GeriAlışveriş “Sağlıklı Evler” Araştırması yayınlandı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

“Sağlıklı Evler” Araştırması yayınlandı

“Sağlıklı Evler” Araştırması yayınlandı

Evinizi nasıl daha sağlıklı bir ortama dönüştüreceğinizi biliyor musunuz? Harvard Üniversitesi’ne bağlı Halk Sağlığı Okulu, bu sorudan yola çıkarak uzun süredir üzerinde çalıştığı “Sağlıklı Evler” (Homes for Health) araştırmasıyla daha sağlıklı bir ev ortamı yaratabilmeniz için önemli ipuçları paylaşıyor.

“Sağlıklı Evler” araştırmasının sonuçları hayatımızın yüzde 65’ini evlerimizde, hatta üçte birini tek bir odada – yatak odamızda – geçirdiğimizi ve bir bireyin günde ortalama 50 mikrogram toz yuttuğunu ortaya koyuyor. Üstelik bu miktar çocuklarda 200 mikrograma kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla hem kendinizin hem de ailenizin sağlığını koruyabilmek için evinizi gözle görülemeyecek kadar küçük, zararlı partükillerden temizlemek büyük önem taşıyor.

36 uzmanın katılımıyla hazırlanan “Sağlıklı Evler” çalışması, zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz evlerimizi nasıl daha sağlıklı hale getirebileceğimizi anlatıyor.

İLK KURAL, HER ZAMAN HİSLERİNİZE GÜVENİN

Araştırma öncelikle kendimiz için neyin daha iyi ve sağlıklı olduğunu anlamamıza yarayan hislerimize kulak vermemiz gerektiğine işaret ediyor. Sonrasında ise evimizde yapacağımız birkaç değişiklikle nasıl daha sağlıklı bir ortam yaratabileceğimiz konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

Sağlıklı bir evin ilk adımı, kapıda ayakkabılarımızı çıkartıp dışarıda olanı orada bırakmakla başlıyor. Evimize temiz havanın girebilmesi için evi sık sık havalandırmak, mümkün olduğunca doğal ışıktan yararlanmak, sağlığımızı tehdit edecek karbondiyoksit seviyelerine karşı bizi uyarması için duman ve gaz dedektörü kullanmak ve evin iç-dış boyası için sağlıklı ürünler kullanmak başlıca ipuçları arasında yer alıyor.

Raporda öne çıkan diğer önemli ipuçları arasında evleri toz, polen ve duman partiküllerinin yanı sıra bakteri ve çeşitli toksik tozlardandan temizleyen HEPA(Yüksek Verimli Partikül Filtresi) filtreli elektrik süpürgeleriyle düzenli olarak süpürmek yer alıyor.

“Sağlıklı Evler” Araştırması yayınlandı

Dyson V11™ kablosuz süpürge; HEPA filtresi ile sağlıklı bir yaşam alanı için toz, alerjen ve bakterileri yok ediyor. Şu ana kadarki en güçlü kablosuz temizleme başlığıyla sert naylon fırçalar, dipteki kirleri çekmek için halının derinlerine iniyor ve yumuşak, anti-statik, karbon fiber lifler sert zeminlerdeki ve çatlaklardaki tozları kolayca yakalıyor.

Ayrıca evin içinde sigara içmemek, zararlı kimyasallar içermeyen mobilya ve ev eşyalarını tercih etmek, yemek pişirirken cam ve seramik ürünler kullanmak, hava temizleyici ürünlere dikkat ederek evin sağlıklı havasını ve ısısını korumak, antimikrobik içeren sabun gibi ürünleri kullanmamak da büyük önem taşıyor. 

False