YÜKSEK FRUKTOZ ALIMI KARACİĞERİ YORUYOR

- PAYLAŞ
PAYLAŞ
25.07.2016 - 16:33 | Son Güncelleme:
Fruktoz, çoğu meyvenin bileşiminde bulunan doğal bir şekerdir. Ancak meyvedeki fruktozu, tatlılara konulan mısır şurubundaki fruktozla aynı kefeye koymamak gerekir. Diyetisyen Yeşim İşgüzar, yüksek fruktoz alımının nelere sebep olduğundan bahsetti.
Fruktoz, eşit miktardaki glikoz ya da sükroza göre daha tatlıdır. Çoğunlukla şekerli besinlerde ve içeceklerde kullanılır. Son yıllarda ve günümüzde fruktozun gıda sanayinde yüksek fruktozlu mısır şurubu olarak kullanılmasıyla günlük fruktoz tüketimi ciddi oranlarda artış göstermiştir.
DOĞAL YOLLARLA ALINMALI
Fruktoz, doğal yollarla yani sebze ve meyvelerden alınmalıdır. Doğal olmayan yollarla (yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren içeren yiyecek-içecekler) alındığında vücuttaki fruktoz dengesinin bozulduğu ve bu durumun çeşitli sağlık sorunlarına sebep olduğu belirtilir.
YÜKSEK FRUKTOZ ALIMI NELERE SEBEP OLUYOR?
- Yüksek fruktoz alımı, insülin direncini artırır, bozulmuş glikoz tolerasyonuna neden olur.
- Hiperinsülinemi, hipertrigliseridemi ve hipertansiyona yol açarak kronik hastalık gelişimini tetikler.
- Yapılan klinik çalışmalar, yüksek fruktoz tüketiminin kanser oluşumuna ve gelişimine katkıda bulunduğunu gösterir.
- Günlük 50 gram fruktoz tüketiminin sağlığa olumlu etkileri vardır. Bu düzeyin diyabetik bireylerde de kabul edilebilir olduğu bildirilmektedir. Ancak bu düzeyin üzerinde fruktoz tüketiminin insülin direncine sebep olarak diyabete eğilimi artırdığı, karaciğer yağlanmasına sebep olduğu, oksidatif stresi artırarak DNA hasarını tetiklediği ve kanser oluşumuna aracılık ettiği yapılan çalışmalarla belirtilmiştir.
- Ayrıca vücuda alınan fruktoz, çay şekeri dediğimiz glikozdan daha çabuk dolaşıma katıldığından karaciğeri daha fazla yorar ve bunun sonucu olarak vücutta trigliserid seviyesini yükseltir. Bunun yanı sıra vücutta hipertansiyona sebep olur.
- Yine yüksek fruktoz tüketimine bağlı olarak vücutta ürik asit düzeyi artar ve gut hastalığına yakalanma riski yükselir.
- Sonuç olarak yüksek fruktoz tüketimi (100 g ve üzeri) başta obezite olmak üzere, insülin direncine, karaciğer yağlanmasına, hipertansiyona, oksidatif stresin artmasına sebep olur. Bu durum göz önüne alındığında; fruktoz kaynağı olarak meyvelerin tercih edilmesi, şekerli gazlı içeceklerden ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren besinlerden kaçınılması gerekir.
Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapın
OKUYUCU YORUMLARI
Bu habere henüz yorum yapılmadı.
Önerdiğimiz "SİZİN İÇİN" haberleri
SAĞLIK
Menopoz belirtileri nelerdir?
Menopoz dönemi öncesinde ve menopoz döneminde sık sık belirli şikayetler ortaya çıkabiliyor. Bu belirtiler ortaya çıktıkça “Acaba menopoza mı giriyorum” diye düşünen pek çok kadın var. Peki bir kadın menopoza girdiğini nasıl anlar? Menopozun belirtileri nelerdir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cihan Karadağ, menopoz ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.
devamı »
BESLENME & DİYET
Cevizin faydaları! Ceviz suyu zayıflatır mı?
Gün geçmiyor ki kilo verme yöntemlerine bir yenisi daha eklenmesin. Şu sıralar “Ceviz suyu ile zayıflamak mümkün mü?” sorusu insanlar tarafından çok fazla merak ediliyor. İçenler hızlı bir şekilde kilo verdiklerini söylüyor, sosyal medyada buna dair paylaşımlar yapıyorlar. Diyetisyen Şeyma Yılmaz, hem cevizin faydalarını anlattı hem de ceviz suyu içmenin kilo vermede etkisi olup olmadığı konusunda bizleri aydınlattı.
devamı »
TÜMÜNÜ GÖSTER

