Selim Yuhay
Selim Yuhay
Selim Yuhay

Bebeğin odası hem şık hem konforlu olmalı

Odadaki eşyalar ileriki dönemlerde de kullanılabilecek şekilde tasarlanmalı!

Haberin Devamı

Bebek odası hazırlamak her ebeveyn için zevkli bir iştir. Odanın şıklığı kadar konforu da çok önemlidir. Mimar Selim Yuhay, bebek odasındaki eşyaların ileride de kullanılabilecek şekilde tasarlanmasının avantaj sağladığının altını çizdi ve konuyla ilgili değerli fikir önerilerini bizlerle paylaştı.

Bir bebek odası, yalnız bebeğin en küçük döneminde kullanılabilecek şekilde tasarlanmamalı, eşyalar ileride de kullanılabilmeli ve anne babanın konforuna uyum sağlamalıdır. Örneğin; bebek dolabı, bebek çok küçükken kıyafetlerinin katlanarak konulduğu çekmeceli bölümlerden oluşurken, büyüdüğü zaman askılı kıyafetlerin de konulacağı alanlardan oluşmalıdır. Gerektiği taktirde, çekmeceler azalarak raflar artırılmalı ya da çekmeceler çıkartıldığı zaman dolap başka ayraçlar eklenerek içinde oyuncakların da bulunabileceği bir dolaba dönüşmelidir. Bebek odalarında bebek bezlerinin konulduğu özel dolap ileride değiştirilerek, ayakkabı veya kitap dolabına dönüştürülebilir olmalıdır.

BEBEĞİNİZ ODANIZA TAŞINIRSA…

Bebekler yeni doğdukları günlerde, gerek ihtiyaçlarından, gerekse anne babanın tatlı heyecanından dolayı kendi odalarına taşımaları gerekebilir. Bu durumda anne babanın odasında yapılacak geçici birkaç değişiklikle odayı çocuk için de uygun bir hale getirmek mümkündür.

Küçük ayarlamalardan bir tanesi, bebek için alınacak portatif bir beşik olacaktır. Bu portatif beşik istenirse tahtadan bir sepet veya benzeri bir donanım olabilir. Ayakları sağlam bir materyalden olmalı, dengeli olarak yere basmalıdır. İkinci önemli konu, gece boyunca uykusuz anne için bez değiştirme konusudur. Anne baba odasında bez değiştirme masası olmayabilir. Gece bez değiştirirken mümkün olduğu kadar yukarıda olmayan, düz ama etrafı korunaklı yerleri tercih etmeliyiz. Aksi taktirde, kazalar kaçınılmaz olabilir. Uykusuzluk bu kazaları artırıcı en önemli faktörlerden biridir. Bunun yanı sıra, bir emzirme koltuğu ve küçük basit bir sehpa, annenin gece boyunca kendini konforlu hissetmesi için bir sürahi su, emzirme malzemeleri ve bebeğin eşyalarının duracağı bir basit dolap yeterli olacaktır.

ODADA ÇOK FAZLA PARLAK RENKLER KULLANILMAMALI

Bebek odaları renkli, ahenkli ve sevgi dolu odalardır ama oda gereğinden fazla parlak renklerden oluşursa, bebeğin uyku düzeninde problemler olabilir. Bundan dolayı, geceleri de çok fazla parlak ışıklar kullanılmamalı, mümkün olduğu kadar gece ışıkları ve ayarlanabilir ışıklarla bebeğe gece olgusunu hissettirmek gereklidir. Bebek odalarının perdeleri sabah açılmalı ve bebek gündüz uyuduğu zaman da perdeleri kapatılmamalıdır. Bu da bebeğin gece-gündüz kavramını algılamasında yardımcı olur.

İŞTE BİRBİRİNDEN ŞIK BEBEK ODALARI…