Selim Yuhay
Selim Yuhay
Selim Yuhay

Mutfaklar için en kullanışlı dekorasyon önerileri

Mimar Selim Yuhay çok önemli ipuçları verdi.

Haberin Devamı

Mutfak evin en önemli alanlarından biridir, özellikle kadınlar için. Mimar Selim Yuhay, mutfağınızı kullanışlı bir şekilde nasıl dekore edebileceğinizle ilgili önemli ipuçları verdi.

Evimizin imalat merkezi mutfaklarımız 1985'li yıllara kadar duvarları komple seramik kaplanıp sadece yemek hazırlamak için kullanırken, günümüzde salonlarımız ile beraber iç içe kullanılan yaşam alanları haline geldiler. Mutfaklarımızın bu hızlı gelişim sürecinde kullanılan malzemeler de değişim gösterdi. Betondan 10 cm yüksekliğinde imal edilip üzeri seramikle kaplanan tezgahlar yerini mermer tezgahlara, daha sonrasında granit, laminat, plastik döküm ve akrilik tezgahlara bıraktı. Eviyelerde ise hijyen açısından vazgeçilmesi zor olduğundan ağırlıkta halen paslanmaz çelik malzemesi olarak tercih ediliyor. Alternatif olarak tezgahla renk bütünlüğü sağlaması için mermer tozu ve akrilik döküm eviyeler de kullanılabilir.


Sepet sistemi

Mutfaklar için en kullanışlı dekorasyon önerileri

Mutfak dolaplarımızın kullanımında artık olmazsa olmazlarımızdan olan sepet sistemleri tabak ayıraçları, özel ray ve menteşe sistemlerini yeni yapılan her mutfakta görmekteyiz. Mutfak dolaplarınızı bu kadar elimizde aksesuar ve kullanım kolaylığı sağlayan malzeme varken daha verimli hale getirmemiz için ihtiyaçlarımızı tam olarak belirlemeliyiz. Öncelikle mutfak dolaplarınızın yerleşiminden başlayalım. Mutfağınızın giriş kapısını bulunduğu duvarın orta merkezine alıp, mutfağın ortasına giriş yaptığınız taktirde etrafındaki tüm alanı dolap olarak kullanma şansına sahip olabilirsiniz. Böylece depolama hacmini arttırmış olursunuz. Mutfağınızda pencere olması her zaman sizin için kullanım avantajı sağlar. Pencerenizin olduğu yere eviyenizi koyarsak, artık sıra meşhur üçlemeye gelecektir. ‘Meşhur üçlememizin açılımı eviye, ocak ve buzdolabı ilişkilendirmesinden oluşur. Bu üçlü mutfağınız içinde devamlı kullandığınız, kullanırken mutfak içerisinde yol kat ettiğiniz ürünlerdir. Bu üçlüyü ne kadar birbirine yakın koyarsanız, mutfağınızda kat ettiğiniz alan o oranda azalır. Eviyenizin hemen altına size kullanım kolaylığı sağlaması için bulaşık makinenizi koymalısınız. Mutfak yerleşiminde deterjan, çöp kovası gibi ihtiyaçlarınızı hemen elinizin altında olması için eviyenin altına koyun.


Dolap tercihleri

Mutfaklar için en kullanışlı dekorasyon önerileri

Mutfak tezgah altında tencere, tava, çaydanlık, geniş tepsiler için çift kanatlı geniş dolaplar tercih ederken, köşe birleşiminde oluşan kullanımı zor dolap alanında köşe yuvarlak sepet veya daha da kullanışlı olması açısından köşe kare sepetleri tercih edebilirsiniz. Ocak altındaki çekmecelerden birini veya ikisini çatal, bıçak, kepçe gibi elinizin altında olmasını istediğiniz malzemeleri koyacağınız bir alan olarak değerlendirebilir, bu çekmecelerin yeterli gelmemesi durumunda ise ek olarak yeni bir dolap modülünü çatal, bıçaklık, elbezleri ve masa örtüleri için dört farklı derinlikte çekmeceler olarak kullanabilirsiniz.


Buzdolabının yeri

Mutfaklar için en kullanışlı dekorasyon önerileri

Mutfağınızın “meşhur üçlüsü”nün üçüncüsü, buzdolabınızı yükseklik ve en itibariyle geniş hacimli olduğundan giriş kapısından bakıldığında sadece ön cephesi görünecek şekilde mutfağınızda konumlandırmaya özen gösterin. Çünkü aksi taktirde kapıdan içeri girer girmez büyüklüğü mekan içerisinde darlık ve kalabalık hissi uyandıracaktır. Buzdolabınızı mutfağınızda en iyi koyacağınız yer genel kapı yanıdır. Ayrıca hemen yanına kiler dolabınızı, ankastre fırın ve mikro dalganızı, ek olarak da mini derin dondurucunuzu koyabilirsiniz.


Kapaklar

Mutfaklar için en kullanışlı dekorasyon önerileri

Tezgah üzerindeki dolaplarda genelde bardak, tabaklar ve az kullanılan mutfak eşyalarını görmekteyiz. Bu dolapların kapaklarını kullanımına göre bölümlendirip, kapak açılım yönlerini önceden düşünmek, ileride mutfak kullanımında gereksiz yere büyük dolap kapaklarını açıp kapatan sizi kurtaracaktır. Örneğin bardaklarınızı tezgahın hemen üzerindeki dolabın ilk raflarına, tabakları ise ikinci rafına koymanız size kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Bu dolapların kapaklarını ayrıca yukarıya doğru açmak, dolap kapağını çalışma sırasında açık unutup yanlışlıkla başınızı kapağa çarpmaktan da sizi koruyacaktır. Mutfak dolaplarınızın kullanım kolaylığının yanı sıra estetik açıdan güzel görünmesi için kapaklarda cam kullanarak doluluk ve boşluk hissi yaratmalısınız. Dolaplarda cam kapaklar ve dolap içi aydınlatmalar camın arkasından gelen mutfak için çok hoş görünüm ve gölgeler oluşturacaktır.


Aydınlatma

Mutfaklar için en kullanışlı dekorasyon önerileri

Mutfak aydınlatmasında her zaman kullandığımız genel aydınlatmanın ışık renginin gün ışığı olması mekanda daha hoş ve genişlik hissi yaratacaktır. Bölgesel olarak kullanılan aydınlatmalar tercihinize göre soğuk ışık rengi olan floresan ampullerden de tercih edilebilir.


Duvarlar

Mutfaklar için en kullanışlı dekorasyon önerileri

Mutfak duvarları, dolaplar kadar estetik anlamda mekanı tamamlayıcı olup yaptığınız mutfak dekorasyonun tarzını belirleyecek kadar etkili olabilir. Duvarlarınızı dekoratif tuğla veya taşlar ile kapladığınızda eski bir köy evi mutfağına, desenli varaklarla bezenmiş bir duvar kağıdıyla kapladığınızda ise avangard tarzda bir mutfağa sahip olabilirsiniz.

Mutfağınızın zemininde su taşmalarına karşın kendimizi garanti altına almak için genelde sert zemin malzemelerini; yani seramik, mermer, granit gibi malzemeleri tercih edilmektedir. Oysa genelde metal aksamların ağırlıkta olup tezgahta olduğu gibi soğuk ve sert malzeme tercih edilen mutfaklarımızda zeminde de sert zemin malzemesi kullanılması yerine mutfağı daha sıcak gösterecek parke veya ahşap görünümlü malzemelerin tercihi mekana ayrı bir hava verecektir.


Zemin

Mutfaklar için en kullanışlı dekorasyon önerileri

Mutfağınızdaki duvarların mobilya ile uyumlu olması ve dekorasyonu tamamlayıcı zemin malzemesini seçmek aslında tamamen sizin mutfağınızı kullanırken hangi duyguları hissederek çalışmak istediğinizle ilişkili. Kısacası tarzınızı seçip, o tarzı yansıtacak malzeme seçimlerini ve renk seçimlerini yapmalısınız.