorulara yanıt almanızda ve konuşarak bu sorunu çözmenizde fayda var. Çünkü onun bir erkekle seviştiğini ancak kendi itiraf ederse anlayabilirsiniz. Ancak bir kızın cinselliği öğrenmesi bir partnerle bir şeyler yaşayarak da olabilir, seyrettiği filmlerden model alarak ve kendi kendine tecrübe ederek de olabilir. Bu nedenle size güvenen ve sizi seven bir kadın olarak yanınızda rahat olması, sizden önce hayatında bir erkeğin olduğu anlamına gelmez.

* Penisimin baş tarafında kıllanma var!

21 yaşında genç bir erkeğim. Penisimin üzerinde baş tarafına yakın kıllanma var. Kız arkadaşım bunun bir anormallik olduğunu söylüyor. Sizce de öyle mi? Bu kıllardan nasıl kurtulabilirim?

O.H./Mersin

Cevap

Penis kökü ve yumurtalıklar üzerinde kıllanma olması tamamen normaldir. Ancak bazı erkeklerde sünnet çizgisinin altında da hafif kıllanma olabilir, bu da bir anormallik değildir, rahat olun. Jilet ile bu kılları yok etmeye çalışmak onları arttırabilir. Tüy dökücü kremler kullanabilirsiniz ancak kremler köklere etki etmezler, bir süre sonra kıllar tekrar çıkar. En kesin çözüm olarak epilasyon önerilebilir. Ama penis üzerine yapılacak epilasyonun deride hasar bırakma olasılığı vardır, bu nedenle çok dikkatli bir şekilde uzman kişilerce yapılması gereklidir.

* Bakire olmadığım anlaşılır mı?

20 yaşındayım, 4 yıldır aktif bir cinsel hayatım var. Kasıklarımda geçmeyen ağrılar ve akıntım yüzünden annem beni bir jinekoloğa götürmek istiyor. Bakire olmadığım anlaşılır mı?

Cevap

Bir jinekoloğun yaptığı muayene sırasında, bakire olup olmadığınız anlaşılır. Ancak annenizin yanında utanacağınızı belirterek, jinekoloğun sizi yalnız muayene etmesini isteyebilirsiniz. Muayene olduktan sonra yaşınızın reşit olduğunu ifade ederek, bakirelik muayene bulgularınızın açıklanmasına onay vermediğinizi söyleyebilirsiniz. Bu hasta hakları ve insan hakları çerçevesinde sizin en doğal talebinizdir, rahat olun.

Yazarın Tüm Yazıları