Mehmet Akça
Mehmet Akça
Mehmet Akça

Yaşlılar için Evde Güvenlik Önlemleri

Basit önlemlerle ciddi kazaları önleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yaşlı insanlar tıpkı bebekler kadar özel ve masumdurlar. Yaşlılar belli bir yaşın üstüne geldiklerinde, artık bazı şeyleri maalesef başkalarının yardımı olmadan yapamazlar. Bu duruma özellikle evde çok rastlanıyor. Dolayısı ile herhangi kaza ve benzeri tatsız problemler yaşamamak için, neler yapmamız gerektiğine dair bazı ipuçlarını Tasarımcı Mehmet Akça’dan aldık.

Eşyaları Kolay Ulaşılabilecek Yerlere Koyun

Genel olarak ev içinde sık kullanılan her türlü eşyayı, herkesin kolaylıkla ulaşılabileceği yerlerde konumlandırmaya özen gösterin. Böylece, yüksek yerlerde bulunan eşyaları almak için sandalye ya da merdivene çıkmak zorunda kalınmaz ve bu da düşme riskini büyük ölçüde azaltır.

Yer Döşemelerine ve Halılara Dikkat

Özellikle koridor gibi çok kullanılan alanlardaki yer döşemelerinin kaygan olmamasına dikkat edin. Takılıp düşmeleri önlemek için, halı kenarlarının kalkık ve kıvrık olmamasına ya da var ise yerdeki paspas gibi şeylerin kaymamasına ve olduğu yerde toplanmamasına özen gösterin. Çünkü bu tarz şeyler adım atmakta zorluk çeken yaşlı kişiler için büyük tehlike kaynaklarındandır.

Haberin Devamı

Mutfak Rahat Kullanabileceği Tarzda Olmalı

Bazı yaşlı kişiler yalnız yaşıyor ve dolayısı ile yemeklerini kendileri yapıyorlar. Bu durumda yemek yaparken kolun tencereye takılmaması önlemek ve herhangi başka bir kaza yaşamamak için, bu kişilerin kol ağzı kısa ve dar olan kıyafetler giymesine dikkat edin. Bunun yanında ocağın yüksek bir yerde olmamasına da özen gösterin.

Günümüzde yapılan mutfaklarda artık bu tarz şeyler çok mümkün değil. Çünkü her şey standart ve kişinin rahat kullanımına göre özel yapılıyor. Ama herkesin mutfağı yeni olmayabilir. Bu durumları göz önünde bulundurarak, yaşlı kişilerin rahat kullanabileceği bir konuma getirilmesi gerekir. Örneğin, ocak düğmelerinin açıp kapama konumunu kolayca fark edilecek şekilde işaretleyiniz.

Mutfak Aydınlatması Yeterli Olmalı

Elektrik çarpmalarını önlemek için, elektrik kablolarını lavabo ve ocaktan uzak bir yerde tutunuz. Mutfağın doğru bir şekilde aydınlatılmış olmasında fayda var. Çünkü yaşlı kişilerin gözlerinde görme ya da ellerinde titreme problemi olabileceği göz önünde bulundurulursa, meyve ve sebzeleri soyup doğrarken meydana gelecek kazalar biraz olsun önlenmiş olur.

Haberin Devamı

Banyo ve Tuvalet Zemininde Kaymayı Önleyici Malzemeler Kullanın

Banyoda en çok yaşanılan kazaların başında ise, kayarak düşme problemleri meydana gelmektedir. Bunu önlemek için banyo zeminini kaymayan ve özel ıslaklığa dayanıklı malzemeler ile kaplayabilirsiniz. Klozet ve duş kabinine tutacaklar yerleştirebilirsiniz. Suyun sıcaklığını ayarlamak için termostat vb. cihazları kullanmakta fayda var. Bu şekilde sıcak sudan meydana gelebilecek yanmaları ve haşlanmaları önlemiş olursunuz.

Banyoda meydana gelebilecek en önemli sorunlardan bir diğeri de şofben zehirlenmesidir. Zehirlenme olasılığını ortadan kaldırmak için, banyoda yeteri kadar havalandırma ortamının olmasına dikkat edin.

Haberin Devamı

Merdivenlerden Gereksiz Eşyaları Kaldırın

Bunun yanında merdivenlerde dikkat edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Örneğin, merdiven başlarında ve aralarda uygun mesafeye bağlı olarak aydınlatma ve açıp kapama düğmeleri olmalıdır. Eğer merdiven kaplaması var ise, bunlar iyi durumda olmalı, kenarları kalkmışsa mutlaka tamir edilmelidir. Kenarlarda tırabzanların olması faydalı olacaktır. Ayrıca merdivenlerde yürümeyi zorlaştıracak gereksiz herhangi bir eşya bulundurulmamalıdır.

Acil Durumlar İçin Yatak Ucuna Bir Sehpa Koyun

Özel durumlar için kişinin yatağının yanında bir sehpa ve üzerinde telefon, el feneri, acil kullanması gereken ilaçları ve su bulunması çok faydalı olur. Bunun yanında antrede de her zaman bir el fenerinin bulunması faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

İlaçların kullanımı için Plan Yapın ve Görünür Bir Yere Asın

İlaçların kullanımı ile ilgili detaylı bir plan ve takvim vb. yapacağınız listeyi okunaklı yaparak, evde bulunan yaşlı birey için rahat görülecek bir yere asmalısınız. Mesela buzdolabı kapağı ya da antreye asabilirsiniz. Her ilaç kendi kutusunda tutulmalı, birbiri ile karıştırılmamalıdır. Ayrıca yaşlı kişinin, doktorun önerisi dışında başka ilaç kullanmamasına dikkat edilmelidir.

Ortamın Havasına Dikkat Edilmeli

Yaşlı insanlar havasız ve kapalı ortamlardan uzak durulmalıdır. Pencereler gerektiğinde kolayca açılabilmelidir. Yaşlılar ani ısı değişikliklerinden çabuk ve olumsuz etkilendikleri için etkin bir ısıtma ortamı sağlanması yararlı olur.

Haberin Devamı

BEBEK ODALARINDA DEKORASYON