Mehmet Akça
Mehmet Akça
Mehmet Akça

Hamilelere dekorasyon önerileri

Hamilelikte daha risksiz bir yaşam için tavsiyeler...

Haberin Devamı

Evlerimizin bizler için güvenli birer yer olduğunu düşünürüz hepimiz. Fakat evlerde yaşanan kazaları bir düşünsenize! Merdivenler, koridorlar, banyolar ve mutfaklar. Kısacası evimizin her köşesinde görünmez kazalar maalesef bizleri bekliyor. Özellikle de kadınların hamile oldukları veya çok yorgun oldukları zamanlar kazaların en çok yaşandığı dönemlerdir. Tasarımcı Mehmet Akça hamilelik döneminde evde alınabilecek önlemler ve yapılabilecek küçük değişikliklerle daha risksiz bir yaşam için tavsiyelerde bulunuyor...

İşte sizlere hamileyken evinizde yapabileceğiniz dekorasyon önerileri:

- Evinizde sürekli kullanılmayan gereksiz tüm şeyleri ortadan kaldırın ve düzenli bir şekilde depolayın.

- Evde her hangi olası bir durum için mutlaka bir ilk yardım dolabı bulunmalı. Günümüzde hala birçok kişinin evinde maalesef ilk yardım dolabı  bulunmamakta! Bunun yanında eğer mümkünse, evde bir yangın söndürücüsü ve yangın alarmı bulundurun.

Haberin Devamı

- Evin belli yerlerinde bulunan, masa ve sehpa köşelerine yaralanmaları önlemek için köşe koruması takın. Bunları rahatlıkla yapı malzemeleri satan mağazalardan bulabilirsiniz.

- Antrede ya da evinizin önemli bölgelerinde, acil merkezlerle ilgili tüm telefon numaralarını görünebilir bir yere not edin ya da hazır bulundurun.

- Ev içindeki aydınlatmaların doğru ve net bir şekilde yapılması bazı aksilikleri önceden görmenizi sağlar.

- Mekanda sık kullanılan her türlü eşyayı, kolaylıkla ulaşılabilecek yerlerde konumlandırınız. Bu şekilde, yüksek yerlerde bulunan eşyaları almak için sandalye ve merdiven gibi şeylere ihtiyaç duyulmaz. Bu da düşme riskini belli bir düzeyde azaltır.

- Koridor gibi sık kullanılan alanlardaki yer döşemelerinin kaygan olmamasına dikkat edin. Takılıp düşmeleri önlemek için, halı kenarları kalkmış ya da kıvrılmış olmamalı.

- Bunların yanında, anne adaylarının büyük zamanını geçirdiği diğer önemli alanlar mutfak ve tabii ki banyolardır. Dikkatsiz kullanılan bir mutfak ve banyo, maalesef kolaylıkla evin en tehlikeli alanı haline gelebilir. Bu alanları kullanırken son derece dikkatli olmakta fayda var. Örneğin; dolap ve çekmece kapaklarının kapalı olmasına dikkat edin. Telaşla iş yaparken, farkında olmadan buralara çarparak vücudunuza zarar verebilirsiniz.

Haberin Devamı

- Bunların yanında eğer maddi olarak yapabilme gücüne sahipseniz, dolap ve çekmece kapaklarını özel kayar mekanizmalı yaptırın. Bu sayede kullanan kişi, çok güç sarf etmez ve bunun yanında ulaşılması zor olan alanlara kendini zorlamadan rahatlıkla ulaşabilir.

- Banyoda sık yaşanılan kazalardan diğeri ise, kayarak düşmelerdir. Özellikle hamilelik döneminde evin banyo ve tuvalet bölümü kazalara, düşme ve yaralanmalara kar¬şı düzenlenmelidir. Bunları önlemek için banyo zeminini kaymayan ve özel ıslaklığa dayanıklı malzemeler ile kaplayabilirsiniz.

- Rahat hareket etmeaçısından, klozet ve duş kabinine tutacaklar yerleştirmek işinizi kolaylaştırabilir. Banyoda yanma vb. kazaları önlemek için ise, su sıcaklığı ayarlanabilen termostat vb. cihazları kullanmanızı tavsiye ederim. Banyoya konulacak sıcaklık göstergesi sayesinde, banyo sonrası anne adaylarının soğuk algınlığına yakalanma riski azaltılabilir.

Haberin Devamı

- Banyoda meydana gelebilecek en önemli sorunlardan diğeri de şofben zehirlenmesidir. Zehirlenme olasılığını ortadan kaldırmak için, banyoda yeteri kadar havalandırma ortamı sağlanmalıdır.

- Dikkat edilmesi gereken diğer önemli husus ise, anne adayları banyo ve tuvalet bölümünde iken, herhangi bir olası duruma karşı kesinlikle kapıyı arkadan kilitlememelidirler. Ya da kilitlense bile bu kapı kilidinin önden ve arkadan kontrol edilebilme özelliğine sahip olanının kullanılması daha iyi olur.

- Gelelim yatak odalarına. Yatak odaları kadınların hamilelik döneminde oldukça hassas bir şekilde düzenlenmelidir. Örneğin: Yatak odanız küçük ise, burayı açık tonlu ve birbirinin kontrastı renkler ile büyük gösterebilirsiniz. Ortada bulunan sehpa vb. her zaman kullanılmayan araç ve gereçleri kaldırmak yer açısından olumlu sonuç verir. Fakat rahat kullanım açısından, karyolanın başucuna uygun bir yere küçük sehpa konumlandırmalısınız. Bunun üzerinde telefon, el feneri, kişinin acil kullanması gereken ilaçları ve su bulundurulması iyi olur. Ayrıca anne adaylarının burada sık zaman geçireceği düşünülürse, kitap, dergi ve bilgisayarı da burada bulundurmak kişinin iyi vakit geçirmesi açısından yararlı olacaktır.

Haberin Devamı

- Yatak odası ile banyo ve tuvalet arasındaki alanda, dolaşmayı engelleyecek herhangi bir şey kesinlikle bulundurulmamalıdır. Yatak odası bölümünün tuvalet ve banyoya yakın olan odalardan seçilmesi, hamile bayanlar için çok fayda sağlar.