Azgın tekelerin sayısı her geçen gür artıyor

Orta yaş krizine bağlı çapkınlık yapanlar "azgın teke" olarak biliniyor.

Haberin Devamı

Son aylarda laf dinlemeyen, nasihat heyetlerini kabul etmeyen, hep bildiklerini okuyan, evlerini, barklarını terk eden ve genç sevgilileriyle gazete manşetlerini süsleyen orta yaş ve üstü erkekler kamuoyunun dikkatini çekiyor. Eskiden bu tür davranışlar azgınlık ya da kadın düşkünlüğü olarak nitelendiriliyordu ve “Kırkından sonra azanı teneşir paklar” deniliyordu. Bunun insan yaşamının belirli bir döneminde yaşanılan psikolojik bir süreç olduğu gerçeği bilinmiyordu. Bu nedenle yaşlı erkek-genç kadın veya yaşlı kadın-genç erkek türü ilişki çeşitleri hakkındaki bilinmeyen gerçekleri açıklamak istedim.

Azgın teke sendromu nedir?

Orta yaş krizine giren, cinsel isteğinde yalancı artış yaşayan, evini, karısını, işini veya sosyal çevresini terk etmeye teşebbüs eden, kıskançlığı artan, çapkınlık yapan ve keyfine düşkün olan erkeklere halk arasında azgın teke, bu durumun yaşanmasına da Azgın Teke Sendromu deniyor. Yani orta yaş krizine bağlı çapkınlık yapanlar "azgın teke" olarak biliniyor. Ailelerde meydana gelen parçalanma, çocukların evlenmesi ya da evden ayrılmış olması, mesleki yaşamın gerilemesi ya da emeklilikle birdenbire kesilmesi erkek menopozu olan andrapoz ile aynı döneme denk geldiğinde, var olan sorunları ağırlaştırarak Azgın Teke Sendromuna yol açabiliyor. Birçok ünlünün kendinden yaşça küçük kadınlarla evlenmeleri Azgın Teke Sendromu'na örnek gösterebiliyor.

Haberin Devamı

Gençlik elden gidiyor tribine giriyorlar...

Her erkekte görülecek diye bir kural olmasa da, orta ve ileri yaştaki bazı erkekler, yaşamlarını sorgulamaya, genç bir partner aramaya ve kayıplarını fark etmeye başlayabiliyorlar. Bütün dertleri uğruna evlerini terk ettikleri genç kadınlarla aralarındaki yaş farkını ört bas etmeye çalışmak olan azgın tekeler gençleşmek için her türlü estetik ameliyatı yaptırabiliyor. Yaşla birlikte azalan, dengesizleşen veya durağanlaşan cinsel hayat, saç dökülmeleri, saçlarda beyazlamalar, kilo artışı, sarkma ve çatlaklar erkeği mutsuzluğa ve karamsarlığa sevk edebiliyor. Yaşlanmaya başlayan bedenlerini ruhsal dünyasında kabul edemeyen, cinsel bilgileri kulaktan dolma erkekler, medyanın verdiği gazla, direnç olarak cinselliklerini daha çok kullanmaya çaba gösterebiliyor.

Haberin Devamı

Magazin programları kötü örnek oluyor

Magazin programları orta yaş ve üstü erkeklere iyi gelmiyor. Ekrandaki zengin ünlülerin genç kadınlarla görüntüleri abartılı beklentiler doğurabiliyor. Magazin programlarında görülen aldatma, yasak aşk, cinsellik, zengin ve ünlü orta yaşlı erkeklerin eşlerini bırakıp daha genç olanlara yönelmeleri halkın kafasını karıştırabiliyor, abartılı beklentiler oluşturabiliyor. İlerleyen yaşla birlikte cinsel güç kaybına ilişkin geliştirilen yanlış davranışlar azgın teke sendromuna yol açabiliyor.

İrade ve aklak çökebililiyor

Sertleşme sorunlarında kullanılan cinsel gücü artıran ilaçlar Azgın Teke Sendromu'na yol açabiliyor. Cinsel faaliyetlerinin azalmaya başladığı gerçeğinden rahatsız olan erkek; çevresine cinsel hayatında bir değişiklik veya herhangi bir azalma olmadığını, eskisi gibi devam ettiğini göstermek çabası içinde girebiliyor, cinsel duygu ve isteklerine esiri olabiliyor, iradesini ve ahlak ölçülerini ayaklar altına alabiliyor ve sadece cinsel haz peşinde koşabiliyor. Hatta ilerleyen yaşlarda kendisinden yaş olarak çok küçük bir kişiyle birlikte olarak hâlâ genç kaldığını ispat etmeyi deneyebiliyor.

Haberin Devamı

Yıkılmayım ayaktayım

Evini, kırk yıllık karısını, işini veya sosyal çevresini terk ederek "Yıkılmadım ayaktayım" mesajı vermeye çalışan erkeklerin sorunlarına doğru tanı koymak ve doğru yönlendirmek toplumsal bir görev... Bu soruna doğru tanı koyamazsak ve doğru çözümler üretemezsek evini terk eden erkeklere; kendine güven duygusunu yitirmiş, bir paçavra gibi bir kenara atılmış hissini yaşayan umutsuz ve mutsuz kadınlar eklenecek... Çünkü sorun her ne kadar hormonsal gibi algılansa da psikolojik... Kişi yaşlandıkça yaşlananın ruhu değil bedeni olduğu ve ruhun gıdasını vermek kaydıyla her yaşın kendine göre güzellikleri olabileceği gerçeğini anlayamaz ise; huzursuzlaşıyor, kendini kötü hissediyor ve anlamsız bir var olma çabası içine girebiliyor. Basında daha çok erkekler yer alsa da, ister kadın ister erkek olsun, durum fark etmiyor ve var olan partnerin ve evin dışında mutluluk aranmaya başlanıyor. Kısaca hayata renk katamama ve duygusal ihmaller azgın teke sendromuna yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Azgın tekelere altın öneriler...

Azgın tekelerin büyük bir bölümü, ilk şiddetli krizden sonra kendine geliyor ve pişmanlık duyuyor. Bu nedenle imajlarını yenilemek ve incinen gururlarını tamir etmek için yaşadıkları aşk masallarının arka planında Azgın Teke Sendromu olan erkeklere şu tavsiyelerde bulunuyorum:

  • Yaşla gelen fiziksel değişimleri yadsımayın ve bu değişimlere şiddetli direnç göstermeyin.
  • Çevrenize 'ben hâlâ gencim' mesajını vermek zorunluluğu, yaşlanmaya karşı yoğun bir kaygı ve korku duymayın.
  • Doğa, yaşadığınız toplum ve yakın çevrenizle uyum içinde olun. Dinç ve sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için düzenli egzersizler yapın. Saçlarınızı boyatın, imkânınız varsa saç ektirin, ancak genç kalmayı bir zorunluluk gibi algılamayın.
  • Spor yapın, sigara ve alkol almayın. Bazı hobiler gibi çeşitli aktivitelere yönelin.
Yazarın Tüm Yazıları